Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många prestigefulla priser till Expressen

Expressen TV:s chef Bella Levy och reporter Matilda Nyberg tar emot Kristallen 2018 för Expressen TV:s bevakning av terrorattentatet i Barcelona 2017.
Foto: OLLE SPORRONG

Stora journalistpriset, Kristallen, INMA Awards, Årets dagstidning och många fler.

Expressen har fått en lång rad fina utmärkelser genom åren.

Här är några av dem.

2021

Expressen vinner priser i INMA Global Media Awards

Expressens arbete och journalistik prisades med fyra priser, varav ett förstapris, två andrapris och ett tredjepris.

Expressen Premium fick tre av dessa, med en främstanotering i kategorin Best Initiative to Retain Subscribers. Detta för att under år 2020 ha gått från 70 000 till drygt 120 000 digitala prenumeranter. 

Expressen tog även andra och tredje pris i två andra tävlingskategorier: Bästa nischade prenumerationsprodukt och Bästa initiativ för att få nya prenumeranter. Dessa priser följer på 2020 års vinst i kategorin Best of Show Europe, för att väldigt snabbt ha gått från 0 till 70 000 prenumeranter.

I årets tävling prisades även Expressens tv-satsning i samarbete med grävredaktionen. Med andra pris i kategorin Best use of video för Magnus Falkeheds, Niclas Hammarströms och Cecilia Andersbergs dokumentär ”Pandemin inifrån”.

Läs mer här: Expressen prisas igen på tidningsvärldens ”Oscars”


Expressens medicinreporter tilldelas IVA:s stora journalistpris

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor, aktuell med boken ”Pandemier. Från spanska sjukan till covid-19”, tilldelas Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset.


Juryns motivering: ”Amina Manzoor belönas för sin starka och konsekventa journalistiska gärning i en kaotisk tid av en pandemi. Som medicinreporter på Dagens Nyheter visade hon redan i tidigt skede av Covid-19 en imponerande kombination av kunskap och omdöme. Informationen var ännu begränsad, men Manzoor vägde på ett föredömligt sätt nyhetsflashar, rykten och teorier på en våg där ’vetenskap och beprövad erfarenhet’ var styrande. Hon arbetar idogt och brett och har med sin saklighet gjort en väsentlig insats för sakligheten under månader av oro och osäkerhet.”


Läs mer här: Amina Manzoor tilldelas IVA:s stora journalistpris
(210520)


The Drum online media awards
Expressen erhåller utmärkelsen ”Highly commended” i kategorin Editorial Campaign of the Year för ”Fem dagar om framtiden” – fem tv-sända event där Sveriges ledande politiker och samhällsdebattörer samtalade i Expressen TV för att diskutera och debattera Sverige och världen efter corona. 

Se mer här: Fem dagar om framtiden, The Drum online media awards (210430)Guldspaden
Daniel Olsson nomineras till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden, för sitt hyllade avslöjande om hur svenska bidrag försörjt IS-terrorister på plats i krigets Syrien. Avslöjandet ledde bland annat till att regeringen presenterade åtgärder för att kunna avslöja liknande bedrägerier i framtiden. 

Läs mer här: Daniel Olsson hyllas för avslöjande om IS-terrorister (210426)Olle Bengtzon-priset

Expressens reporter Michael Syrén tilldelas det prestigefyllda Olle Bengtzon-priset. Olle Bengtzon-priset delas ut av Arwidssonstiftelsen till en journalist som granskat samhällsbyggandet och dess konsekvenser. Syrén prisas för för granskningarna av hyresvärdar som blivit miljardärer – medan hyresgästerna inte haft råd att bo kvar.

Juryns motivering: ”Det här är kvällstidningsjournalistik när den är som allra bäst. Att Olle Bengtzons egen tidning nu plockar upp handsken och gör det vinnande jobbet gör oss extra glada. Ekonomireportern Michael Syrén väljer att gräva vidare i kända avslöjanden om renovräkning, på ett sätt som bara en bra kvällstidningsredaktion kan göra.

Han frilägger nya lager, ställer fler frågor och kombinerar ekonomi- och bostadsfrågor på ett sätt som är angeläget för alla och det personliga tilltalet är både inkluderande och folkbildande. 

Det är inte självklart, ens för en redaktion med stora resurser, att gräva i det här området och vi hoppas att många runt om i landet låter sig inspireras av det stora genomslaget i denna pedagogiska och envisa granskning av vansinnet kring fastighetsbolagens miljardvinster.”

Några  av reportagen: ”Kungen av Rinkeby” drog in miljarder – från Strandvägen, Miljardärsprästerna lever lyxliv på chockhöjda hyror.

Läs mer här: Michael Syrén prisas – avslöjade ”vansinniga miljardvinster” (210414)

Niclas Hammarströms vinnarbild i klassen Årets nyhetsbild inrikes.
Foto: Niclas Hammarström, Expressen

Årets bild

Expressen tar hem priser i Årets bild. Niclas Hammarström vann i klasserna  Nyhetsbild inrikes, Porträttbild, och tillsammans med tv-redigerare Cecilia Anderberg i klasserna TV-reportage 15 minuter och TV-reportage 5 minuter. Hammarström vann även andrapris i klassen Vardagslivsreportage utrikes. Joel Marklund vann  klassen Nyhetsbild utrikes.

Läs mer här: Storslam för Expressen – fem förstapriser i Årets bild (210318)INMA Global Media Awards

Expressen nomineras i fyra kategorier i den prestigefyllda tävlingen INMA Global Media Awards:

 ”Bästa användning av video” för fotografen Niclas Hammarströms och reportern Magnus Falkeheds tv-reportage ”Pandemin inifrån”, med redigering av Cecilia Anderberg.

 ”Bästa initiativ för att få nya prenumeranter” för Expressen Premiums succé i att öka antalet prenumeranter till 118 000 under det gångna året, genom rätt innehåll till rätt målgrupp.

 ”Bästa initiativ för att bibehålla prenumeranter” för Expressen Premiums innehåll.

 ”Bästa nischade prenumerationsprodukt” för Expressen Premiums satsning Kickstart, där prenumeranter får hjälp av experter inom träning och hälsa för att komma i form, börja träna och hitta en mer hälsosam livsstil.

Läs mer här: Expressen nominerad till fyra INMA-priser (210210)Årets bild

Expressens fotografer är nominerade åtta gånger i Årets Bild 2021. Niclas Hammarström nomineras i klasserna Årets bild, Nyhetsbild inrikes, Vardagslivsreportage utrikes, Porträttbild, och dessutom tillsammans med tv-redigerare Cecilia Anderberg i klasserna TV-reportage 15 minuter och TV-reportage 5 minuter.

Även frilansarna Hanna Brunlöf Windell nomineras i Nyhetsreportage inrikes, och Åsa Sjöström i klassen Porträttreportage.

Läs mer här: Åtta nomineringar till Expressens fotografer (210309)


Årets dagstidning

Expressen är nominerad för Årets bevakning av branschorganisationen Tidningsutgivarna för Niclas Hammarströms och Magnus Falkeheds rapportering inifrån pandemin.

Läs mer här: Reportagen om corona kan bli Årets bevakning (210308)


Årets Selma
Expressens krönikör Irena Pozar tilldelas Årets Selma i kategorin ”Årets röst”. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått.

Läs mer här: Expressens Irena Pozar tilldelas Årets Selma (210307)


Nils Horner-priset

Expressens Magnus Falkehed och Niclas Hammarström tilldelas det prestigefyllda Nils Horner-priset. De belönas för sin rapportering från såväl krigszoner som pandemins frontlinjer.

Juryns motivering: ”För att de med sina reportage från såväl konfliktzoner som coronapandemins frontlinjer, med stark närvaro och empati, vidgar våra perspektiv på mänskligt mod och lidande.”

Läs mer här: Expressens journalister får Nils Horner-priset (210209)


2020

Board of Nordic Veterans Federations medalj

Magda Gad tar emot medaljen ”Board of Nordic Veterans Federations” 2019 för sitt arbete med att synliggöra drabbade människor i några världens värsta krigshärdar.

Ur motiveringen: ”Magda är en modig reporter som med objektivitet och engagemang ger en verklig bild av krigets fasor.

Läs mer här: Här får Magda Gad veteranernas medalj  (200907)Swedish content awards
Telenorkampanjen
”Wifi för alla” som presenterades hos Expressen, vann guld i kategorin IT och telekom. Jonathan Olsson var ansvarig projektledare på Bonnier News Brand Studio.

Juryns motivering: ”I en bransch där konkurrensen är stenhård har vinnaren i den här kategorin lyckats påverka den allra svåraste av målgrupper. Att behovet av wifi är omättligt vet vi alla, men speciellt om du spelar 'World of Warcraft' och är 67 år. Så lägg nu ifrån din telefon och applådera i stället årets vinnare.”

Läs mer här: Guld för kampanj i Expressen (200910)


Best of News Design Scandinavia, SNDS
Två hyllade Expressenreportage vinner pris i årets ”Best of News Design Scandinavia”. I klassen ”Fördjupning och långläsning” tar ”På andra sidan Insta” hem ett brons. Fokus för projektet var att låta läsaren komma nära tre tjejer som alla fyllde 18 under 2018.

Ytterligare ett brons går till klimatreportageserien baserad på fotograf Niclas Hammarströms och reporter Magnus Falkeheds resor till platser de ofta själva aldrig hört talas om för att möta världens barn och unga i frontlinjen för klimatomställningen. Bland annat dessa artiklar fanns med i serien: Barnen lever på öarna som försvinner i havet och Bland stinkande sopor letar barnen efter mat.

Läs mer här: Expressen vinner dubbelt för bästa nyhetsdesign (200824)


Wendelapriset

Expressens Johanna Karlsson och Michael Syrén får det prestigefyllda Wendelapriset för sin journalistik om de slumområden som vuxit fram på mindre orter, bland andra Åmål och Bengtsfors. Wendelapriset delas ut för årets bästa socialreportage.
Läs mer här: Expressens reportrar vinner prestigepris (200821), Karlsson och Syren bakom Årets socialreportage (200913)
Advokatsamfundets journalistpris

Expressens undersökande reporter David Baas får Advokatsamfundets journalistpris för sina avslöjanden.

Ur motiveringen: ”David Baas avslöjar med beundransvärd envishet nazister, rasister och islamister och ställer dem till svars utan att blinka. I en tid då antidemokratisk nationalism och radikal islamism vinner mark fortsätter David Baas oförtrutet att arbeta på tydlig humanistisk grund.

Läs mer här: Expressens David Baas får Advokatsamfundets journalistpris (200611)INMA awards

Expressen Premium vinner förstapriset i den prestigefyllda tävlingen INMA Global Media Awards, i kategorin ”Best new digital subscription Initiative or concept”. Den digitala prenumerationstjänsten ökade under det första året från 0 till 70 000 prenumeranter efter starkt, gemensamt arbete på alla redaktionens avdelningar. Expressen Premium fick också utmärkelsen ”Best of show” in Europe.

Det blev även ett hedersomnämnande till Expressen TV:s satsning på en TV-skola, som nominerats i kategorin ”Best new initiative to enhance corporate culture”. TV-skolan är ett projekt med uppdraget att ge journalisterna i mediehuset ett bättre verktyg för att förbättra sitt videoberättande.

Läs mer här: Expressen Premium vinner ”Medievärldens Oscar” (200602)


Wendelapriset 

Expressens reportrar Johanna Karlsson och Michael Syrén är finalister och kan vinna det prestigefyllda Wendelapriset för sina granskande reportage om slumliknande bostadsområden i mindre orter runtom i Sverige. Wendelapriset delas ut till årets bästa skrivna socialreportage i Sverige.

Läs mer här: De berättar om den nya slummen: Fattig-Sverige (200528)


WAN-IFRA, European Digital Media Awards
Expressen Premium
prisas för strategin som gav 70 000 Premium-anslutna läsare redan under det första året. Detta i klassen ”Best paid content strategy”, och priset delades ut av WAN-IFRA – världsorganisationen för tidningar och publicister.

Läs mer här: Expressen Premium vinner prestigepris för succén (200424)Årets dagstidning

Expressens Magda Gad vinner priset Årets dagstidning, i kategorin Ljud och bild, för sin reportageserie ”Talibanerna inifrån” från det krigshärjade Afghanistan.

Juryns motivering: ”Prismotiveringen till Magda Gad lyder: ”Uthållighet och mod kännetecknar årets vinnare, liksom en särpräglad förmåga att skildra de svåraste av miljöer. I unika videoreportage får vi komma nära både vanliga människor och ledargestalter i den vardag som finns även i ett krigsdrabbat land. Och vi får veta hur krigsherrar gör för att roffa åt sig av bistånd som skulle ha gått till civila.”

Läs mer här: Expressens Magda Gad vinner pris för talibanrapportering (200423)
WAN-IFRA, European Digital Media Awards
Expressen har två finalister i den prestigefyllda tävlingen European Digital Media Awards 2020: Expressen Premium och Föreningsliv Eldsjälsgalan. Premium är en digital prenumeration som ger tillgång till allt Expressens innehåll och kan vinna pris i kategorin ”Bästa strategi för betalt innehåll”.

Föreningsliv Eldsjälsgalan – en tävling som arrangeras av Folkspel i samarbete med Bonnier News Brand Studio – kan vinna pris i kategorin ”Bästa native-annonsering/branded content-kampanj”.

Läs mer här: Expressen kan vinna pris för Premium och Föreningsliv (200409)Årets bild
Expressens fotograf Niclas Hammarström tilldelas tre förstapriser i Årets bild 2019: Årets bild utland, Årets bildreportage utland och Årets porträttserie.
Niclas Hammarström har gjort flera reportage utomlands under 2019, bland annat i Moçambique, El Salvador, Syrien och Papua Nya Guinea. 

Läs mer här: Tre förstapriser för Hammarström (200321)

Läs mer här: Expressens fotograf nominerad i Årets bild (200127)Stig Dagerman-priset

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad prisas för sitt berättande från Afghanistan och Irak. Magda Gad har bott i längre perioder i både Afghanistan och Irak där hon bland annat rapporterat om kriget mot IS. 

Juryns motivering: ”Magda Gad ger oss ett alternativ till dagens svartvita, polariserande medielogik. Inifrån några av världens svåraste konflikthärdar lyfter hon enskilda människors röster och erfarenheter och kastar ljus över det som många försöker mörklägga. Magda Gads strävan att fördjupa och komplicera samtalet om makt och maktlöshet, om politik och individ, står nära den litterära journalistik som Stig Dagerman gav oss från Europa efter andra världskriget.”

Läs mer här: Magda Gad prisas igen, får Stig Dagerman-priset (200303), Här får Expressens Magda Gad Stig Dagermanpriset (200912)Guldspaden

Expressens Torbjörn Selander nomineras till grävpriset Guldspaden för avslöjandet om förra årets fredspristagare, Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed – ett avslöjande som Selander gjorde under täckmantel som fågelskådare.
Läs mer här: Expressens Torbjörn Selander nominerad till Guldspaden (200217)Årets dagstidning
Nominerade till TU:s pris Årets dagstidning:
I kategorin ”Årets redaktion”: GT

Juryns motivering: ”Storleken spelar ingen roll. En numerärt liten redaktion som friskt blandar tunga granskningar med ren läsglädje kan nå mycket långt. Vetenskapsskolan, det kommunala parkeringsbolaget och det kriminella nätverket Ali Khan – ingen går säker när GT låter de mest passionerade journalisterna följa sitt spår. Maximalt utnyttjade resurser gör att redaktionen finns överallt: med senast nytt på Instastory och med #dagensgöteborgare i sociala medier möter redaktionen läsare som aldrig förr.
Läs mer här: GT är nominerade till Årets redaktion 2020 (200225)Nominerade till TU:s pris Årets dagstidning:
I kategorin ”Årets ljud & bild”: Magda Gad

Juryns motivering: ”Utrustad med mobil, journalistisk nyfikenhet och en mycket stor portion mod gjorde Magda Gad det som ingen annan svensk journalist gjorde. Hon bosatte sig i det krigshärjade Afghanistan för att tala med dem som andra medier bara talar om. I reportageprojektet ”Talibanerna inifrån” får vi en unik inblick i talibaners liv och tankevärld. Magda Gad har också avslöjat hur bistånd som skulle gå till civila i krigsområden i landet slussats till talibanledarna.”

Läs mer här: Expressen Magda Gad nominerad för Talibanerna inifrån (200225)INMA awards
Expressen nomineras i två prisklasser i den internationella tävlingen INMA Awards – ”Tidningsvärldens Oscar”. Expressens Premium-satsning nomineras i kategorin Best New Digital Subscription Initiative or Concept för sina framgångar med att få 70 000 prenumeranter på ett år. Expressen TV:s satsning på en TV-skola nomineras i kategorin Best New Initiative to Enhance Corporate Culture. TV-skolan är ett projekt med uppdraget att ge journalisterna i mediehuset ett bättre verktyg för att förbättra sitt videoberättande.

Läs mer här: Tre finalister från Expressen i tidningsvärldens Oscar (200224)
Mohammed Hamid, 13, blev träffad under ett flyganfall. Först dagen efter lyckades han pappa ta sig fram till det enda fungerande sjukhuset för att Mohammed skulle få vård.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Pictures of the Year
Fotograf Niclas Hammarström prisas i internationella tävlingen ”Pictures of the year” i kategorin ”Spot News” för bilden på Mohammed, 13, som brännskadades svårt under ett flyganfall i krigets Syrien.

Läs mer här: Bilden på brännskadade Mohammed, 13, får pris (200212)Årets kultursvensk

Expressens kulturchef Karin Olsson utnämns till Årets kultursvensk för året 2019 av nyhetsmagasinet Fokus.

Motiveringen: ”Årets kultursvensk tillhör den utrotningshotade kategorin redaktörer. Hon ser som sin uppgift gentemot läsarna att bredda debatten, snarare än att smala av den. Hon värnar språklig och innehållslig kvalitet med samma övertygelse som hon försvarar yttrandefrihet och fritt tankeutbyte. Gentemot sina skribenter är hon aktiv, intresserad och stöttande. Hon vet att skribenter inte växer av sig själva, de behöver både näras och tuktas, och har genom sitt engagemang skapat en sida där inte bara hon själv, utan många stjärnor får lysa. I en tid när rädslan är starkare än nyfikenheten letar hon efter de viktiga frågorna och vågar lyssna på svaren.”

Läs mer här: Expressens Karin Olsson blir Årets kultursvensk (200122)

Karin Olsson, Expressens kulturchef och Årets kultursvensk.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

2019

European Newspaper Award

Awards of Excellence – i kategorin Sociala medier:
Expressen TV:s program ”Q&A”. Programmet, som leds av Ellinor Svensson, lyfter fram unga influencers i sociala medier.

Awards of Excellence – i kategorin Webbdesign för screen och smartphone:

Projektet ”Andra sidan insta”. Fokus för projektet var att låta läsaren komma nära tre tjejer som alla fyllde 18 under 2018. Innehållet presenterades med en webbdesign som var inspirerad av hur man använder sociala medier – exempelvis swipe-funktionen, som upplevs bäst i en smartphone.Epica Awards

Expressens kampanj på Pressfrihetens dag den 3 maj 2019 tilldelas det finaste priset vid prestigegalan Epica Awards. Kampanjen ”Om världen inte får se” visade vikten av bilder för berättandet och kunskapsspridningen vid världshändelser, och var ett samarbete med Pressbyrån och reklambyrån Holst.

Läs mer här: Så togs bilderna som ändrade på historien. (190502)Stora journalistpriset

Expressens kolumnist Patrik Lundberg nomineras till Stora journalistpriset. Motiveringen: ”Med lätt penna, kärlek och ilska skriver han texter som skär genom bruset. De blottlägger övergivenheten och klyftorna i samtiden.”

Läs mer här: Expressens kolumnist Patrik Lundberg nomineras till Stora journalistpriset (191105)Lovie Awards

 ”Andra sidan Insta” hyllas i Lovie Awards med ett hedersomnämnande i kategorin ”Best Design – Functional”.

Läs mer här: Andra sidan insta (190924)
Kristallen

Expressen TV nominerades i klassen Årets fakta och samhällsprogram för serien ”Under burkan, som gjordes av krigskorrespondenten Magda Gad, fotografen Niclas Hammarström och redigeraren Viktor Ahldén.

Även DiTV som produceras av Expressen TV nominerades för programmet ”Börsmorgon/Rapportextra” nomineras i kategorin Årets nyhets- och aktualitetsprogram. 

Läs mer här: I kväll kan Expressen TV och DiTV vinna Kristallen  (190830)Content Innovation Awards, Cannes

Expressen TV nominerade i kategorin The Youtube Award för programmet ”Q&A”. I Q&A” möter Expressen TV:s nöjesprofil Ellinor Svensson unga influencers som bland annat gjort succé med sina kanaler på Youtube och inom andra sociala medier. 

Läs mer här: Expressen TV kan få nytt pris för framtidens nyhets-tv  (190811)Best of Scandinavian News Design

Expressens layoutchef Göran Forsberg och Expressen prisades för layouten av den hyllade reportageserien ”Under burkan”, med texter av Magda Gad och bilder av fotografen Niclas Hammarström.

Läs mer här: Expressen prisas efter serien ”Under burkan”  (190604)En av Niclas Hammarström bilder från Afghanistan. Nasrin blev torterad i flera timmar. Hennes man tände eld på henne med bensin.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Röda korsets journalistpris

Expressens Kassem Hamadé prisas med ett hedersomnämnande för sin rapportering om barnen i krigets Syrien.

Läs mer här: Kassem Hamadé prisas för sina reportage om Syriens barn  (190515)


Årets redaktion – The Drum Online Media Awards

Expressen TV vann kategorin ”B2C Editorial Team of the Year”, motsvarande Årets redaktion, i konkurrens med Al-Jazeera och många andra internationella mediebolag.

Läs mer här: Expressen TV vinner internationellt pris  (190501)Årets utvecklare – Årets dagstidning, TU Medier i Sverige

Expressens Karin Skogh, chef för digital publicering, blev Årets utvecklare i tävlingen Årets dagstidning, anordnad av TU Medier i Sverige.

Karin Skogh vann, enligt motiveringen, bland annat för att hennes ledarskap ”har varit avgörande för att Expressen kunnat öka sin marknadsandel i mobilen från 19 procent till 49 procent de senaste fem åren”

Läs mer här: Expressens Karin Skogh utsedd till Årets utvecklare  (190419)


Årets bild

Expressens fotograf Niclas Hammarström tog hem förstapris i Årets nyhetsbild utland, Årets porträttserie, Årets bildreportage utland och Årets bild.
Expressens Alex Ljungdahl tog hem andrapris i Årets nyhetsbild. Expressens frilansfotograf Åsa Sjöström tog hem förstapris i Årets kultur/nöje.

Läs mer här: Niclas Hammarström tar storslam i Årets bild   (190316)


Guldspaden

Expressens reporter David Baas nomineras tillsammans med Expos Jonathan Leman till det prestigefyllda priset Guldspaden för avslöjandena om SD och extremisterna på valsedlarna till riksdagsvalet 2018. Granskningen tvingade 25 politiker att avgå.

Läs mer här: Expressens David Baas kan vinna Guldspaden (190307)DN:s kritikerpris Lagercrantzen

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand får DN Kulturs kritikerpris Lagercrantzen,  som ges till en kulturjournalist ”med intellektuell bredd och stilistisk spets”. 

Motiveringen: ”I Vasaloppet, på den fossila flygsemestern, under stjärnorna med afghanska flyktingar – inget mänskligt är denne kulturjournalist främmande. Med lustfylld stil och ständigt uppdaterad bildning följer han tidens verk och fenomen, om det så är klassiska folkhemshjältar som Vilhelm Moberg eller den nya klickokratins aristokrater.”

Läs mer här: Jens Liljestrand får DN:s kritikerpris Lagercrantzen  (190203)Årets bild

Fotograferna Alexander Ljungdahl och Niclas Hammarström nomineras i Årets bild 2018/19. Även frilansfotograferna Nora Lorek och Åsa Sjöström som jobbar återkommande för Expressen är nominerade.
Läs mer här:  Expressens fotografer nominerade i Årets bild (190129)2018

David Baas vinner Årets röst, Stora journalistpriset 2018.
Foto: OLLE SPORRONG

European newspaper award

Magda Gad, Expressens krigskorrespondent, vinnare i klassen för sociala medier för sin unika krigsrapportering från Irak, Syrien och Jemen på Facebook och på Expressens alla plattformar.

Ur arkivet: Expressens Magda Gad tilldelas prestigefullt pris  (181130)

Expressen belönades med European Newspaper Award i klassen koncept/innovation för filmen “Träsket blev en dödsfälla”. Magnus Falkehed och Niclas Hammarström tog fram materialet, och Expressens Quickshot-team stod för den unika och innovativa presentationen. 

Läs mer här: Träsket blev en dödsfälla (171104)Stora journalistpriset
David Baas – pristagare år 2018 i kategorin Årets röst för sina avslöjanden om politiker som hatar anonymt på nätet.

Motivering: "Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare.

Läs mer här: Expressens David Baas vinner Stora journalistpriset (181122)Native Advertising Awards – Studio of the year

Bonnier News Brand Studio, som tidigare hette Expressen Brand studio, vann två kategorier: ”Native Advertising Agency/Studio of the Year” och "Best Use of Native Advertising in Virtual or Augmented Reality

Läs mer här: Expressens annonsavdelning vann fint internationellt pris (181107)Lovie awards
En hedrande bronsplats i prestigefyllda Lovie awards för Expressens specialsajt med Johanna Karlssons reportage "Terrorsyskonen".
Det vinnande bidraget: Terrorsyskonen (181027)


Society for news design Scandinavia (SNDS)

Expressens digitala berättarteam prisas för publiceringen med 23 vittnen längs Drottninggatan kort efter terrordådet 2017. Expressens bidrag är det enda som fick pris i kategorin nyheter.

Läs mer här: Expressen tar hem pris för "Terrorns vittnen"  (180926)Kristallen

Årets fakta- och nyhetsbevakning 2018 – Terrordådet i Barcelona, Expressen TV

Producent Bella Levy, Expressen TV. 

Motivering: ”När en lastbil mejat ner människor på La Rambla avbryts ordinarie sändning och allt fokus läggs på rapportering, analys och fördjupning. Redaktionen sänder 12 timmar i sträck, sorterar i strömmen av bilder, vittnesmål och oklara uppgifter via sociala medier. Intresset från tittarna är enormt och trafik och data följs i realtid. Så länge intresse finns fortsätter sändningen.”


Årets förnyare 2018 – Magda Gads krigsdagböcker, Expressen TV.

Producenter Christian Holmén och Magda Gad, Expressen TV.

Motivering: ”Med mod och närvaro förnyar Magda Gad utrikesrapporteringen. I Magda Gad krigsdagböcker blir människor synliga och konflikter satta i sammanhang. Rapporterna från krigen i Syrien och Jemen engagerar via Expressen TV och följs av mer än 130 000 personer i ständig dialog på Facebook. Ett pågående bildningsprojekt med människan i fokus i såväl rapportering som dialog."


Läs mer här: De senaste reportagen och artiklarna av Magda Gad – på en sida 


Kristallen, nomineringar

Fem nomineringar till Expressen TV och Di TV:

Årets fakta- och nyhetsbevakning 2018 – Terrordådet i Barcelona, Expressen TV

Producent Bella Levy, Expressen TV. 

Motivering: ”När en lastbil mejat ner människor på La Rambla avbryts ordinarie sändning och allt fokus läggs på rapportering, analys och fördjupning. Redaktionen sänder 12 timmar i sträck, sorterar i strömmen av bilder, vittnesmål och oklara uppgifter via sociala medier. Intresset från tittarna är enormt och trafik och data följs i realtid. Så länge intresse finns fortsätter sändningen.”


Årets fakta- och nyhetsbevakning 2018 – Spotify lanseras, Di TV

Producenter Bella Levy och Björn Rundström, Expressen TV.

Motivering: ”Rapporteringen av Spotifys lansering på börsen är sannolikt den mest omfattande ekonomi-tv-sändningen någonsin i svensk television. Di TV direktsände 5 timmar inifrån New York-börsen och från studion i Stockholm. Samarbete med CNN Money och Bloomberg gav ett internationellt perspektiv på den historiskt stora noteringen.”


Årets förnyare 2018 – Di TV

Producenterna Bella Levy och Björn Rundström, Expressen TV.

Motivering: ”Som Sveriges och norra Europas enda tv-kanal med fokus på ekonomi fyller Di TV ett tomrum på svensk TV-marknad genom nytänkande och samarbeten. Initierat och engagerat, direkt och nyhetsfokuserat kring börs och business. Di TV når ut med omedelbara rapporteringar, analys och fördjupning i såväl etablerade kanaler som på nya plattformar i offentliga miljöer.”


Årets förnyare 2018 – Magda Gads krigsdagböcker, Expressen TV.

Producenter Christian Holmén och Magda Gad, Expressen TV.

Motivering: ”Med mod och närvaro förnyar Magda Gad utrikesrapporteringen. I Magda Gad krigsdagböcker blir människor synliga och konflikter satta i sammanhang. Rapporterna från krigen i Syrien och Jemen engagerar via Expressen TV och följs av mer än 130 000 personer i ständig dialog på Facebook. Ett pågående bildningsprojekt med människan i fokus i såväl rapportering som dialog."


Årets sportproduktion 2018 – Sport-Expressen Vinter 2018, Expressen TV.

Producent Martin Heinius och Pär Andersson, Expressen TV.

 Motivering: ”Med närvaro, experter, humor och kreativitet sände Sport Expressen från OS i Peyongchang och Stockholm– utan rättigheter att visa rörligt från tävlingarna. Med 160 timmar och rekordmånga 37 miljoner videostarter bekräftades att sport i TV är större än rörliga bilder från tävlingarna. En ny genre inom sportjournalistiken vann tittarnas hjärtan och intresse.”

Läs mer här: Fem Kristallen-nomineringar till Expressen TV och Di TV (180821)Arbetets Museums dokumentärfotopris

Nora Lorek, GT – Nora Lorek är kontrakterad fotograf för GT, men bedriver också flera egna fotoprojekt.

Juryns motivering: ”För sina engagerande och visuellt starka projekt om människor på flykt. Med fotografisk kreativitet och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga, rör hon sig från Bidibidi i Uganda till Calais i Frankrike. Hon fångar dramatiken i en av vår tids stora ödesfrågor och ställer samtidigt frågan om allas vårt ansvar.”

Läs mer här: Nytt pris till GT:s fotograf Nora Lorek (180821)Röda korsets journalistpris

Federico Moreno, Jens Christian, Anna-Karin Nilsson, Magnus Falkehed, Johanna Karlsson, Niclas Hammarström:

Hedersomnämnande för artikelserien "Afghanerna".

Juryns motivering: "Sällan får de ensamkommande från Afghanistan komma till tals med sina historier. Den här mycket ambitiösa satsningen, med olika vinklar och bilder, ger läsaren både dramatik, ny kunskap och ökad förståelse. Kulmen nås när Mahbobe lämnar Jämtland och återvänder till Afghanistan och den plats hon en gång lämnat."

Läs mer här:  KvP:s reporter och fotograf får prestigefyllt hedersomnämnande (180424)Årets affär, Tidningsutgivarna (TU)

Bonnier News Brand Studio fick utmärkelsen Årets affär.

Juryns motivering: De var tidigt ute och drog upp riktlinjer för hur nya intäkter skulle skapas. Med en obändig envishet och ett aldrig sinade driv, har man använt alla verktyg och alla plattformar för att testa nya djärva idéer. Det är innovation, det är mod, det är genomförandekraft och resultat.

Läs mer här: Expressen prisades på Årets dagstidning 2018 (180413)Röda korsets journalistpris

Nominerade: Magnus Falkehed och Niclas Hammarström för ”Ropet från klimatets offer” från Sydsudan, det första reportaget i Expressens satsning på klimatjournalistik.

Nominerade: Magnus Falkehed, Niclas Hammarström, Johanna Karlsson, Anna-Karin Nilsson, Federico Moreno och Jens Christian för fyra reportage om unga, ensamkommande afghaner.

Läs mer här: Expressens reportage är dubbelt nominerade (180316)Bonnier Sales awards

Peter Sehlin, säljchef, fick utmärkelsen Sales Manager of the Year – Årets säljchef.

Läs mer här: Expressens Peter Sehlin årets säljchef (180316)Magda Gad

Nominerad till WAN-IFRA:s European Digital Media Awards i kategorin "Best in social media engagement" för sin moderna krigsjournalistik.

Läs mer här: Magda Gad nominerad till European Digital Media Awards (180314)


Tre av Expressens fotografer – Niclas Hammarström, Christoffer Hjalmarsson och Meli Petersson Ellafi – tog hem hela fem priser i 2018 års Årets bild.
Foto: DAVID SICA/STELLA PICTURES


Årets bild 2018

Meli Petersson Ellafi

Årets bild "Juryns hederspris" för bildserien "Gravarna" om gängvåld

Christoffer Hjalmarsson

Årets bild Årets fotograf 2018

Årets bild 1:a pris i kategorin "Bildreportage utland"

Årets bild 1:a pris i kategorin "Nyhetsbild utland"

Årets bild 3:e pris i kategorin "Porträtt"

Niclas Hammarström

Årets bild 2:a pris i kategorin "Nyhetsbild utland"

Läs mer här: Storslam för Expressens fotografer på Årets bild (180303)


Nominerade till TU:s pris Årets dagstidning

I klassen "Årets ljud & bild": DiTV

Juryns motivering: "När de ekonomiska hjulen går på högvarv är behovet av snabbfotad och kvalitativ affärsjournalistik som störst. Genom unika samarbeten, både vad gäller innehåll och spridning, kan kanalen bevaka presidentval och världskonferenser likväl som rapportsläpp, och ändå tillfredsställa sin snudd på nördiga publiks krav på djup och substans. Balansen mellan instrumentell och lättillgänglighet blir som en perfekt ihopsatt aktieportfölj."


I klassen "Årets ljud & bild": Expressen Skidsnack

Juryns  motivering: "Skidsporten är omåttligt populär i Sverige – även när det går knackigt för våra svenska åkare. Därför är det kanske inte så konstigt att en satsning på ett helt nytt TV-format i rekordfart samlat stora grupper trogna tittare. Programmet bjuder framför allt på snackisar med glimten i ögat och ger dessutom en inblick bakom kulisserna. Skidsnack når redan i snitt 80 000 unika användare."


I klassen "Årets affär": Bonnier News Brand Studio

Juryns  motivering: "Med ett imponerande tempo och driv har man rivit väggar och utmanat traditionella roller på en tidningsredaktion. För det krävs mod. Mod att utmana, mod att prova nytt och hitta nya vägar till intäkter. När andra fortfarande famlar, visar de vägen till affären och inspirerar dessutom andra, inte bara i Sverige utan runt om i hela världen."


I klassen "Årets utvecklare": Kenneth Eriksson, redaktionell affärsutvecklare
Juryns  motivering: "För att skapa långsiktiga intäkter i mediebranschen krävs både affärstänk och en tydlig förankring i det publicistiska uppdraget. Kenneth Eriksson har både och. Genom samarbeten internt och med externa partnerskap – och med innehållspaketering för offentliga miljöer – har han skapat nya plattformar och intäkter till Expressen."


Cecilia Hagen – Jolopristagare för krönikor och intervjuer i Expressen.
Foto: MIKAEL SJÖBERG


Jolopriset

Expressens kolumnist Cecilia Hagen får 2018 års Jolopris. "Hennes krönikor i Expressen är skrivna med humor och självdistans", lyder delar av motiveringen.

Juryns motivering: ”Med nyfikenhet på det mänskliga närmar hon sig såväl personer i nyhetsflödet som brittiska kungligheter och kvinnor ur historien – som de osannolika systrarna Mitford. I sina texter rör sig Cecilia Hagen med lätthet mellan nuet och det förflutna, mellan det yttre och det inre hos sig själv och andra. De avväpnande frågorna i hennes personporträtt får människor att öppna sig. Hennes krönikor i Expressen är skrivna med humor och självdistans. Det är småprat med sälta – som förr hette kåserier – och Cecilia Hagen tillhör de sällsynta skribenter som behärskar genren till fullo.”

Läs mer här: Cecilia Hagen prisas för sina krönikor i Expressen (180215)Pictures of the year international 2018

Niclas Hammarströms bild visar John Khong Joak som fiskar i det igenvuxna träsket i Toch, Sydsudan, för att föda sin familj. Bilden, som fått en ärofylld tredjeplats i den internationella fototävlingen Picture of the Year, ingick i Expressens stora klimatsatsning.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Niclas Hammarström

Pictures of the year 3:e plats i kategorin “Feature”

Christoffer Hjalmarsson

Pictures of the year Awards of Excellence i kategorin “Spot News”

Läs mer här: Expressens fotograf prisas efter klimatreportage 2017

Helsingborgs Dagblads fotopris 2017

Nora Lorek, GT – för sin bildjournalistik. Nora Lorek är kontrakterad fotograf för GT, men bedriver också flera egna fotoprojekt.

Juryns motivering: "Det finns några få bildjournalister kvar som riskerar mycket för att berätta om andra människors levnadsvillkor. Nora Lorek är en av dessa - med en sällsynt förmåga att i utsatta miljöer bygga relationer över tid skapar hon trovärdighet och tyngd åt sin fotografi. Hennes envisa förhållningssätt att låta värmen, skönheten och humorn trotsa mörkret gör henne till en osedvanligt färgstark bildberättare. Helsingborgs Dagblads fotopris 2017 går till en djupt humanistisk bildjournalist som utan romantiskt skimmer skildrar vår omvärld."

Ur arkivet: Ännu ett pris till GT:s fotograf (171212)Stora Journalistpriset

Magda Gad kommunicerar med sin många följare på Facebook.

Magda Gad, Expressen – vinnare i kategorin “Årets förnyare”

Juryns motivering: “För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog.”

Läs mer här: Magda Gad vinner Stora Journalistpriset (171123)Per Wendels pris till Årets nyhetsjournalist

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad får utmärkelsen Per Wendels pris till Årets nyhetsjournalist. Ur motiveringen: “Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort.”

Läs mer här: Magda Gad tilldelas årets Per Wendel-pris (171106)


Wendelapriset

Malin Roos, reporter, fick Wendelapriset för bästa socialreportage.
Foto: YLWA YNGVESSON

Malin Roos, Matilda Nyberg och Diamant Salihu – för bästa socialreportage i svensk press för arbetet med reportageserien "Asylrapporten" som publicerades under november 2016. 

Juryns motivering: ”Med utgångspunkt i tung research, där journalisterna bakom Asylrapporten ställt frågor till 1 691 personer på 20 asylboenden, förmår reportageteamet fånga läsaren i ett stort antal komplicerade frågor. Det är trauma och stress, en olidlig väntan men också ljusglimtar i vardagen.”

Läs mer här: Expressen fick Wendelapriset (170911)INMA awards
Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad får andrapris i klassen ”Best use of social media” för bidraget ”Magda Gad – World class war coverage and interaction on Facebook”.
Det vinnande bidraget: Här kan du följa Magda Gad på Facebook
Läs mer här: Expressens Magda Gad – reporter i världsklass (170525)Society for news design Scandinavia, SNDS
Expressens digitala berättande prisas igen. Både "Chefen – Zlatan Ibrahimovic" och "Palmes sista steg" hyllas i kategorin Storytelling av anrika SNDS, Society for news design Scandinavia.
De vinnande bidragen: Chefen – Zlatan Ibrahimovic och Palmes sista steg
Läs mer här: Dubbla priser för Expressens storytelling (170522)


European digital media awards

Sajten om Zlatan har fått ett flertal utmärkelser.


Expressens specialsajt om Zlatan Ibrahimovic, "Chefen", korades till "Best in lifestyle, Sports or entertainment website" i Europa 2016.
Det vinnande bidraget: Chefen – Zlatan Ibrahimov

Läs mer här: Expressens specialsajt "Chefen" prisades igen (170424)Webby awards

Expressen besökte 18 asylboenden i hela landet. Ett stort antal journalister arbetade med projektet, bland andra reportrarna Malin Roos och Diamant Salihu, samt tv-reportern Matilda Nyberg.
Det vinnande bidraget: Asylrapporten del 1: Väntan
Läs mer här: Expressens unika asylrapport hyllas (170405)Bonnier sales award
Jonathan Olsson
, projektledare, och Magnus Anjou, KAM, på Expressen tog hem förstapriset i kategorin Årets säljaffär.
Läs mer här: Expressens säljare prisades på galan (170318)Årets bild 2017

"Jag vill få folk att känna genom mina bilder och få förståelse för andra människor och deras livssituationer", säger Meli Petersson Ellafi som vann Årets bild i klassen "Vardagsliv. Denna bild togs då hon följde Alejandro i Stoclholmsförorten Akalla. Hans bror sköts till döds och själv blev Alejandro skadad för livet.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Meli Petersson Ellafi

Årets bild 1:a pris i kategorin "Vardagsliv Sverige"

Niclas Hammarström

Årets bild ”Juryns specialpris”

Årets bild 2:a pris i kategorin "Bildreportage utland"

Årets bild 3:e pris i kategorin "Porträtt – serie"

Lisa Mattisson

Årets bild 2:a pris i kategorin ”Kultur/nöje”

Årets bild 3:e pris i kategorin ”Vardagsbild utland”

Axel Öberg

Årets bild 2:a pris i kategorin ”Porträtt” 2017

Läs mer här: Expressens tog storslam på Årets bild (170311)2016


European newspaper award
Expressen tog storslam på prestigefyllda European newspaper award med fyra priser för digitala publiceringar: ”Palmes sista steg”, ”Chefen – Zlatan Ibrahimovic”, ”Min pride”, ”IS: Välkommen till terrorns rike”.
De vinnande bidragen: Chefen – Zlatan Ibrahimovic, Palmes sista steg, Deras sex "strider mot naturen" – så lever de sina hemliga liv som homosexuella, IS: Välkommen till terrorns rike
Läs mer här: Expressens storslam – vann fyra priser (161117)Siena International Photo Award

Christoffer Hjalmarsson

Remarkable Award, för bildreportaget ”Lindas sista kamp”, om cancersjuka Linda.

Läs mer här: Fotograf Christoffer Hjalmarsson prisas (161029)Lovie awards
Designbrons i prestigefyllda Lovie awards för Expressens specialsajt om Zlatan Ibrahimovic.
Det vinnande bidraget: Chefen – Zlatan Ibrahimovic
Läs mer här: Expressen prisas för "Chefen" – igen (161028)


Cordelia Edvardson-priset
Magda Gad
tilldelas 2016 års Cordelia Edvardson-pris. I motiveringen pekar juryn på hennes rapportering från "platser dit de flesta aldrig reser och aldrig vill resa".
Läs mer här: Magda Gad tilldelas Cordelia Edvardson-pris (160913)


Wendelaprisets hedersomnämnande
Expressen får Wendelaprisets hedersomnämnande ”för sin konsekventa satsning på socialreportaget” bland annat reportern Magda Gads och fotografen Christoffer Hjalmarssons fem reportage från Rumänien, som publicerades hösten 2015 i serien ”Därför kommer tiggarna”.
Läs mer här: Expressen prisas för Rumänienreportage (160905)Bästa breaking news-sändning online, Kristallen

Expressen TV fick årets stora webb-tv-pris för bästa breaking news-sändning, 40 timmar livesändning från terror dådet i Bryssel i mars 2016.

Läs mer här: Expressen prisar för bästa live-tv-sändning  (160902)European digital media awards
Hedersomnämnande i klassen "Bästa läsarengagemang" för rapporteringen om ungas ohälsa i #vågaberätta.
Läs mer här: Expressen prisade för läsarengagemang (160420)National Press Photographers Association (NPPA)

Christoffer Hjalmarsson

NPPA 3:e pris i kategorin ”Photojournalist of the year”

NPPA 2:a pris i klassen ”Portrait series” för bilder av syraskadade kvinnor i Indien

NPPA: hedersomnämnande i kategorin ”Portrait and personality"


Årets bild 2016

Christoffer Hjalmarsson

Årets bild 2:a pris i kategorin ”Vardagsliv Sverige”

Axel Öberg

Årets bild 2:a pris i kategorin "Vardagsliv utland" 

Nils Petter Nilsson

Årets bild 2:a pris i kategorin ”Sportreportage”

Läs mer här: Expressens fotografer prisas på Årets bild (160305)
Årets dagstidning

Expressen – Årets dagstidning 2017.
Foto: JOHAN JEPPSSON


"Årets dagstidning – Helhetspriset" är branschens finaste utmärkelse som delas ut av Dagens Media tillsammans med Tidningsutgivarna, TU.
Läs mer här: Expressen utsedd till Årets dagstidning (160315)2015

Lovie awards
Den interaktiva sajten med berättelsen om kvinnorna i fångenskap hos Islamiska staten tog hem bronsmedalj i webbpriset Lovie awards.
Det vinnande bidraget: IS: Kvinnorna i fångenskap
Läs mer här: Expressens digitala journalistik får pris (151112)


Wendelapriset
Wendelapriset till Anna Bäsén och Terese Cristiansson för deras granskande reportage "Stress, press och hetsjakt på pengar" (Anna Bäsén) och "Flickan utan ansikte” (Terese Cristiansson).
De vinnande bidragen: Stress, press och hetsjakt på pengar, DOKUMENT: Hon föddes utan ansikte, Berättelsen om flickan utan ansikte
Läs mer här: Expressenreportrar får årets Wendelapris  (150817)


Society for news design Scandinavia, SNDS
Hedersomnämnande i kategorin ”Frontpages, för förstasidan från dagen efter EU-valet 2014.
Läs mer här: Expressen prisas för Fi(nurlig) etta! (151003)


National Press Photographers Association (NPPA) 

Christoffer Hjalmarsson

3:e pris i kategorin "News picture story".

Läs mer här: Expressenfotografen tar brons i foto-VM  (150401)


Årets bild 2015

Årets bild-juryns motivering: Fotografen har i en enda bild fångat det brinnande inferno som är striderna vid Majdantorget i Ukraina. Bilden visar kampscenen som en ikon som väcker skräckfyllda minnen av historiska krig. Fotografen står mitt i detta och tar en bild som är essensen av vad en Årets bild skall vara. En bild som hjälper oss att förstå det helvete som krig är. En bild som för alltid kommer att leva kvar i betraktarens minne.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Christoffer Hjalmarsson

Årets bild och 1:a pris i kategorin "Nyhetsbild utland"

Ur arkivet: Hjalmarsson vann Årets bild 2015 (150314)

Anna-Karin Nilsson

Årets bild 2:a pris i kategorin "Vardagslivsbild Sverige"

Linda Forsell

Årets bild, 3:e pris i kategorin "Porträtt"

Martin von Krogh

Årets bild 3:e pris i klassen "Vardagslivsbild Sverige"
Årets utgivare – Mommapriset

Chefredaktör Thomas Mattsson utsedd till Årets utgivare.
Foto: ANDERS YLANDER

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson utsågs till Årets utgivare av Utgivarna. Juryns motivering: "Årets pristagare vågar på ett konstruktivt sätt pröva gränserna för det publicistiska utrymmet. Han är en outtröttlig folkbildare i ansvarigt utgivarskap som i alla tänkbara kanaler förklarar sina beslut – samtidigt som han aktivt gett ökad synlighet för genmälen och klander. För ett vaket utgivarskap som berör: Årets utgivare är Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen."

Läs mer här: Thomas Mattssons pris: Årets utgivare (150305)


2014


INMA awards
GT vann 2014 förstapriset i klassen "Best use of social media" för #votegbg.
Läs mer här: Förstapris i INMA awards för #votegbg  (140514)


Society for news design Scandinavia, SNDS
Hedersomnämnande, ” Best digital detail”, för den interaktiva grafiken där anonyma näthatare ”avpixlas”.
Det vinnande bidraget: Expressen avpixlar – Näthatarna på Avpixlat  
Läs mer här: Expressen prisas – för avpixling av näthatare  (141011)


Guldspaden, Föreningen Grävande journalister

David Baas och Christian Holmén fick Föreningen Grävande journalisters stora pris Guldspaden för reportaget "Avpixlat avpixlade”.
Foto: LISA MATTISSON EXP


Expressens reportrar Christian Holmén och David Baas och Researchgruppen tilldelades Föreningen Grävande journalisters stora pris Guldspaden i kategorin webb för uppmärksammade reportaget "Avpixlat avpixlade”.
Det vinnande bidraget: Expressen avpixlar – Näthatarna på Avpixlat  
Läs mer här: Expressen-avslöjande om Avpixlat prisat (140322)Årets bild 2014

Christoffer Hjalmarsson

Årets bild 1:a pris i kategorin "Nyhetsreportage Sverige" för bilderna från upploppen i Stockholmsförorten Husby.

Årets bild 3:e pris i kategorin ”Porträttserie”

Axel Öberg

Årets bild  1:a pris i kategorin ”Nyhetsbild utland”

Tomas Leprince

Årets bild 1:a pris i kategorin "Nyhetsbild Sverige"

Robin Aron

3:e pris i kategorin "Bildreportage Sverige" 2014

Tomas Leprince

Årets bild 1:a pris i kategorin "Bildspel multimedia"

Nils Petter Nilsson

Årets bild 2:a pris i kategorin ”Sportbild”2013


Årets bild

Christoffer Hjalmarsson

Årets bild 2:a pris i kategorin "Nyhetsbild, utland"

Martin von Krogh

Årets bild 2:a pris i kategorin "Nyhetsreportage, Sverige" 

Daniel Nilsson

Årets bild 3:e pris i kategorin "Sportreportage”

Årets bild 2:a pris i kategorin "Nöje”2012


Journalistik på fältet – Expressenbussen möter läsarna som här under Prideparaden men också vid politiska debattscener, utanför konserthallar och sportarenor.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

INMA awards
Med Expressen-bussen ”som en tydlig symbol för aktiv journalistik som stärkt varumärket” fick Expressen förstaplatsen i kategorin "Brand awareness across platforms".

Läs mer här: Expressen bäst i världen – i år igen  (120509)Årets bild 2012

Martin von Krogh

Årets bild 2:a pris i kategorin "Bildreportage, Sverige" 

Jan Wiridén

Årets bild 3:e pris i kategorin "Nyhetsbild, Sverige" 

Pieter ten Hoopen

Årets bild 3:e pris i kategorin "Porträtt" 


Photographers Giving Back Award (PGA)

Martin von Krogh

 "Årets berättarbild" för dokumentation av sexhandel med små pojkar i Afghanistan.

Läs mer här: Martin von Krogh vann årets berättarbild (120320)


2011

INMA awards
Expressens satsning – att skapa en egen valstuga – prisades i kategorin "Readership/Usage of the print newspaper".
Läs mer här: Expressen fick guld på internationell gala  (110518)Årets redaktion – TU och Medievärldens pris

Expressen – Årets redaktion 2011.
Foto: SUVAD MRKONJIC

För arbetet med valstugan och Expressenbussen korades Expressen som Årets redaktion, med motiveringen: "Med stugan och bussen har Expressen fördjupat kontakten med läsarna i alla kanaler och därmed blivit folkbildare på nytt. Flera världsscoop visar redaktionens styrka också i det grävande nyhetsarbetet."

Läs mer här: Expressen är årets redaktion  (111020)Årets bild 2011

Robban Andersson

Årets bild 3:e pris i kategorin "Årets sportbild, action"

Läs mer här: Expressenfotografer nominerade till Årets bild  (110120)


2009


Årets bild 2009

Robban Andersson

Årets bild 1:a pris i kategorin "Årets sportbild, feature"

Torbjörn Selander

Årets bild 2:a pris i kategorin "Öppen klass"

Läs mer här: Expressenfotografer prisade i Årets bild  (090227)2008


Guldspaden, Föreningen Grävande journalister
I klassen "Stor tidning" vann Expressens reportrar Christian Holmén, Micke Ölander och Leo Lagercrantz för sitt avslöjande om de falska Brillo-boxarna som vänt upp och ner på konstvärlden.
Det vinnande bidraget: Warhol-mysteriet med svenska miljonboxar
Läs mer här: Brilloavslöjandet gav Expressen en ny guldspade (080413)


2007


Guldspaden, Föreningen Grävande journalister
Christian Holmén
, Micke Ölander, Cecilia Garme, Tomas Carlsson, Peter Thunborg och Johan Wallqvist fick den prestigefyllda Guldspaden för sina avslöjanden om Maria Borelius som ledde till att hon avgick från sin post som handelsminister.
Det vinnande bidraget: Här kan du läsa Expressens vinnar-artiklar  (070302)
Läs mer här: Expressen fick Guldspaden  (070324)


2006


Stora journalistpriset

Cecilia Hagen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cecilia Hagen, Expressen

Juryns motivering: "För att hon med språklig finess, aldrig sinande humor och med en raffinerad intervjuteknik i decennier bedrivit en lätt och obönhörligt avslöjande journalistik."

Läs mer här: Cecilia Hagen vann Stora journalistpriset  (061130)

Cecilia Hagens samlade krönikor Årets bild 2006

Jocke Berglund

Årets bild 1:a pris klassen ”Årets bild”

Årets bild 2:a pris klassen ” Bästa nyhetsreportage utland”

Martin von Krogh

Årets bild 1:a pris klassen ” Svenskt vardagsliv”

Pieter ten Hoopen

Årets bild i kategorin ”Årets pressfotograf”

Ur arkivet: Expressens Jocke Berglund tog Årets bild  (060303)2002

Stora journalistpriset

Mats Olsson, Expressen

Juryns motivering: "För att han i ett ständigt samtal med sina läsare kunnigt, konsekvent och med mycket humor röjt nya vägar inom såväl musik- som sportjournalistiken."

Läs mer här: 2002: Game, set... och Mats!  (141123)

Mats Olssons samlade krönikor


2003

Robban Andersson

Årets bild i kategorin ”Årets porträttbild”

Läs mer här: Stort grattis till Expressens fotograf Robban Andersson  (030308)


2000

Stora journalistpriset

Peter Kadhammar, Expressen

Juryns motivering: "För artikelserien ”IT-bubblan Icon”, som engagerat och med god stilistik effektivt punkterade illusioner om rikedom och snabba klipp i den nya ekonomin."


1992

Stora journalistpriset

Lennart Eriksson och Robert Österlind, Expressen – delat pris

Juryns motivering: "För deras journalistbragd i avslöjandet av förre finansministern Allan Larssons och Björn Wahlströms Polen-affärer."


1989

Stora journalistpriset

Sigge Ågren, legendarisk redaktionschef på Expressen 1950–1969.
Foto: LARS NYBERG

Hedersomnämnande (postumt): Sigge Ågren, Expressen

Juryns motivering: "För hans banbrytande insats i svensk journalistik."


1988 

Stora journalistpriset

Per Wendel, Expressen. Juryns motivering: "Hans rapportering om Ebbe Carlsson-affären har varit korrekt och uthållig och fått vittgående samhälleliga följder."


1984

Stora journalistpriset

Göran Skytte, Aftonbladet och Suzanne Sjöqvist, Expressen – delat pris. 

Juryns motivering: "1984 års pris i dagspressgruppen går till två journalister, som båda genom tålmodigt arbete och varsamhet medkällmaterialet bedrivit undersökande journalistik i bästamening.

Göran Skytte har under många år regelbundet undersökt vår skattemoral. Som en följd av detta kunde han i Aftonbladet under hösten 1983 avslöja att den skattepolitiska dubbelmoralen trängt in också i regeringen. Med Göran Skyttes artiklar inleddes en ekonomisk och politisk process, som gav samhällsdebatten en ny inriktning.

Suzanne Sjöqvist har i en serie artiklar, "Varför dog Kersti?" i Expressen under hösten 1984 visat att samhällets institutioner, trots alla försäkringar om motsatsen, genom okunnighet, bristande intresse och resurser kan låta en ung människa gå under."


1981 

Stora journalistpriset

Ingvar Hedlund, Expressen. Juryns motivering: "För att han i en serie nyhetsartiklar systematiskt lyckades kartlägga oegentligheterna inom Telub, vilket gav eko i samhällsdebatten och fick politiska konsekvenser."


1979 

Stora journalistpriset

Curt Rådström, Expressen. Juryns motivering: "För hans envetna undersökande journalistik i försäkringsfrågor, där han framgångsrikt hävdat den enskilda människans rätt gentemot formalism och byråkrati."


1976 

Stora journalistpriset

Foto: KENNETH JONASSON

Bo Strömstedt, Expressen. Juryns motivering: "För hans med oräddhet och konsekvens genomförda kulturjournalistik i debatter av typen Ingmar Bergman, Astrid Lindgren, Henning Sjöström."


1974 

Stora journalistpriset

Lennart Öjesten, Expressen. Juryns motivering: "För en kraftfull och närgången, personligt präglad, konsumentorienterad journalistik i motor och trafikfrågor. Hans självständiga och orädda hållning markerades i år speciellt under oljekrisen."


1972 

Stora journalistpriset

Inger Wahlöö, Expressen. Juryns motivering: "För hennes artikelserie om en kinesisk familj, som hon levde tillsammans med. Inger Wahlöö är den första västerländska journalist, som efter befrielsen 1949 lyckats få tillstånd att göra ett reportage om en kinesisk familj på detta sätt."


1971

Stora journalistpriset

Olle Bengtzon, Expressen. Juryns motivering: "För högklassig journalistisk bevakning av bostads- och samhällsbyggandet genom resultatgivande initiativ och kritik."