Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är klockan slagen – dags för Apple Watch

Apple Watch funkar med Iphone 5 eller senare modeller. Iphonen måste ha iOS version 8.2 eller senare. När du väl har klockan gör du så här för att få tag på Expressens nya Apple Watch-app: 1. Ladda ned den senaste versionen av Expressens app för iOS. Öppna www.expressen.se/iphone för att komma direkt till appen i App Store 2. Har du en Apple Watch så får du nu med Expressens app även på klockan.

Foto: Christina Rask
Apple marknadsför också Apple Watch som ett hälsoverktyg. Bland funktionerna finns en avancerad pulsmätare och mjukvara som hela tiden räknar användares fysiska aktivitet. Foto: Mikael Sjöberg

I dag släpps Apple Watch officiellt i Sverige.

Den både hånade och hyllade klockan, som sålde slut i rekordfart under lanseringen i USA, är tänkt att bli nästa stora genombrott inom området för bärbar teknologi.

Det som inte är en nyhet i dag är Expressens app till det smarta armbandsuret – den har funnit där ända sedan den internationella lanseringen.

Expressens Henrik Ek sätter getingbetyg på klockan

Utseende

3 getingar

Med massvis av färgval och en enkel finish är den snyggare än de flesta andra träningsklockor på marknaden. Samtidigt finns modeller i guld och rostfritt stål. Till Apple Watch 2 önskar man sig möjligen en slankare siluett.

Skärm

4 getingar

Apples så kallade retina-display, känd från Iphone, gör sig bra i det här utförandet. Detaljerna i foton och de starka färgerna i de grafiska elementen är slående.

Hårdvara

3 getingar

Mest imponerande är pulsmätaren i urets baksida, vilket gör den till en optimal träningsklocka. I övrigt sitter den mesta kraften i användarens telefon och förmedlas bara via blåtand till klockan.

Framtid

4 getingar

Kommunikationsteknologin NFC som finns i Apple Watch är än så länge är betydelselös i Sverige. I USA gör den klockan till betalningsmedel med Apple Pay. Den kan också användas för att öppna hotelldörrar, i stället för nyckelkort. Med andra ord, potential finns för app-utvecklare att bygga vidare på hårdvaran som finns för framtida lösningar.

FIXA EXPRESSEN I APPLE WATCH

Apple Watch funkar med Iphone 5 eller senare modeller. Iphonen måste ha iOS version 8.2 eller senare.

När du väl har klockan gör du så här för att få tag på Expressens nya Apple Watch-app:

1 Ladda ned den senaste versionen av Expressens app för iOS. Öppna www.expressen.se/iphone för att komma direkt till appen i App Store

2 Har du en Apple Watch så får du nu med Expressens app även på klockan.

1. STARTSIDAN

När du öppnar Expressenappen kan du snabbt ta del av Expressens nyhetsflöde, med de senaste nyheterna från Expressen.

2. ARTIKLARNA

Vi har anpassat våra artiklar för den mindre skärmen på Apple Watch, och presenterar här en sammanfattad variant av våra nyheter.

3. HANDOFF

Vill du fortsätta läsningen? Öppna Expressens app på din Iphone, så kommer samma artikel att automatiskt finnas tillgänglig där, inklusive artiklar, tv-klipp och bildspecial.

4. GLANCE-VYN

I glance-vyn kan du snabbt se den senaste nyheten från Expressen. Klicka på nyheten för att läsa en sammanfattning på din Apple Watch.

5. NYHETSFLASHAR

I Appleklockan kan du också se pushnotiser från Expressen vid större nyhetshändelser.

PSST! HAR DU ANDROID?

Sedan tidigare så finns Expressens app redan ute för smarta klockor med Android Wear. Ladda ned appen till din Android Wear-klocka på expressen.se/android

Beresta eller utvandrade svenskar har sedan i slutet av april kunnat skaffa sig en Apple Watch i USA och därmed kunnat få snabba nyheter genom Expressens minsta app hittills.

Nya möjligheter

När klockan under fredagen släpps på den svenska marknaden öppnas möjligheterna för ännu fler läsare.

Kön ringlade sig lång vid Täby centrum strax före releasen av Apple watch när Expressen live-sände.

Ett entusiastiskt Apple-fan har köat sedan 04.45 på morgonen och tagit ledigt från jobbet.

– Jag ser fram emot allt med Apple watch. Jag har alla Apple-produkter, sedan tidigare, hela samlingen. Först vill jag starta i gång den och kolla igenom apparna, säger Sebastian i sändningen.

Apple Watch är ett första steg mot mindre mobiltelefonanvändning – precis som Iphone inneburit mindre tid framför datorn för många användare.

I detta första skede fungerar klockan som en förlängning av användarens Iphone, med möjlighet att läsa och svara på sms, mejl och telefonsamtal.

I USA fungerar den även som betalningsmedel med Apples tjänst Apple Pay och på flera håll i världen kan tekniken användas för att öppna hotelldörrar med mera.

Ett hälsoverktyg

Apple marknadsför också den nya produkten som ett hälsoverktyg. Bland funktionerna finns en avancerad pulsmätare och mjukvara som hela tiden räknar användares fysiska aktivitet.

Och jo, dessutom fungerar Apple Watch som ett armbandsur för tidsangivelser.

 

LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!