Nils Grandelius. Foto: Lars Oa HedlundNils Grandelius. Foto: Lars Oa Hedlund
Nils Grandelius. Foto: Lars Oa Hedlund
Sam Sevian. Foto: Lars Oa HedlundSam Sevian. Foto: Lars Oa Hedlund
Sam Sevian. Foto: Lars Oa Hedlund

Nils Grandelius: "Jag vill alltid vinna"

Publicerad

Nils Grandelius, 22, är Sveriges bästa schackspelare. Amerikanen Sam Sevian, 15, ses som en framtida världsstjärna.

I dag möts de i Expressen-duellen – live i Expressen TV.

Nils Grandelius, stormästare redan 2010, spelar schack på heltid. Han tränas av en ännu mer erfaren svensk stormästare, Evgenij Agrest som själv är fostrad i den tuffa "ryska skolan".

Motståndaren i Expressen-duellen, stjärnskottet Sam Sevian, blev stormästare vid 13 års ålder - två år tidigare än Bobby Fischer på sin tid.

Avgörs i snabbschack

Sevian är en potentiell framtida världsstjärna, även om han just nu befinner sig i en svårbedömd utvecklingsfas.

Expressen-duellen kommer att vara snabbschack med klocka, vilket Sam Sevian gillar.

– Det är väldigt intressant, jämfört med klassiskt schack. Här måste du tänka mycket snabbare. Vissa spelare är bättre på det än andra. Jag gillar det. Det blir spännande för spelare och publik, säger Sam Sevian.

Nils Grandelius förväntar sig en tuff match i Expressen-duellen, men är inställd på seger:

– Resultatet är naturligtvis viktigt för mig. Som schackspelare vill man alltid vinna, oavsett sammanhang. Och speciellt nu, när så många människor kommer följa det live.

Sam Sevian som spelartyp?

– Han är en robust spelare som sällan gör stora misstag. Välförberedd och seriös.

Har du själv förberett dig, eller kör du bara på känsla, för att ha roligt?

– Eftersom jag spelar för att vinna förbereder jag mig definitivt seriöst, som om det vore ett riktigt tävlingsparti. Därvidlag inte sagt att det inte kommer bli roligt!

Testar pulsmätare

Spelarna är utrustade med pulsmätare. Systemet är framtaget av den mentala coachen Anders Nilsson, som har pekats ut som den hemliga nyckeln till Sveriges seger i U21-EM i somras. Nu testas hans utrustning live för första gången i schacksammanhang.

Tävla om ett schackbräde och pjäser!

Nu har du chansen att vinna ett proffsigt schackbräde med pjäser om du svarar rätt på frågan:

 

Vilket år blev amerikanen Bobby Fischer världsmästare?

1) 1969

X) 1972

2) 1975

 

Mejla svaret till: expressenduellen@expressen.se. Glöm inte att skriva med namn och kontaktuppgifter. Bland de rätta svaren väljs en vinnare ut som kontaktas via telefon eller mejl senast 31 januari.

 

Schackbrädet med pjäser kommer från Svenska schackbutiken. Schackbrädet som heter Staunton 5 används i alla stora turneringar över hela världen och är värt 700 kronor. Expressens schackduellanter Sam Sevian och Nils Grandelius kommer dessutom att skriva sina autografer på schackbrädet.

 

Anställda av Expressen, GT, Kvällsposten eller familjemedlemmar till någon av dessa får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Vinster kan ej bytas mot kontanter, varor eller andra tjänster. Ev vinstskatt betalas av vinnaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag