Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I kväll kan du följa allt om dramat – överallt

I dag går svenskarna till val över hela landet. Årets i särklass största nyhetshändelse går att följa live hela dagen, ända in i natt. 

Så här bevakar Expressen, SVT, TV4, SR och Aftonbladet valet.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

TV4 valvakar med massor av profiler i rutan

TV4 sänder om valet hela dagen. Klockan 07.55 börjar ”Nyhetsmorgon” – sen fortsätter bevakningen med valvaka hela dagen.

Vid klockan 19 tar ”TV4 Nyheterna” vid och varvar valvaka med nyheter, sport och väder. Valvakan pågår fram till 01 på natten – eller längre.

Samtidigt pågår bevakningen live på TV4 Play hela dagen.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4:

– Vi sänder från 08 på morgonen till 01 på natten, eller längre om det behövs. Sen startar vi igen med ”Nyhetsmorgon” måndag morgon och fortsätter valbevakningen till 19, då ”TV4 Nyheterna” tar vid. Frågorna om vilka som ska styra landet kommer inte att vara besvarade när väljarnas röster är räknade på valnatten i det här valet.

– Hos oss får tittarna följa utvecklingen från morgon till kväll med proffs som Tilde de Paula, Jesper Börjesson, Jenny Strömstedt, Anna Lindmarker, Marcus Oscarsson och många fler.

Foto: MICHAELA HASANOVIC

SR direktsänder 15 timmar fram till midnatt

Sveriges Radio börjar sända rejält klockan 09.03 när ”God morgon, världen!” drar i gång med Sara Stenholm-Pihl i P1. Under hela dagen kommer valet också bevakas i nyhetssändningar.

Samtidigt har SR en specialsändning – kallad ”Sverige går till val” – i SR Play och på sverigesradio.se med start klockan 11 och slut klockan 18. ”Sverige går till val” är på plats runtom i hela Sverige och skildrar valdagen på olika sätt. Det blandas med analyser och tillbakablickar från valrörelsen.

Från klockan 18 sänder SR den stora valvakan i P1. Där planerar de att sända fram till minst 00.30. Programledare är Katherine Zimmerman och Lasse Johansson.

– Så man kan säga att det blir en direktsändning på över 15 timmar den dagen, säger Olle Zachrison, chef för ”Ekot” hos Sveriges Radio.

 

Valet - allt du behöver veta 

 

I P2 samsänds valvakan med Sisuradio. I P3 sänds valvaka med ”P3 Nyheter” och ”Tankesmedjan” från 20 till 00. I P4 har ”P4 Extra” ett extra program med valfokus, lett av Svjetlana Pastuhovic. Från 19.30 till 20.30 samsänder P4 ”Ekots” valvaka, därefter sänder de olika P4-stationerna från olika lokala valvakor.

Olle Zachrison, igen:

– Vi planerar en maratonsändning där vi under hela dagen kommer att höra väljare från hela landet. Sveriges Radios 25 lokala kanaler är i gång och samarbetar med ”Ekot”. I den stora valvakan i P1 från klockan 18 blir det analyser från våra kommentatorer, livedramatik från partiernas valvakor, intervjuer med partiledarna och reaktioner från folk som röstat. Även P4 och P3 kör skräddarsydda valvakor.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

SVT sänder live från minst 20 orter i landet

Både SVT1 och SVT2 börjar sända om valet klockan 07.55, under benämningen ”Sverige röstar”. SVT förklarar programmet med att de ”följer hur Sverige går till val med rapporter från vallokaler runtom i landet och gäster i studion”. 

Vid 18.15 börjar ”Rapport” i SVT1 och efter det övergår valrapporteringen i den stora valvakan. I SVT2 sänds också en valvaka med fokus på de lokala valen – den startar 21.40. Alla sändningar går också att se via SVT Play.

– Vi sänder oavbrutet och jobbar stenhårt både i tv och digitalt på alla 34 redaktioner. Redan 07.55 börjar ”Sverige röstar” med rapporter från hela landet och gäster i studion, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter.

 

 

– 18.15 tar valvakan över, och sänder till sent in på valnatten. Vår viktiga vallokalsundersökning presenteras 20.00. Från 21.40 gör våra lokala nyheter parallellt en storsatsning i SVT2 på de lokala och regionala valen och sänder live från minst 20 orter.

– Vi vill samla Sverige. SVT ger den mest heltäckande belysningen av ett av de mest ovissa valen i modern tid. Landets mest kunniga journalister och experter kommer att ge ögonblicksbilder och ständigt uppdaterade analyser av rösträkningen och det politiska läget. Vi kraftsamlar nationellt, regionalt och lokalt – som aldrig förr.

Måndagen efter valet sänder de lokala nyheterna extra länge med senaste nytt, resultat och analyser som vanligt klockan 07.05.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Aftonbladet sänder live hela kvällen med 14 team 

Aftonbladet TV börjar sända sin valvaka i ”AB morgon” redan vid 07.45. Sändningen pågår till klockan 10, med Claes Åkeson och Janne Grönroos som programledare. Tillsammans med gäster får tittaren följa valdagens första timmar, från det att vallokalerna öppnar.

Sen är det paus i sju timmar – innan den riktiga valvakan drar i gång vid klockan 17. Programledarna Cecilia Benedelle och Matilda Wennerholm kommer då – tillsammans med 14 team som sänder live – bevaka valet. Hela kvällen finns också Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin på plats för att svara på frågor och analysera.

Någon sluttid finns inte för valvakan.

– Frågan ”vad händer när röstsedlarna är räknade” har kanske aldrig känts så svår att försöka besvara. Just därför har vi inför den här dagen verkligen maxat vår bevakning för att kunna ge våra användare allt de behöver, säger Aftonbladets valgeneral Olivia Svensson.

– Från skarpa analyser och kompasser till en valvaka som kan hålla en tryggt i handen genom dagen, kvällen och natten. Särskilt viktigt för oss är att vi är på plats på många ställen runtom i landet, från norr till söder, och att andra röster än politikernas och proffstyckarnas når igenom bruset. I övrigt satsar vi förstås på att fortsätta dominera nyhetsflödet genom vår fantastiska journalistik.

Måndagen inleds med ”AB morgon” i Aftonbladet TV och på TV3, med start klockan 06. Programledarna då är Maria Bjaring och Malvina Britts.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!