Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW klar för Brottscentralen

Nu är det klart att Leif GW kommer att ta plats i Expressen TV:s satsning på kriminaljournalistik i "Brottscentralen".
Foto: Olle Sporrong
Leif GW Persson intervjuas av Tess Ulander.
Foto: Olle Sporrong

Leif GW Persson tar ständigt nya kliv i karriären.

Nu är det klart att han kommer att medverka och få en tung roll i "Brottscentralen" på Expressen TV.

- Det ska bli roligt att göra det för Expressens räkning, säger kriminologen, som en gång i tiden fick nobben som kriminalreporter.

- Nu har jag fått min revansch, 40 år senare.

Leif GW Persson är sedan länge omtyckt och välläst krönikör på Expressen. Det var faktiskt i en krönika i Expressen 2008 som han avslöjade att han skulle sluta sin tjänst på Rikspolisstyrelsen.

Nu är det klart att han kommer att ta plats i Expressen TV:s satsning på kriminaljournalistik i "Brottscentralen".

Ser det som en revansch

Leif GW Perssons engagemang på och för Expressen ser han som en revansch:

- Det ska bli roligt att göra det för Expressens räkning. Jag har jobbat på Expressen en sommar som kulturreporter. Då hade jag fått sparken från polisen. Jag sökte jobb som kriminalreporter men ansågs inte tillräckligt kvalificerad så jag fick inte det. Men nu har jag fått min revansch, 40 år senare, säger Persson, som förutom en lång karriär inom kriminologin och som skribent har medverkat i en rad tv-sammanhang.

Han är aktuell i TV4 med tv-serien "GW:s mord". I SVT:s tittarsuccé "Veckans brott" har han länge haft en tung roll och han har även varit expert i TV3:s "Efterlyst".

I "Brottscentralen" på Expressen TV kommer han att ta med tittarna ut till brottsplatser samt in till rättegångar.

Grova våldsbrott

- Normalt brukar det handla om grova våldsbrott då. Det är kanske inte så intressant att uppsöka platsen för bedrägeri... hehe. För det blir i regel någons dator eller skrivbord. Det blir ofta ute i terrängen, man får ett begrepp om miljön och de förutsättningar som gällde där. Folk brukar tycka om sådant. De får grepp om själva händelsen, säger Leif GW Persson och fortsätter:

- Det blir en del rättssalar också, när man ska ställa facit på det som hände. Och det tycker jag är intressant. Rättegångsreportage är jag svårt förtjust i själv. Det gör jag gärna.

Kriminalreporter Alexandra Karlsson, fd åklagare Johanna Björkman, reporter Filip Johansson, programledare Lennart Ekdal i första avsnittet av ”Brottscentralen” i Expressen TV.

Arboga-rättegången

Leif GW Persson har mycket att se fram emot under våren med "Brottscentralen".

- Det är en stor rättegång som jag ser framemot med stor förväntan, det är det som har hänt i Arboga, med en kvinna i 40-årsåldern som har anstiftat mord på sin far och mordförsök på mamman och där det finns mycket som talar för att hon ett år tidigare sett till att dränka sin dåvarande man. Det kommer upp i maj. Där kommer jag nog att vara, säger kriminologen och tillägger i nästa andetag:

- Sedan har vi en historia med en kvinnlig polischef i Dalarna som blivit dragen i örat och hotad av sin närmaste chef för att hon vänt sig till media och berättat hur illa ställt det är med polisen resurser där hon jobbar. Det tänkte jag också åka på, säger han innan han också inflikar:

- Sedan har vi naturligtvis rättegången mot Kent Ekeroth, senast han var på krogen och det hela gick över styr. Det blir någon gång i juni. Så det är en del, faktiskt. Sedan har man alltid utrymme för sådant som inte har hänt än, men som kan tänkas hända.

Följ programmet på Expressen TV

Apple TV - börja med att ladda ner Expressen TV:s app i App Store. När "Brottscentralens" sändning börjar kommer den att visa sig i appen.

I din telefon - följ sändningen lättast via Expressens app. Ladda ner den i App Store eller Google Play Store och navigera dig till tv.

På sajten - sändningen hittas enkelt och tydligt på Expressen.se måndag- torsdag 20.00. Alla program finns också att se

i sin helhet i efterhand.

Du kan också följa "Brottscentralen" live på Facebook.

På sajten - sändningen hittas enkelt och tydligt på Expressen.se måndag- torsdag 20.00. Alla program finns också att se i sin helhet i efterhand.

Du kan också följa "Brottscentralen" live på Facebook.