Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag kommer att lyfta fram dolda sanningar"

Brinner för att berätta. "När du läser mig får du veta varför det har hänt, och vad det betyder för den vanliga människan på gatan", säger Magda Gad om sig själv.Foto: Cornelia Nordström

Expressen värvar utrikesreportern Magda Gad.

Hon kommer blogga på Expressen.se, skriva krönikor och göra utrikesreportage.

– Jag kommer att ta med läsarna till platser som det sällan rapporteras om, ge nya perspektiv på redan bevakade konflikter samt lyfta fram dolda sanningar och röster i ljuset, säger Magda Gad.

Expressens utlandsbevakning

BLOGGARNA

Världskollen rapporterar Terese Cristiansson, Anne-Sofie Näslund, Carl Fridh Kleberg, Mats Larsson och Kassem Hamadé från sina uppdrag runt om i världen.

1 juli börjar Magda Gad blogga på Expressen.se.

BILDERNA

I fjol vann Expressens fotograf Axel Öberg Årets nyhetsbild utland för bevakningen av tyfonen i Filippinerna tillsammans med Anne-Sofie Näslund.

I år vann Expressens fotograf Christoffer Hjalmarsson Årets nyhetsbild utland och Årets bild för bevakningen av konflikten i Ukraina tillsammans med Diamant Salihu.

REPORTAGEN

Varje söndag publicerar Expressen ett stort reportage från en av världens konfliktzoner eller från en spännande plats med en berättelse du inte hade en aning om. Redaktör är reportagechefen Christofer Brask.

Magda Gad har tidigare medverkat i bland annat magasinet Café med flera uppmärksammade reportage och en blogg som berört läsarna starkt.

– Expressen har erbjudit mig en plattform där jag kommer få möjlighet att göra utrikesjournalistik på ett nytt sätt - med personliga berättelser och dagliga möten med människor bortom de upptrampade nyhetsstigarna.

På sin blogg har Magda bland annat levt nära befolkningen i Monrovia, Liberia.

– Genom min blogg får läsarna även lära känna mig och följa mitt arbete ute i världen bakom kulisserna. Där får man svar på frågor som: Hur fixar man en intervju med en seriemördare i världens farligaste land? Vad gör man på kvällen efter att man har varit med och begravt ett barn? Hur knyter man kontakt med en knarkboss i Västafrika?

"En del i vår satsning"

Magda Gad är medgrundare till Blank Spot Project, en läsarfinansierad utrikessajt som ska rapportera från underrapporterade platser runt om i världen och kommer fortsätta det engagemanget.

– Expressen har stora traditioner att värna vad gäller utrikesjournalistiken. Värvningen av Magda Gad är en del i vår fortsatta satsning. Nyligen började även TT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg här och sedan tidigare jobbar bland andra Terese Cristiansson och Kassem Hamadé för oss med bevakning i krigszoner och på andra platser dit andra inte hunnit ta sig eller dit andra inte tittar, säger redaktionschef Magnus Alselind, som ansvarar för Expressens nyhetsarbete.

Upptäcka andra historier

Magda Gad brinner för att berätta om människorna långt bortom presskonferenserna.

– Ibland är det inte historien som du har framför ögonen och som alla journalister springer efter som är den mest intressanta. Väjer du in på en bakgata eller stannar på en plats en längre tid kan du upptäcka att det är helt andra historier som betyder mest för folket på plats. Det är så jag kommer arbeta - springa åt andra hållet.

– Läsare som bara vill veta att något har hänt kan läsa någon annan. När du läser mig får du veta varför det har hänt, och vad det betyder för den vanliga människan på gatan.