Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ludmilla, 49, startade Suicide Zero efter sin dotters död

"Alla var rädda för att möta oss och prata om sorg, döden, att förlora ett barn i självmord.", säger Ludmilla Rosengren som startade Suicide Zero. Foto: Privat

Inom loppet av två år tog Ludmilla Rosengrens 14-åriga dotter livet av sig och Ludmilla fick cancer. 

Efter det har hon vigt sitt liv åt att jobba med preventiva medel för att förhindra självmord. 

Nu är hon nominerad till Stora mammapriset som delas ut av Expressen på Mammagalan den 27 maj.

När Linnéa var 14 år hade hon bestämt att hon inte skulle leva till att bli 15 år. När hon var på en obevakad permission från den psykiatriska klinik hon var inlagd på tog hon sitt liv. Familjens liv raserades. 

– Jag såg som det som att jag hade två alternativ: antingen ta mitt eget liv eller fortsätta leva, och det måste jag ju göra eftersom jag har andra barn.  

Tre veckor efter sin dotters död började Ludmilla blogga för att kunna sprida vidare information som kunde vara till hjälp för andra. Hon var redan läkare och KBT-terapeut och fördjupade nu sina kunskaper för att inrikta sig på suicidprevention. 

Svävade mellan liv och död

18 månader efter Linnéas död fick Ludmilla sin dotter Sophie. Ett till barn var ett led i att gå vidare, berättar Ludmilla, att skapa en ny familjekonstellation. Men strax efter födseln upptäckte man att Ludmilla hade moderkakscancer, en så pass ovanlig cancerform att bara en person om året får diagnosen i Sverige. 

Ludmilla tillbringade ungefär ett halvår på sjukhus och fick starka cellgifter och bitvis svävade hon mellan liv och död. I dag tycker Ludmilla inte att det var konstigt att hon fick cancern med tanke på vilket dåligt skick hon var i under graviditeten. Och sjukdomen hjälpte henne att gå vidare från sorgen.

– Jag var tvungen att sätta sorgen på paus för att fokusera på att överleva. Jag ville inte att mina barn skulle förlora mig också. Med facit i hand kan man säga att det hjälpte mig igenom sorgen, fast det tog tid innan jag stod på benen igen både mentalt och kroppsligt.

"Alla var rädda för att möta oss"

När hon tillfrisknat från cancern var hon med och grundade den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar för att öka kunskapen om självmord och att påverka beslutsfattare.

– När vi drabbades av det här upptäckte jag hur otroligt okunniga alla egentligen var. Alla var rädda för att möta oss och prata om sorg, döden, att förlora ett barn i självmord. Vad säger man till någon som förlorat sitt barn i självmord? Det var svårt att få det stöd som man behövde.

I dag har hon lämnat organisationen men jobbar fortfarande med suicidprevention på en mängd sätt: hon är terapeut, författare och föreläsare för att nämna några saker. 

– Det har skett en stor förändring i attityder under de här åren. När Linnéa dog var det fortfarande rätt ovanligt att man pratade om ungdomar som mådde dåligt, men nu är det otroligt vanligt. Tyvärr pekar statistiken åt fel håll, problemet ökar. 

 

Nominerad till Stora mammapriset

Namn: Ludmilla Rosengren

Ålder: 49 år

Bor: Uppsala

Familj: Maken Johan, fyra barn och två barnbarn i livet

Yrke: Läkare, terapeut och föreläsare

Förebild: "Jag har ingen direkt förebild, men personer som betytt mycket för mig och påverkat mig är Anna Kover och min man, Johan." 

Livsråd/motto: "Dagen i dag är en märklig dag och den är din. Det är en del i en längre dikt som handlar om gårdagen kan inte få mer innehåll än du givit den, och morgondagen vet vi ingenting om, men dagen i dag har du och den är din." 

Nominerad för: Att ha varit på botten, och orkat simma upp igen för att hjälpa andra. För många har hon varit den avgörande rösten när den kanske behövts som allra mest. 

 

Stora mammapriset – priset som hyllar Sveriges mammor

På morsdag den 27 maj delas Expressens nyinstiftade pris ut på Mammagalan i kanal 5, med start 20.00. Vinnarna utses av en jury som består av Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör, Özz Nûjen, komiker, Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen, Kristin Kaspersen, programledare och Pernilla Wahlgren, artist. 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren. 

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.

 

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt?

Har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få:

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se 

 

Hjälplinjen

Ring 0771-220060. Alla dagar 13-22

 

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 

 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se 

 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se  

 

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 

 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!