Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I kväll kan Expressen TV och Di TV vinna Kristallen

Magda Gad om Kristallen-nomineringen: ”Oerhört viktigt”
Anna Ekelund är en av programledarna för Di TV:s Börsmorgon, som är nominerat till Kristallen.Foto: AMANDA LINDGREN / DI
Magda Gad är Expressens krigskorrespondent.Foto: Magda Gad
Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström är nominerade till Kristallen för reportageserien ”Under burkan”.Foto: Expressen / Niclas Hammarström

I kväll kan Expressen TV och Di TV vinna prestigefyllda tv-priset Kristallen.

– Vi är glada över nomineringarna och stolta över vårt arbete med att skapa framtidens nyhets-tv, säger Bella Levy, chef Expressen TV.

I fjol vann Expressen TV två priser under Kristallengalan i kategorierna Årets fakta och nyhetsbevakning för rapporteringen kring terrorattacken i Barcelona samt Årets förnyare med Magda Gads Krigsdagböcker.

I kväll går årets gala av stapeln i SVT - och Expressen TV är nominerat i klassen Årets fakta och samhällsprogram för serien ”Under burkan”. I serien, som gjordes av krigskorrespondenten Magda Gad, fotografen Niclas Hammarström och redigeraren Viktor Ahldén, berättar afghanska kvinnor om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

Magda Gad säger:

– Vi lever i väntan på att få dö. Det sa de afghanska flickorna och kvinnorna till mig när jag frågade om deras liv. De är de mest våldsutsatta kvinnorna i världen, de grät och bad mig att vittna om vad de gått igenom - därför känns den här nomineringen väldigt viktig.

LÄS MER: De senaste reportagen och artiklarna av Magda Gad - på en sida

Niclas Hammarström, som tidigare belönats i Årets bild för sina bilder i reportageserien, säger:

– Vi fick en unik inblick i dessa modiga kvinnors vardag som kantats av våld förtryck och krossade framtidsdrömmar. Som man är jag tacksam och ödmjuk för det förtroendet de gav mig.

14-åriga Nehal i Afghanistan bands fast av sin svärmor och våldtogs. Detta är ett av de porträtt som vann förstapris som årets porträttserie i Årets bild.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Di TV nominerat i kategorin Årets nyheter och aktualitetsprogram

Di TV, som också var nominerat förra året, nomineras i år i kategorin Årets nyheter och aktualitetsprogram för programmet ”Börsmorgon/Rapportmorgon”.

– Börsen är inte bara viktig. Den är också extremt spännande. Hos oss får tittarna siffrorna, kommentarer från börsbolagens chefer och analys av våra experter direkt, säger Di TV-programledaren Anna Ekelund.

LÄS MER: Se Börsmorgon och flera andra program från Di TV

Di TV är ett samarbete mellan Dagens industri och Expressen TV. Prisutdelningen sker på Kristallen-galan som direktsänds i SVT 1 i kväll med start klockan 20.00.

LÄS MER: Här kan du se de nominerade i samtliga klasser. 

Di TV:s Rapportmorgon nominerat till tv-priset Kristallen