Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magda Gad hyllas med Stig Dagerman-priset

Magda Gad rapporterar från Afghanistan.
Foto: Magda Gad
Magda Gad i Irak.
Foto: MAGDA GAD
Magda Gad i Raqqa.

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad prisas igen.

Nu får hon Stig Dagerman-priset för sitt berättande från Afghanistan och Irak.

– När ordförande för Stig Dagermansällskapet hade sökt mig tänkte jag att de kanske vill att jag ska dela ut priset till årets vinnare. När jag sedan fick veta att den personen är jag blev jag mållös, säger Magda Gad. 

Magda Gad har de senaste åren mottagit flera priser för sin journalistik. Hon har prisats som ”Årets Opinionsbildare” och vunnit TV-priset Kristallen för sin nyskapande krigsdagbok. 2017 fick hon Stora journalistpriset som ”Årets förnyare”.

Magda Gad har de senaste åren rapporterat från krigen i Irak, Syrien och Afghanistan. Reportageserien ”Under Burkan” som Magda Gad skrev tillsammans med fotografen Niclas Hammarström hyllades under galan ”Best of Scandinavian News Design”. Serien blev bland annat utsedd till ”Årets porträttserie” i tävlingen Årets bild.

Nu får Magda Gad Stig Dagermanpriset.

Lyfter enskildas röster

– Stig Dagerman läste jag för första gången i skolan, ”Att döda ett barn” påverkade mig väldigt mycket. Det är en text som är så stark att den inte behöver dölja hur berättelsen ska sluta, säger Magda Gad och fortsätter.

– Med korta meningar fångas livets komplexitet, dess ondska och godhet, och att även en god man kan göra en ond handling. Inte visste jag när jag satt i skolan med den texten att jag själv en gång skulle se barn dödas, och att jag själv skulle skriva om den komplexa väv som är godhet och ondska.

Magda Gad får priset för att ”hon med sitt mångfasetterade, djupa berättande ger ett alternativ till dagens svartvita, polariserande medielogik. Inifrån några av världens svåraste konflikthärdar lyfter hon enskilda människors röster och erfarenheter och kastar ljus över det som många försöker mörklägga. Magda Gads strävan att fördjupa och komplicera samtalet om makt och maktlöshet, om politik och individ, står nära den litterära journalistik som Stig Dagerman gav oss från Europa efter andra världskriget.”, motiverar Dagermansällskapet.

– Att visa världen för läsare och tittare har varit en klassisk del av Expressen från att Brita Håkansson som första journalist rapporterade inifrån nazilägrens fasor till att Magda Gad i modern tid fått så stor publik att att ta del av människors starka berättelser och därigenom skapat viktiga diskussioner kring större strukturer, säger Magnus Alselind, redaktionschef.

Fortsätter verka i hans anda

Stig Dagerman-priset delas ut till den eller de som arbetar i journalisten och författaren Stig Dagermans anda. Stig Dagerman skildrade ett Tyskland i ruiner efter kriget.  Han berättade om människor som skämdes och försökte dölja och glömma. Och om de modiga som riskerade livet genom att säga emot.

Artikelserien blev senare boken ”Tysk höst”.

– Nu när jag tillsammans med ordförande för Dagermansällskapet har tittat på paralleller ser jag givetvis att jag har fört Stigs berättartradition vidare. Inte minst är detta tydligt i ”Tysk höst” där han reser runt i och utforskar efterkrigstiden och de människor som levde däri. Han levde själv också nära död och tankar om död. Det känner jag igen mig i. Och jag kommer i framtiden att, nu med extra stolthet och vördnad, fortsätta att verka i Stig Dagermans anda, säger Magda Gad. 

Prisvinnaren får 50 000 kronor. 

Tidigare vinnare av Stig Dagerman-priset

1996: John Hron

1997: Yasar Kemal

1998: Det svenska folkbiblioteket

1999: Ahmad Shamloo

2000: Roy Andersson

2001: Elsie Johansson

2002: Gitta Sereny

2003: Lukas Moodysson

2004 Elfriede Jelinek 

2005: Göran Palm

2006: Sigrid Kahle

2007: Lasse Berg

2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio

2009: Birgitta Wallin/Karavan

2010: Eduardo Galeano

2011: Judit Benedek/SOS-Romer - ett projekt om attitydförändring 

2012: Nawal El Saadawi

2013: Nätverket Ingen Människa Är Illegal

2014: Anders Bodegård

2015: Suzanne Osten

2016: Adonis

2017: Anders Kompass

2018: Amos Oz och Britta Marakatt Labba