Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nominera världens bästa mamma – hon kan få Stora mammapriset!

I juryn: Kristin Kaspersen, programledare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
I juryn: Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen. Foto: SUSANNE LINDHOLM
I juryn: Özz Nûjen, komiker och krönikör på Expressen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I juryn: Amelia Adamo, journalist och före detta mångårig chefredaktör. Foto: /IBL / /IBL
"Vi är väldigt stolta över Mammagalan", säger Discovery Networks Swedens vd Henriette Zeuchner. Foto: SVEN LINDWALL
"Det här är kvällstidningens själva skäl och själ: vi framhåller något gott och viktigt och vi gör det i ett positivt sammanhang med glimten i getingögat." säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om galan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"De är grunden som skapar de starka, hållbara samhällena, det är runt mammorna som tillväxten och utvecklingen sker." säger direktor Johan Lilja på Läkarmissionen om utvecklingsarbetet kring mammor runtom i världen. Foto: / Copyright © Håkan Flank, All Rights Reserved.
Pernilla Wahlgren. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
1 / 9

Expressen instiftar Stora mammapriset – priset som hyllar Sveriges mammor.

Stora mammapriset delas ut i tre olika kategorier under Mammagalan, som sänds direkt i Kanal 5 på mors dag.

– Det här är en kväll när vi får tillfälle att lyfta fram och hylla mammor och samtidigt bidra till Läkarmissionens viktiga arbete för all världens mödrar, säger Henriette Zeuchner, vd för Discovery Networks Sweden.

FOTNOT: Omröstningen är avslutad. Du kan inte längre nominera till Stora mammapriset.

Nu har du chansen att nominera någon till Stora mammapriset – Expressens nya utmärkelse för att synliggöra mammorna som bär upp världen.

Priset kommer att delas ut i tre olika kategorier och presenteras på Mammagalan på mors dag den 27 maj.

– Det här är kvällstidningens själva skäl och själ: vi framhåller något gott och viktigt och vi gör det i ett positivt sammanhang med glimten i getingögat. Mammagalan blir en fest för alla fantastiska mödrar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. 

Hjälp mammor i världen 

Tillsammans med Läkarmissionen sänder Kanal 5 Mammagalan från Berns i Stockholm. 

– Mammors välmående och säkra förlossningar är förutsättningen för allt liv på jorden och vår framtid. Vi är väldigt stolta över Mammagalan, som sänds för första gången någonsin på mors dag den 27 maj. Det här är en kväll när vi får tillfälle att lyfta fram och hylla mammor och samtidigt bidra till Läkarmissionens viktiga arbete för all världens mödrar, säger Henriette Zeuchner, vd för Discovery Networks Sweden.

Läkarmissionen arbetar med allt från sjukvård och utbildning till bistånd och katastrofhjälp, och har just nu pågående projekt i 40 olika länder. 

– Vi kan konstatera att när vi analyserar våra utvecklingsarbeten är det mammorna som bär världen. De är grunden som skapar de starka, hållbara samhällena, det är runt mammorna som tillväxten och utvecklingen sker. Samtidigt är det just de som befinner sig i en extremt utsatt situation i samhället – många dör i samband med förlossningar eller utsätts för systematiskt sexuellt våld. Vi behöver lyfta fram mammorna. Oavsett om det är i en svensk kontext eller internationellt vill vi slå ett extra slag för mammorna som är den stora kraften i förändringsarbetet, säger Johan Lilja, direktor på Läkarmissionen.

Enligt honom krävs ofta ett större arbete för att kunna skapa möjligheter för mammor i utsatta samhällen.

– Vi kan komma till avlägsna byar där ingen kan läsa eller skriva, och för att kunna mobilisera mammorna i utbildningsprojekt måste vi lösa vattenfrågan först – för de kan tillbringa en stor del av sin vakna tid med att förse familjen med vattnet som behövs. Då måste vi skapa infrastrukturen runtom kring först, för att de ska kunna utbilda sig.

Vem vill du hylla? 

Inför Mammagalan har Expressens läsare möjlighet att nominera en mamma till Stora mammapriset. En mamma kan i dag vara många olika personer – det kan vara hon som alltid ställer upp för fotbollslaget i ur och skur, personen som alltid kommer med goda råd när du inte vet vad du ska göra, eller någon som på annat sätt har haft stor inverkan på ditt liv. 

Det kan vara din egen mamma, någon annans – eller din stora förebild i livet. Vem är en mamma för dig? Oavsett vilka det är, vill vi hylla just dem.

Nomineringen görs direkt på Expressens sajt, och vem som tilldelas priset presenteras på Mammagalan i Kanal 5 på mors dag. I juryn för priset sitter Kristin Kaspersen, Amelia Adamo, Lars Lindström och Özz Nûjen. 

Prisstatyetterna kommer att specialdesignas för Stora mammapriset av mor och dotter Gynning, konstnärerna Carolina och Agneta.

”Jag vill att mamman ska uppskattas mer”

Amelia Adamo säger att det i dag ställs för höga krav på mammarollen och att vi måste lära oss att uppskatta våra mammor i samhället. 

– Det finns så många föreställningar om hur en mamma ska vara, vilket gör det väldigt svårt för mammor att navigera i alla de här kraven. Det är inte alls samma krav på pappor. Jag har i hela mitt liv sysslat med kvinnotidningar, kvinnor och mammor och den här problematiken. Att vara mamma finns med tills vi dör, det vet jag själv, min 92-åriga mamma dog för bara två år sedan. Fastän jag vet att hon ville dö saknar jag henne så.

– Ibland tror jag att många känner att ”fy fan vad detta är otacksamt”. Var är ungarna som man gullat och fixat med, vart tog de vägen? 

Och det vill du ändra på? 

– Ja. Jag vill att mamman ska uppskattas mer, vi tar henne alldeles för självklar i dag. 

 

De sitter i juryn

Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör

Özz Nûjen, komiker

Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen

Kristin Kaspersen, programledare

Pernilla Wahlgren, artist

 

Motivering till Stora mammapriset

"M som i modig. M som i mäktig. M som i mysig.

Alla har en mamma. Hon kan vara den som födde dig, hon som tog hand om dig, hon som är din förebild, hon som är en han. Moderlighet kommer i olika former, men alla har vi behövt en mamma för att bli den vi är.

Därför instiftar Expressen Stora mammapriset. För att fira och synliggöra de mammor som bär upp världen. Världen behöver fler mammor."

 

Nominera den du tycker är värd Stora mammapriset 2018. Du kan nominera ända fram till och med onsdagen den 11 april på Expressen.se

 

Mors dag-present som räddar liv

Stöd Läkarmissionen och hjälp mammor i världen genom att ge bort förlossningsvård i present. För 150 kronor kan du ge en kvinna i nöd möjlighet att föda sitt barn på sjukhus. Bland annat på Panzisjukhuset i Kongo finns vård för tidigt födda barn och möjlighet att ge kejsarsnitt när det behövs.

Swisha 150 kronor till 90 00 217 och ladda ned ett fint mors dag-kort på Läkarmissionen.se/morsdag 

Genom din mors dag-present är du med och gör skillnad mellan liv och död.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!