Irena Pozar kan bli Årets Journalist

Irena Pozar är nominerad till Årets Journalist.
Foto: SVEN LINDWALL

Veckorevyns chefredaktör och Expressens kolumnist Irena Pozar kan bli Årets Journalist. 

– Jag vill göra journalistik som både utmanar och underhåller, säger hon.

”Hon har tagit ett 85-årigt varumärke in i startup-åldern.” 

Så inleds Sveriges Tidskrifters nominering av Irena Pozar till utmärkelsen Årets Journalist. Pozar är chefredaktör på magasinet Veckorevyn och blev i början av året kolumnist på Expressen – där hon tidigare har arbetat som nyhetsreporter. 

Det senaste året har Veckorevyn och Expressen gjort ett antal sampubliceringar. I flera artiklar har vi exempelvis kunnat berätta om hur unga kvinnor påverkas av pandemin. Det handlar bland annat om att kvinnors utsatthet för våld i hemmet har ökat, att många kvinnor förlorat sina jobb och att vissa lever i skräck för viruset då de bär på riskfaktorer som inte syns utåt

Samarbetet har gjort att många fler har kunnat nås av den viktiga journalistiken, menar Pozar. 

– Med Expressens stöttning har vi kunnat göra den journalistik som vi inte alltid hinner eller har råd med. Vi har också kunnat nå ut till ännu fler och personer som är utanför vår målgrupp som haft förutfattade meningar om vad Veckorevyn är har nåtts av reportagen.

Varannan lördag skriver Irena Pozar också kolumner i Expressen.

– Jag är väldigt glad att jag får så fria händer att skriva – dels för en ung målgrupp men också att få skriva om allvarliga ämnen med min syn på det, säger hon och fortsätter:

– Expressen satsar mycket på unga just nu, jag är glad över att få vara med på ett hörn där.

De är kolumnister på Expressen

Cecilia Hagen

Skrivit för Expressen redan 1973. Har vunnit ”På spåret”, tilldelats Stora Journalistpriset 2006 och skrivit flera böcker, bland annat ”Fredrik och Charlotte - fint folk från vaggan till graven” 1985 och ”De osannolika systrarna Mitford” 2002. 


Johan Hakelius

Har skrivit i Expressen sedan juni 2016. Är också politisk chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, författare och spanare i P1. Gillar England, historia, Hollywood, New York, litteratur och udda personer.


Lars Lindström

Mångårig Expressen-anställd som också varit reporter, redigerare, nöjeschef och USA-korrespondent bland annat. Har också skrivit böcker, bland annat ”Allt jag kan om livet”. 


Patrik Lundberg

Expressens kolumnist sedan 2019. Samma år blev han nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst och i somras sommarpratade han i P1. Temat var det svenska klassamhället, kärlek och en gripande redogörelse över mamman Birgittas liv som också boken ”Fjärilsvägen” handlar om.


Irena Pozar

Inledde sin journalistkarriär på Smålandspostens ungdomsredaktion. Är i dag chefredaktör för VeckoRevyn, skriver också krönikor i Expressen där hon tidigare också varit reporter.


Alex Schulman

Prisbelönt författare av böcker som ”Bränn alla mina brev”, ”Glöm mig”, ”Skynda att älska” och senast ”Överlevaren” som sålts internationellt. Krönikerar i Expressen varje helg. Driver också en av landets största poddar ”Alex & Sigges podcast”. 


Cissi Wallin

Feminist som tidigare krönikerat i Metro. Slog först igenom som skådespelare – med bland annat huvudrollen i Ulf Malmros långfilm ”Tjenare kungen”. Har sedan gjort en karriär som programledare, skribent och kolumnist. 


Jennifer Wegerup

Krönikerar varje vecka i Expressen. Har skrivit mer än tio böcker, både vuxen- och barnböcker. Bor i Sverige och Italien, och är också SVT:s korrespondent i Italien samt stringer för Gazzetta dello Sport. 


Atilla Yoldas

Brinner för frågor om antirasism, jämställdhet och att motverka destruktiva machonormer. Har också nominerats till Årets nätängel bland annat. Föreläser och har skrivit boken ”Mansboken: Från en kille till en annan”.