Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stå upp för det fria ordet – skriv under du också

Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: OLLE SPORRONG
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Trehundra journalister sitter fängslade världen över och många fler hotas till tystnad. 

På Internationella pressfrihetens dag uppmärksammar Expressen situationen och betydelsen av fri press. 

Tidningens förstasida och stora delar av tidningssidorna lämnas tomma bortsett från bylines med fängslade journalister.

Alla läsare kan också skicka ett vykort till Eritrea och Kinas ambassad via Expressen med krav på att släppa Dawit Isaak och Gui Minhai. 

Dagens special-förstasida på Expressen.
Dagens förstasida på Expressen.
Så här ser det ut på flera sidor i dagens Expressen.

Under 2017 dödades 74 personer i samband med sitt journalistiska arbete, enligt organisationen Reportrar utan gränser. 300 journalister sitter just nu fängslade världen över och många fler hotas till tystnad. 

På pressfrihetens dag 2018 som infaller i dag, 3 maj, uppmärksammar Expressen det journalistiska tomrum som lämnas efter de fängslade och hotade journalister som finns världen över. Förstasidan på Expressen samt stora delar av tidningssidorna lämnas tomma, bortsett från bylines med fängslade journalister och kort fakta om deras öde, för att uppmärksamma det som världen inte får läsa. 

– Vi som kan skriva och tala fritt, ja, till och med har ynnesten att försörja oss på det, har en förbannad skyldighet att engagera oss för dem vars röst förtrycks. Jag är faktiskt förvånad att inte ännu fler tar tillfället i akt på pressfrihetens dag och uppmärksammar frågan, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Expressen samarbetar också med Pressbyrån för att uppmärksamma dagen. Under dagen sänder Expressen TV live från tre olika Pressbyrå-butiker på Centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö med debatter, intervjuer och intressanta gäster. Du kan också köpa alla tidningar och magasin på Pressbyrån till halva priset. 

– Expressen har alltid värnat det fria ordet, från lanseringen under brinnande Andra världskrig med ställningstagandet mot nazism till anställandet av den första svarta utrikeskorrespondenten i apartheidens Sydafrika och, fortsatt, till dagens journalistik om fängslade publicister som bland andra Dawit Isaak och Gui Minhai. Kampanjen med Pressbyrån blir en viktig påminnelse om värdet av yttrandefrihet, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör. 

 

LÄS MER: Angela Gui vägrar ge upp kampen för sin pappa 

Svenskar sitter fängslade

Sverige hamnar på andra plats, efter Norge, av 180 länder på pressfrihetsindex i år. Sverige var först i världen med få en tryckfrihetsförordning år 1766 och sedan 1949 är tryckfrihetsförordningen en av våra grundlagar. 

Samtidigt sitter svenska medborgare som Dawit Isaak och Gui Minhai fängslade i Eritrea och Kina. Den förste för sin journalistik och den andre för att ha gett ut böcker som regimen inte godkänner och fört in dem i Kina.

– Sverige har en av världens äldsta och friaste tryck- och yttrandefrihetslagstiftningar. Den ska vi alltid försvara här på hemmaplan i stort som smått, men vi måste också värna de svenskar som tystas utomlands. När enskilda fängslas handlar det aldrig bara om den enskilda individen, utan att skrämma alla andra till självcensur. Det är precis så som skurkstater som Kina och Eritrea jobbar och det ska vi inte låta dem ostört komma undan med, säger Karin Olsson.

Vykorten kommer att finnas på Pressbyrån i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vykorten kommer att finnas på Pressbyrån i Stockholm, Göteborg och Malmö.

På Pressbyrån i Stockholm, Göteborg och Malmö kommer det att finnas vykort adresserade till Eritreas ambassad och Kinas ambassad med krav på att släppa Dawit Isaak och Gui Minhai. Den som vill får ta ett vykort gratis, skriva under och posta. 

– Vi påminner varje dag på sajten och i tidningen om det vansinniga i att Dawitt Isaak har suttit fängslade i, i dag, 6 066 dagar och Gui Minhai i 925 dagar. Idag tar vi hjälp av våra läsare. På sajten kan man under dagen lämna en uppmaning att släppa Dawit Isaak och Gui Minhai fria. Vi kommer sammanställa och vidarebefordra samtliga dessa namnunderskrifter till Eritrianska och Kinesiska ambassaden. Går man förbi Pressbyrån på Centralen i Stockholm, Göteborg och Malmö kan man plocka upp två förfrankerade vykort som är adresserade till Eritrianska och Kinesiska ambassaden med samma uppmaning, säger Thomas Mattsson.

Vykorten kommer att finnas på Pressbyrån i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vykorten kommer att finnas på Pressbyrån i Stockholm, Göteborg och Malmö.

De som inte befinner sig i någon av de tre aktuella städerna men ändå vill ta ställning kan skriva sin hälsning i vår liverapportering, så skickar Expressen vidare budskapet.

– I det här projektet visar vi kraften som uppstår när alla kanaler samverkar. Allt från löpsedlar och vår klassiska papperstidning, till våra digitala kanaler, mobil och live TV-sändning - och Pressbyråns butiker. Vi är jätteglada att Pressbyrån nappade på vår idé att samarbeta kring detta och att vi tillsammans hittade ett uttryck som kommer att väcka uppmärksamhet och sprida det viktiga budskapet om pressfrihet, säger Marie Cavallin, försäljningschef Expressen.

 

Gäster på pressfrihetens dag i Expressen TV

07.30 Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

09.00 Leif Öbrink, ordförande stödföreningen Free Dawit Isaak

08.00 Lennart Schultz, Pressbyrån, ansvarig för affärsutveckling marknad

11.00 Jonathan Lundqvist, ordförande Reporter utan gränser och Lars Klint, före detta chefredaktör och numera krönikör

11.30 Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen och Ami Hedenborg, Amnesty

12.30 Esayas Isaak, bror till Dawit Isaak

13.30 Csaba Bene Perlenberg en av skribenterna i torsdagens tidning. Skrivit om Gui Minhai

14.00 Karin Olsson, kulturchef Expressen, Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot, Aldijana Talic, GT:s krönikör och tillika publicistklubben Västs ordförande och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd Malmö

17.00 Helena Giertta, chefredaktör Journalisten, Karin Hübinette, vice ordförande publicistklubben och Sofia Dahlström, chefredaktör GT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!