Kjell var kvar när tunneln rasade

Stängdes in i tunneln. Kjell Nilsson och hans arbetskamrat var just klara med sina jobb då de plötsligt hörde en dov knall och vatten och sand började forsa in i tunneln. "Jag var övertygad om att jag bara skulle bli 26 år", säger Kjell.
Foto: Jan Delden
Förälskade. Kjell Tudare och Anki Eklund gifte sig första gången 1966. 1970 begärde Anki skilsmässa: "Vi var aldrig ovänner men Kjell var ju äldre och mera mogen", säger Anki. 2011 tog Anki mod till sig och ringde till Kjell. De fortsatte att prata i i telefon under ett år innan de träffades. Och i fjol gifte de sig: "Båda känner en förälskelse, precis som vi kände i unga år", säger Kjell.
Foto: Cornelia Nordström
Kjell och Anki på tunnelfesten i Stadshuset i Stockholm december 1965.
Foto: Jonny Graan
Annika Hagström.
Foto: Olle Wester

9/11 1965. NORRKÖPING. När Anki Eklund, 19, vaknade mitt i natten och saknade sin fästman Kjell Nilsson, 26, i dubbelsängen blev hon orolig och ringde hans arbetsgivare som grävde Televerkets nya kabeltunnel.

Hon fick det hemska svaret:

- Tunneln har rasat och Kjell och hans kamrat är förmodligen döda.

Det var början på ett över 40 år långt trauma för Anki som slutade lyckligt med pånyttfödd kärlek först i fjol.

November 1965. Expressen berättade om många svenskars nyvunna intresse för golf: "Naturligtvis är golf en statussymbol. Vid sidan av Mercan, Kanarieresan, persianpälsen och shoppingbilen."

Expressen berättade också om statsminister Tage Erlanders resa till USA och rubriken löd: "Erlander-succé i USA, weekendgäst hos vicepresidenten."

Och hockeytvillingarna Tommy och Christer Abrahamsson hade slagit igenom. Rubriken löd: "Vem är vem i Leksand? Blått öga kan skilja tvillingarna."

"Vi var jätterädda"

Men månadens stora händelse var tunnelraset i Stockholm.

Åtta bergsprängare och sex reparatörer sprängde och grävde Televerkets kabeltunnel 40 meter under jord. Ingenjör Kjell Nilsson var en av dem som mätte och angav riktningen.

- Vi sprängde 36 meter i veckan och den här kvällen - när gubbarna hade sprängt klart för dagen - åkte min kamrat och jag ned i tunneln. Då var klockan tio på kvällen. En timme senare var vi klara med vårt jobb. Då hörde vi plötsligt en dov knall och vatten och sand började forsa in i tunneln.

- Tunneln var tre gånger tre meter i diameter och det fanns glödlampor var tjugonde meter. Det blev mörkt och vattnet steg. Jag låg mest på borrvagnen, medan min kompis, elektrikern, skrotade berg med sitt spett för att få tiden att gå, säger Kjell.

Var du inte rädd?

- Jo, för fasen, vi var jätterädda. Jag trodde att vi skulle drunkna och jag funderade på hur jag skulle kunna hålla huvudet ovanför vattenytan, jag var övertygad om att jag bara skulle bli 26 år...

Hittade en luftficka

Kjell och hans kamrat hade räddat sig in där det uppstått en luftficka tisdag kväll.

- Natten till torsdag hörde vi hur räddningsmanskapet börjat borra, men plötsligt slutade borrandet under ett par timmar, säger Kjell.

När borren nått målet - den lilla luftfickan - pumpade man ned tryckluft.

Anki Eklund berättar:

- Jag stod där uppe på gatan och väntade nervöst. Jag fick ett fantastiskt stort stöd av Expressens reporter Annika Hagström. Hon var inte så framfusig som de andra reportrarna och Annika fick sova i samma arbetarbarack som jag sov i för att snabbt kunna rapportera till Expressen. Hon sov i våningssängen ovanför mig. Jag har inte träffat Annika sedan dess, men har ju sett henne många gånger i tv.

- Då ringer vi Annika Hagström på direkten, så får du tacka för senast, säger jag och slår tv-profilens nummer.

Telefonen går nästan varm när de börjar prata om deras gemensamma minne - Anki som en förtvivlad fästmö till en instängd fästman, Annika, 23, som en reporter på sitt första uppdrag för Expressen.

Anki säger:

- Jag har alltid tänkt på dig och jag vill tacka dig. Du betydde så mycket för mig. Du hade förresten hästsvans på den tiden, minns du det?

- Jag minns att jag hade kort, grå flanellkjol och tröja och en virkad mössa och jag sov i kläderna och när jag behövde kissa hoppade jag ned från överslafen och väckte dig och du ropade "vad gör du?"

Gifte sig efter två månader

Annika Hagström blir glad över samtalet, hon har ju också funderat en del på hur det gick för Anki.

Annika Hagström berättar:

- Jag var utsänd av Expressen och en dag ringde jag till redaktionen och sa, att "nu är nog räddningen nära förestående för nu har Anki papiljotter i håret..."

I fyra och ett halvt dygn hade Anki levt i en mardröm. Hon minns hur två snälla polismän kom hem till hennes och Kjells lilla kyffe med bara kallt vatten ur kranen och fotogenelement.

- De satte sig på sängkanten och frågade om vi var förlovade och jag tog av mig förlovningsringen och tittade på inskriptionen för att se när vi förlovat oss - så skärrad var jag, berättar Anki.

Två månader senare - i januari 1966 - gifte sig Anki och Kjell.

- Och det blev pannkaka - tja, pannkaka och pannkaka, men det blev aldrig riktigt bra. Vi var aldrig ovänner men Kjell var ju äldre och mera mogen och ville ha barn och eget hus. Jag kände mig instängd.

- 1970 begärde jag skilsmässa. Jag kastade bort alla gamla gemensamma foton. Jag hade sådana skuldkänslor för att jag hade orsakat skilsmässan. Men jag kände att jag inte hade fått utrymme för den jag ville vara. Jag sökte in på Balettakademien i Stockholm och utbildade mig, säger Anki.


Tog mod till sig och ringde

Nu sitter vi och pratar i radhuset i Norrköping, där de bor sedan de gifte om sig i fjol. Kjell har bakat toscakaka.

Expressen hade ett finger med i spelet när de fann varandra igen.

- Det var Expressens reporter som berättade för mig att Kjell hade bytt efternamn från Nilsson till Tudare och att han bodde i Skåne. Det var 2010. Men det var först året därpå som jag tog mod till mig och ringde. Jag hade funderat många gånger på Kjell och jag tänkte, att det kan väl inte hända mer än att han slänger på luren om jag ringer, säger Anki.

"Känner en förälskelse"

Och så ringde Anki. Det första hon sa var:

"Det här är en av dina gamla flammor som ringer."

Kjell säger:

- Jag blev glad när hon ringde, men jag förstod inte vilken tjej det var som ringde förrän hon skrattade, då kände jag igen Anki. Sedan pratade vi i telefon i ett år innan vi träffades.

Första träffen skedde på parkeringen utanför Ankis radhus i Norrköping.

- Båda två storgrät när vi kramade om varandra, säger hon.

- Ja, det var härligt, säger han.

I fjol gifte de sig och Kjell och hunden Tudde flyttade in i Ankis radhus.

- Det är härligt. Båda känner en förälskelse, precis som vi kände i unga år. Det är underbart, säger Kjell Tudare.

Och hur gick det för Annika Hagström, 72?

- Jag har en son och ett barnbarn i Japan. Jag har just köpt en flygbiljett och åker den 23:e...

1960 - 1970

15 april 1960. Fellinis "Det ljuva livet" har premiär. Anita Ekberg tar ett berömt dopp i Fontana di Trevi.
13 augusti 1961. Berlinmuren byggs, för att hindra östtyskar att fly till väst via Västberlin.

14 oktober 1962. Kubakrisen hotar att orsaka ett tredje världskrig. Pirrande nervspel mellan John F Kennedy och Chrusjtjov.

11 februari 1963. I Abbey Road-studion i London spelar The Beatles in de sista låtarna i albumet "Please Please Me".

22 november 1963. USA:s president John F Kennedy mördas i Dallas, Texas. Vicepresident Lyndon B Johnson tar över.

1964. P-pillret godkänns i Sverige och hyllas som ett viktigt steg i kampen för jämställdhet och kvinnors sexuella frihet.
5 juni 1967. Sexdagarskriget mellan Israel och grannstaterna Egypten, Syrien och Jordanien inleds. Sinaihalvön ockuperas.
3 september 1967. Sverige går över till högertrafik. Hastighetsbegränsning gäller de första dagarna.

4 april 1968. Den amerikanske medborgarrättskämpen Martin Luther King mördas i Memphis, Tennesse.
6 juni 1968. Robert Kennedy, som drev kampanj för att ta över presidentposten efter sin bror, mördas i Los Angeles.
21 augusti 1968. Warszawapaktens stridsvagnar rullar in i Tjeckoslovakien och krossar Pragvåren. Alexander Dubcek grips.

20 juli 1969. Örnen landar på månen. Neil Armstrong placerar USA:s flagga i sanden. USA har besegrat Sovjet i rymdkapplöpningen.
15 augusti 1969. Woodstockfestivalen drar i gång. Janis Joplin, The Who, Joan Baez, Joe Cocker - alla var där.
30 september 1969. Tage Erlander avgår, efter 23 år som statsminister. Olof Palme blir ny statsminister.