Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag ska vara både personlig och politisk"

Nisha Besara är ny Expressen-kolumnist.
Foto: Olle Sporrong

Här är Expressens senaste värvning: Nisha Besara, 37.

Tidigare politiskt sakkunning på regeringskansliet och även chefredaktör för Dagens Arena.

- Frågor om rasism och jämställdhet är viktiga och berör mig, säger hon.

Nisha Besara är vd för Unga Klara, Sveriges ledande institution för barn och ungdomsteater. Hon sitter också i styrelsen för bland andra Rättviseförmedlingen och Skansen.

- Jag ska försöka fånga upp skeenden i samtiden som säger något större om vårt samhälle och vart det är på väg. Men också vara personlig och politisk, precis den jag är.

Nisha Besara har varit chefredaktör på Dagens Arena, chef för Postkodlotteriets kulturstiftelse, ledarskribent på Aftonbladet och tidigare politiskt sakkunnig på regeringskansliet under Göran Persson.

Nu blir hon kolumnist i Expressen.

- Jag inbillade mig att jag hade lagt den skrivande karriären bakom mig och tänkte inte alls ta upp den igen på det här sättet, men frågan kittlade uppenbarligen något som låg och lurade, säger Nisha Besara.

Är samhällsengagerad

Hon beskriver sig som väldigt samhällsengagerad och politisk. Född i Istanbul, uppväxt i Södertälje dit familjen flydde 1980.

Kusinen Nahir Besara, fotbollsspelare med förflutet i Assyriska och Hammarby, flyttade häromåret till Turkiet efter att ha värvats av klubben Göztepe. Men Nishas fotbollsintresse är ändå ganska litet.

- Jag var extremt fotbollsintresserad under hela min uppväxt, men tappade det när jag blev vuxen.

- Möjligen skriver jag om supporterkultur, det är ju en samhällsfråga!

Magnus Alselind, Expressens redaktionschef:

- Expressen ska vara berättande som berör. Vi hoppas att våra kolumnister ska sätta agendan, men också ge perspektiv som inte bara bekräftar läsarens åsikt.

Expressens tunga krönikörsvärvningar

JOHAN HAKELIUS

Tidigare kolumnist i Aftonbladet i 14 år. Sedan 1 januari år också chefredaktör på tidskriften Fokus.

Född 1967 i Enköping. Känd för sin extravaganta klädstil och vassa penna. Gillar att läsa, resa och rensa ogräs på sin fritid.

"Det roligaste som kolumnist är att få till stånd en samtalston med läsarna, som gör att man kan kasta sig från högt till lågt, från allvar till skämt. Det hoppas jag kunna göra i Expressen."

CLARA LIDSTRÖM

Stjärnbloggare och författare som bland annat skrivit för Västerbottens Folkblad och Ameila. Har drivit bloggen "Underbara Clara" i tio år, och den är i dag en av Sveriges största.

Clara utsåg till "Årets miljöhjälte" 2013. Född 1986 i Umeå kommun.

"Som boende på den västerbottniska landsbygden är jag så långt ifrån smeten man kan komma. Att stå utanför och titta in kan vara ett ganska bra perspektiv för att få syn på saker."

ALEX SCHULMAN

Krönikör och tv-profil med förflutet på bland annat Aftonbladet. Har även skrivit flera bästsäljande böcker. Ligger bakom den framgångsrika podcasten "Alex & Sigge" ihop med Sigge Eklund.

Född 1976 i Trelleborg, son till tv-mannen Allan Schulman.

"Jag kommer att fortsätta som jag alltid har gjort och blanda rena kåserier om sånt som vissa skulle uppfatta som trams med att skriva om det som jag tycker är viktigt på riktigt."