Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I kväll kan Expressen TV och Di TV vinna Kristallen

Magda Gad om Kristallen-nomineringen: ”Oerhört viktigt”
Anna Ekelund är en av programledarna för Di TV:s Börsmorgon, som är nominerat till Kristallen. Foto: AMANDA LINDGREN / DI
Magda Gad är Expressens krigskorrespondent. Foto: Magda Gad
Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström är nominerade till Kristallen för reportageserien ”Under burkan”. Foto: Expressen / Niclas Hammarström

I kväll kan Expressen TV och Di TV vinna prestigefyllda tv-priset Kristallen.

– Vi är glada över nomineringarna och stolta över vårt arbete med att skapa framtidens nyhets-tv, säger Bella Levy, chef Expressen TV.

I fjol vann Expressen TV två priser under Kristallengalan i kategorierna Årets fakta och nyhetsbevakning för rapporteringen kring terrorattacken i Barcelona samt Årets förnyare med Magda Gads Krigsdagböcker.

I kväll går årets gala av stapeln i SVT - och Expressen TV är nominerat i klassen Årets fakta och samhällsprogram för serien ”Under burkan”. I serien, som gjordes av krigskorrespondenten Magda Gad, fotografen Niclas Hammarström och redigeraren Viktor Ahldén, berättar afghanska kvinnor om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

Magda Gad säger:

– Vi lever i väntan på att få dö. Det sa de afghanska flickorna och kvinnorna till mig när jag frågade om deras liv. De är de mest våldsutsatta kvinnorna i världen, de grät och bad mig att vittna om vad de gått igenom - därför känns den här nomineringen väldigt viktig.

LÄS MER: De senaste reportagen och artiklarna av Magda Gad - på en sida

Niclas Hammarström, som tidigare belönats i Årets bild för sina bilder i reportageserien, säger:

– Vi fick en unik inblick i dessa modiga kvinnors vardag som kantats av våld förtryck och krossade framtidsdrömmar. Som man är jag tacksam och ödmjuk för det förtroendet de gav mig.

14-åriga Nehal i Afghanistan bands fast av sin svärmor och våldtogs. Detta är ett av de porträtt som vann förstapris som årets porträttserie i Årets bild. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Di TV nominerat i kategorin Årets nyheter och aktualitetsprogram

Di TV, som också var nominerat förra året, nomineras i år i kategorin Årets nyheter och aktualitetsprogram för programmet ”Börsmorgon/Rapportmorgon”.

– Börsen är inte bara viktig. Den är också extremt spännande. Hos oss får tittarna siffrorna, kommentarer från börsbolagens chefer och analys av våra experter direkt, säger Di TV-programledaren Anna Ekelund.

LÄS MER: Se Börsmorgon och flera andra program från Di TV

Di TV är ett samarbete mellan Dagens industri och Expressen TV. Prisutdelningen sker på Kristallen-galan som direktsänds i SVT 1 i kväll med start klockan 20.00.

LÄS MER: Här kan du se de nominerade i samtliga klasser. 

Di TV:s Rapportmorgon nominerat till tv-priset Kristallen