Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magda Gad nominerad till European Digital Media Awards

Magda Gad har nominerats till det internationella priset European Digital Media Awards i klassen Best in Social Media Engagement. På bilden rapporterade Magda Gad från Mosul. Foto: MAGDA GAD
Magda Gad tar emot priset som årets förnyare vid Stora journalistpriset 2017. Foto: OLLE SPORRONG

Expressens Magda Gad rapporterar från platser som präglas av krig och död. 

Med sin moderna krigsjournalistik tar hon i sin dagbok med läsarna till fronten i Irak och Syrien.  

Nu har hon nominerats till det internationella priset European Digital Media Awards i klassen Best in Social Media Engagement. 

– Att försöka hitta en sanning i krig och att försöka ge rättvisa till människor som lever i krig är oerhört svårt – och en utmaning som jag vill vakna till varje dag, säger Magda Gad. 

I höstas tog sig Magda Gad som första svenska journalist till IS-fästet Raqqa i Syren. Innan dess rapporterade hon under ett år från Mosul där hon befann sig när IS besegrades. Hennes världsunika avslöjande om de krigsbrott som begås av den irakiska armén mot tillfångatagna IS-terrorister uppmärksammades både av svenska och internationella medier. 

Hennes prisbelönta krigsjournalistik syns bland annat på Facebook – där hon med sin dagbok i form av text och video når ut till sina 128 000 följare. Hon svarar också flitigt på sina följares frågor. Nu har hon nominerats till det internationella priset European Digital Media Awards i klassen Best in Social Media Engagement. De andra nominerade i kategorin är Aftonbladet för "Laget i mitt hjärta" och kroatiska 24sata Ltd. för "Wildfire: Ground zero journalism". 

 

LÄS MER: Fem reportage av Magda Gad i världen och i Sverige 

 

– Jag stannar länge på de platser jag rapporterar ifrån, de senaste två åren har jag bott i Irak och Syrien, och följer de drabbade människorna på nära håll. Det gör att konflikten blir mer personlig och lättare att begripa. Många läsare blir väldigt engagerade i de livsöden som jag skildrar – det kan vara allt från barnfamiljers till soldaters vardag – vilket även gör att de intresserar sig för konflikten i stort, och därmed lär sig om alla olika väpnade grupper och de politiska maktspelen. På det här sättet blir läsare runtom i Sverige som vanligtvis inte ens följer utrikesjournalistik plötsligt experter på utrikeskonflikter, och det är något helt fantastiskt, säger Magda Gad. 

Magda Gad tar emot priset som årets förnyare vid Stora journalistpriset 2017. Foto: OLLE SPORRONG

Vad driver dig i ditt arbete?  

– Om det är något som jag verkligen avskyr så är det lögn, propaganda och orättvisa. När jag upptäcker dessa saker vill jag rätta till dem, till vilket pris som helst. Det driver mig. Och det driver mig naturligtvis till just krig, eftersom dessa tre saker förekommer i precis alla krig. Att försöka hitta en sanning i krig och att försöka ge rättvisa till människor som lever i krig är oerhört svårt – och en utmaning som jag vill vakna till varje dag. 

Magda Gad vann Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2017. Samma år tilldelades hon Per Wendel-priset och andrapris i prestigefyllda INMA Awards, som kallats för tidningsvärldens Oscar. Hon utsågs också till Årets avslöjare 2017 av Faktum. Hon har tidigare fått Cordelia Edvardson-priset och Wendelas hederspris. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!