Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya succésiffror – flest kvinnor väljer Expressen

Expressen är den största nyhetssajten i mobilen bland kvinnor

Expressen är för första gången Sveriges största nyhetssajt bland kvinnor.

Enligt den senaste mätningen från Sifo Kantar har Expressen en räckvidd bland kvinnor på 2 620 000 under en genomsnittlig vecka i mobilen (som är den största och viktigaste plattformen). Det är fler kvinnliga läsare än någon annan nyhetssajt har.

Dessutom bryter Expressen av mot mot en gammeldags kvällstidningsstereotyp genom att ha en majoritetsandel kvinnor – 50,3 procent – bland våra läsare.

 

Expressen ökar sin marknadsandel även totalt sett, men särskilt journalistik för, om och av kvinnor har fått fler att välja tidningen.

– För Expressen är det viktigt att nå alla, ur både ett demokratiperspektiv och ett kommersiellt perspektiv. Svenska nyhetsmedier har svårt att nå kvinnliga läsare, vilket är ett problem både för branschen vars uppdrag är att nå ut med journalistiken och för samhället där alla behöver tillgång till relevant information, säger Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen.

Enligt Rättvisaren, en rapport som sedan 2015 tittar på vem som får utrymme i svenska medier, utgör kvinnor bara en tredjedel av alla närvarande personer i nyhetsflödet. Hos Expressen, som mäter representativitet på sin startsida i realtid med det egenbyggda verktyget She News, är målet 50 procent.

Journalistiken kvinnorna väljer:

Expressens reporter Magda Gad levde i Afghanistan under lång tid.Foto: Niclas Hammarström / Niclas Hammarström

Magda Gad lyfter kvinnornas situation i världen

Afghanistan är det farligaste landet i världen för kvinnor. 87 procent av kvinnorna är utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt FN. Samtidigt har de väldigt svårt att fly. Majoriteten kvinnor får inte gå ut utan en manlig släktings tillstånd och har inga egna pengar. I en unik reportageserie berättade afghanska kvinnor öppet för Expressens Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

Det är ett förtryck som saknar både frontlinjer och väpnade grupper. Ambitionen var att, genom att lyfta kvinnornas vittnesmål, visa att deras liv är viktiga. Reportagen utgjorde en unik dokumentation av hur livet egentligen ser ut – under burkan.

Johanna Karlsson träffade Suravi som tvingades till slavarbete på krogar i Malmö.Foto: Åsa Sjöstrom

Johanna Karlsson avslöjar den svarta arbetsmarknaden

14-åriga Suravi giftes bort med en medelålders man. Han tog henne från Bangladesh till Sverige där hon jobbade gratis på hans krogar i tio år. Med hjälp av kocken Zakir som sov i restaurangens källare bröt hon sig loss och flydde från äktenskapet och staden. I början av januari berättade Expressens reporter Johanna Karlsson om Suravi och slaveriet på restaurangerna runt Möllevångstorget i Malmö. Hennes reportage har fått stort genomslag och lett till att myndigheterna, efter flera år av larm om missförhållanden, till slut börjat agera mot restauranger där personal utnyttjas.

Frida Sundkvist avslöjade att en kvinnas otrohet gav lägre straff för männen som misshandlat.Illustration: Helén Rasmusen

Frida Sundkvist granskar det svenska rättssystemet

Våldtäkter, misshandel – och död. Vilket skydd har kvinnor i det svenska rättsväsendet? Expressens granskning visar att unga män som våldtagit en berusad eller sovande kvinna inte sällan får ett kraftigt förkortat fängelsestraff till bara tre månader. Domstolarna ger dessutom mildare straff till män som misshandlat en kvinna om hon varit otrogen, eftersom hennes agerande kan ses som en provokation. Och en domstol ansåg att en död kvinna – som slagits med 123 slag – gett sitt samtycke till att bli slagen. Så mannen var inte skyldig till hennes död.

Nilla Fischer och hennes familj är bara några av de sportprofiler Anna Friberg mött de senaste månaderna.Foto: Anna-Karin Nilsson

Anna Friberg tar dig nära idrottens stjärnor

Bakom alla resultat och tabeller finns ofta en berättelse och en människa. Det kan handla om glädje, sorg, en historia som är svår eller lätt att dela med sig av. SportExpressens reporter Anna Friberg har ingen motsvarighet inom sportjournalistiken när det kommer till att skapa trygghet och få människor att vilja berätta sin historia. Oavsett om det är en känd eller mindre känd idrottsperson så kommer Anna närmare än de flesta andra. De senaste månaderna är Per Elofsson, Nilla Fischer, Magnus Hedman och Stefan och Melwin Holm några av de namn som berättat sin historia. Det är intervjuer och texter som verkligen berör våra läsare.

Expressens Ellinor Svensson intervjuar Nina Glimsell i Q&A.

Q&A och Ellinor Svensson blir personliga med de framgångsrika unga

Kända influencers svarar på personliga frågor om livet, kärleken, bakslagen. De avslöjar detaljer om tillvaron som rik och berömd. Med avväpnande frågor och mycket humor kommer Ellinor Svenssons tv-format Q&A nära de unga och framgångsrika. Programmet har blivit mycket populärt på såväl Expressens sajt som på Youtube, där det lockar 100 000-tals tittare. Bland de medverkande finns en rad ”Paradise hotel”-profiler, som Marcelo och Nina. Även Melodifestivalen-sensationen och hoppryttaren Klara Hammarström har varit med, precis som ”Let's dance”-profilen Sigrid Bernson och vår världsstjärna Zara Larsson.