Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mammor är viktiga när det kommer till hållbar förändring”

Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren leder Mammagalan precis som förra året. Galan hålls på mors dag. Foto: OLLE SPORRONG
Lars Arrhenius sitter med i juryn som utser vinnarna av Expressens Stora mammapriset. Övriga jurymedlemmar är Kodjo Akolor, Lina Hedlund, Bahar Pars och Atilla Yoldas. Foto: STINA STJERNKVIST

För andra året arrangeras Mammagalan på mors dag till förmån för Läkarmissionen. 

– Att få lyfta mammor som gör skillnad, det är viktigt både här och i de länder där Läkarmissionen arbetar, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare.

Så ser du Mammagalan i tv

Mammagalan – som hedrar världens mammor – direktsänds i Kanal 5 och Expressen TV. Pengarna som samlas in under kvällen går till Läkarmissionens arbete runtom i världen. Nytt för i år är att Läkarmissionen anordnar en hel mammamånad – som når sin höjdpunk med Mammagalan på mors dag. 

– Mammagalan är en fantastisk möjlighet och blir kulmen på en hel månad fylld av satsningar för att hjälpa mammor i världen som lever i utsatta situationer, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

BANGLADESH. Läkarmissionen arbetar för att förändra kvinnornas situation långsiktigt, med lokala spargrupper, mikrolån och utbildning. Ambia Khatun fick gå en sömnadskurs och nu har hon ett eget skrädderi som ger familjen en stadig inkomst. Foto: Hans-Jörgen Ramstedt 

Så hjälper Läkarmissionen

Organisationen arbetar med att hjälpa människor att förändra sina livsvillkor, vilket görs genom samarbeten med lokala partners över i hela världen i ett 40-tal länder.

De partnerns som organisationen samarbetar med finns inom tre huvudområden – social omsorg, utbildning och självförsörjning. Förutom dessa tre arbetar Läkarmissionen även med humanitärt bistånd i katastrofsituationer.

– Vi ser i Läkarmissionens olika självförsörjningsprogram att mammans förbättrade ekonomi kommer hela familjen till del. Barnen får skor på fötterna, familjen äter bättre.  Kvinnornas ökade självständighet leder till större  jämställdhet och vi har många exempel på kvinnor som startar en liten business och faktiskt anställer sin man, säger Lars Arrhenius.

Kärnan i Läkarmissionens verksamhet är biståndsprojekten runtom i världen, men eftersom arbetet bygger på gåvor från främst privatpersoner i Sverige behövs även insamlingar och information på hemmaplan – som till exempel Mammagalan.

– Mammor är viktiga när det kommer till hållbar förändring. Det visar sig gång på gång i länderna där vi arbetar, att när mammor får det bättre så investerar de ofta i barnen, framför allt i barnens skolgång, säger Lars Arrhenius.

Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen. Foto: STINA STJERNKVIST
Bella Levy, chef på Expressen TV. Foto: Olle Sporrong

Expressen delar ut pris 

Under galan delar Expressen ut Stora mammapriset till två pristagare som gjort något extra för någon som behöver det. Sex nominerade kandidater presenteras i Expressen mellan den 22 och 25 maj. 

– Vi är stolta och glada över att få dela ut vårt pris i det här sammanhanget! Att hylla och uppmärksamma mammor och kvinnor som gör ett stort och oerhört betydelsefullt arbete är en självklarhet och viktigt. Det är också väldigt roligt att Expressen TV i år kan samsända galan med Discovery och på så vis ge den ännu större spridning, säger Bella Levy, chef för Expressen TV.

HJÄLP MAMMOR I UTSATTHET

Mammor har en nyckelroll när det kommer till hållbar förändring. En stark och självständig mamma är det bästa stöd ett barn kan ha. När en mamma får utbildning och kan försörja sig satsar hon på barnen och därmed också på framtiden. Vill du hjälpa mammor i utsatthet att förändra framtiden för sig och sina barn? Bli månadsgivare hos Läkarmissionen! Gå in på lakarmissionen.se/mamma