Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen prisas dubbelt på Årets dagstidning

Expressens chef för läsarintäkter Josefina Rickardt prisas som Årets medieledare.
Foto: Pelle T Nilsson
Expressens Magda Gad i Afghanistan.
Foto: NAJIBULLAH QURAISHI

Magda Gad vinner Årets bildjournalistik på Årets dagstidning.

Samtidigt vinner Expressens chef för läsarintäkter Josefina Rickardt Årets medieledare.

– Mitt driv att visa andra världar och visa krig och förtryck handlar för mig i första hand om de drabbade, säger Magda Gad efter vinsten.

Expressens Magda Gad vann i kategorin Årets bildjournalistik vid TU:s gala Årets dagstidning på torsdagen.

Magda Gad fanns kvar när många andra journalister lämnade Afghanistan och levererade världsunik journalistik när talibanerna övertog makten i landet. När talibanernas ledning gick ut på flygplatsen i Kabul och möttes av specialstyrkorna var Magda Gad med på de historiska bilderna.

– Det är extra hedrande att få priset för Årets bildjournalistik då jag inte är fotograf. Jag ser alltid i bilder, oavsett om jag presenterar det i text eller bild, säger Magda Gad efter vinsten.

– Mitt driv att visa andra världar och visa krig och förtryck handlar för mig i första hand om de drabbade. Att lyssna på deras berättelser, att visa deras verklighet och skriva deras historia på ett korrekt och respektfullt sätt. Det är ett arbete som en journalist bara kan göra på plats och i nära möten med människorna och krigen.

https://twitter.com/gad_media/status/1509587235254984708

Juryns motivering för nomineringen löd:

”Med sin unika närvaro och sitt osvikliga mod tar Magda Gad oss med när världshistorien skapas. Genom kameralinsen låter hon oss möta människorna, rakt in i den dramatiska händelseutvecklingen.”

Övriga nominerade i Årets bildjournalistik var Aftonbladet för reportageserien ”En vintersaga”, och Nerikes Allehanda för satsningen Krim-TV som tar med läsarna ”bakom rubrikerna och förklarar vad som händer, även när det är mörkt”.

Josefina Rickardt vinner Årets medieledare

Också Expressens Josefina Rickardt, chef för läsarintäkter på Expressen Lifestyle och tidigare chef för analysavdelningen, vann i sin kategori: Årets medieledare.

– Att få pris för sitt ledarskap är det finaste man kan få, tycker jag. Det betyder att personer känt sig sedda, fått rätt möjligheter och mod att göra helt otroliga saker och att vi tillsammans skapat något som vi aldrig skulle klarat annars. Expressens digitala resa där analys och data varit ett mycket viktigt hjälpmedel är väldigt stark, både resultatmässigt och kulturmässigt. På analysavdelningen brukar vi prata om att vi är klistret som håller oss samman som organisation, som sushiris. Jag tar med mig att mitt ledarskap gjort oss mer nyfikna, sammansvetsade och beslutsamma som organisation och team. Och jag är väldigt tacksam över att få arbeta på en plats som Expressen med så många fantastiska kollegor, team och chefer som gör varje dag så väldigt spännande, rolig och inspirerande, säger Josefina Rickardt.  

Motiveringen till nomineringen löd:

”Med data, analys och frihet under ansvar har hon förändrat Expressen i grunden. Det finns ett före och ett efter: Josefina Rickardt.”

I samma kategori var övriga nominerade Aftonbladets Hanna Olsson Berg och Patric Hamsch från NWT Media.

Vid sidan av Magda Gad och Josefina Rickardt har andra Expressen-kolleger nominerats i olika kategorier. Det handlar om:

Expressens samhällsredaktion under ledning av Christofer Brask, i kategorin Årets bevakning. Det som lyfts fram är flera samhällsreportage från runtom i Sverige. 

Jenny Strindlöv, reporter på Expressens sydsvenska edition Kvällsposten, i kategorin Årets bevakning, för arbetet med att granska hur parallella domstolar behandlar konflikter och brott som bara rör romer