Irena Pozar prisas som Årets journalist

Expressens krönikör och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar tar hem tidskriftpriset som Årets journalist.
Foto: SVEN LINDWALL

Expressens krönikör och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar tar hem tidskriftpriset som Årets journalist.

”Här varvas ambitiösa granskningar av våld i nära relationer med lika ambitiösa sminkguider”, lyder motiveringen.

Irena Pozar är chefredaktör för magasinet veckorevyn, och sen i början av 2020 även krönikör i Expressen, där hon tidigare varit reporter.

Under året har Veckorevyn och Expressen gjort flera sampubliceringar. I flera artiklar har det exempelvis berättats om hur unga kvinnor påverkas av pandemin.

Bland annat har det handlat om hur coronakrisen kan trigga mäns våld mot kvinnor, och kvinnor med underliggande sjukdomar har berättat om rädslan att dö om de drabbas av viruset.

”Till och med horoskopen känns gedigna ”

Nu prisas Irena Pozar för sitt arbete som Veckorevyns ledare. Sveriges Tidskrifter ger henne priset för Årets journalist. Juryn, som består av tidigare SVT-vd:n Eva Hamilton, DN-journalisten Johar Bendjelloul, SvD-reportern Negra Efendić, Aftonbladets Martin Schori och SR:s Olle Zachrison, skriver bland annat i motiveringen:

”Med tung journalistik och ett fjäderlätt handlag, har hon fört tonårstjejernas klassiska tidskrift in i 20-talet. Här varvas ambitiösa granskningar av våld i nära relationer med lika ambitiösa sminkguider. Dessutom sabbar hon ackordet för alla kolleger, genom att få ett soloprojekt med liten budget att framstå som skinande påkostat.”

Motiveringen fortsätter:

”Ja, till och med horoskopen känns gedigna och genomarbetade. Irena Pozar är Veckorevyn, och hon är också Årets journalist.”

https://twitter.com/SvTidskrifter/status/1326905238784266241

”Glad att få vara med”

Varannan lördag skriver Irena Pozar kolumner i Expressen, vid sidan av drivandet av Veckorevyn.

– Jag är väldigt glad att jag får så fria händer att skriva – dels för en ung målgrupp men också att få skriva om allvarliga ämnen med min syn på det, sa hon om det i samband med nomineringen.

– Expressen satsar mycket på unga just nu, jag är glad över att få vara med på ett hörn där.


LÄS MER: Här hittar du Irena Pozars krönikor i Expressen

DE ÄR KOLUMNISTER HOS EXPRESSEN

Cecilia Hagen

Skrivit för Expressen redan 1973. Har vunnit ”På spåret”, tilldelats Stora Journalistpriset 2006 och skrivit flera böcker, bland annat ”Fredrik och Charlotte - fint folk från vaggan till graven” 1985 och ”De osannolika systrarna Mitford” 2002. 


Johan Hakelius

Har skrivit i Expressen sedan juni 2016. Är också politisk chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, författare och spanare i P1. Gillar England, historia, Hollywood, New York, litteratur och udda personer.


Lars Lindström

Mångårig Expressen-anställd som också varit reporter, redigerare, nöjeschef och USA-korrespondent bland annat. Har också skrivit böcker, bland annat ”Allt jag kan om livet”. 


Patrik Lundberg

Expressens kolumnist sedan 2019. Samma år blev han nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst och i somras sommarpratade han i P1. Temat var det svenska klassamhället, kärlek och en gripande redogörelse över mamman Birgittas liv som också boken ”Fjärilsvägen” handlar om.


Irena Pozar

Inledde sin journalistkarriär på Smålandspostens ungdomsredaktion. Är i dag chefredaktör för VeckoRevyn, skriver också krönikor i Expressen där hon tidigare också varit reporter.


Alex Schulman

Prisbelönt författare av böcker som ”Bränn alla mina brev”, ”Glöm mig”, ”Skynda att älska” och senast ”Överlevaren” som sålts internationellt. Krönikerar i Expressen varje helg. Driver också en av landets största poddar ”Alex & Sigges podcast”. 


Cissi Wallin

Feminist som tidigare krönikerat i Metro. Slog först igenom som skådespelare – med bland annat huvudrollen i Ulf Malmros långfilm ”Tjenare kungen”. Har sedan gjort en karriär som programledare, skribent och kolumnist. 


Jennifer Wegerup

Krönikerar varje vecka i Expressen. Har skrivit mer än tio böcker, både vuxen- och barnböcker. Bor i Sverige och Italien, och är också SVT:s korrespondent i Italien samt stringer för Gazzetta dello Sport. 


Atilla Yoldas

Brinner för frågor om antirasism, jämställdhet och att motverka destruktiva machonormer. Har också nominerats till Årets nätängel bland annat. Föreläser och har skrivit boken ”Mansboken: Från en kille till en annan”.