Har du hittat ett fel? Meddela oss!

Publicerad

Det som publiceras i Expressen ska naturligtvis vara korrekt. Men ibland blir det fel, och då ska vi vara generösa med rättelser och genmälen. 

Har du hittat ett fel? 

Borde vi korrigera, eller komplettera, informationen som publicerats i tidningen eller på nätet? 

Här berättar vi hur du larmar oss, och hur vi resonerar.

Expressen vill alltid publicera korrekt information. Men ibland blir det inte så. Missförstånd, felaktiga uppgifter från informatörer och intervjuobjekt, fakta som förmedlats i flera led av olika medier – och rent slarv. I stressen på en nyhetsredaktion kan det hända att vi, trots ambitionerna, publicerar något som inte är korrekt.

Ett felstavat namn, en titel som inte stämmer, ett årtal som borde ha varit ett annat. Missen kanske inte förändrar helhetsintrycket för läsaren, men för den som texten handlar om kan det upplevas som nonchalant och slarvigt. Och för Expressens trovärdighet är det naturligtvis inte bra om det vi skriver inte stämmer.

Om det handlar om fel i en artikel du läst på nätet så finns det under varje artikel en möjlighet att meddela oss detta genom knappen "Anmäl text- och faktafel".

De enklaste felen, av mindre allvarlig karaktär, rättas direkt i artikeln om den ligger på nätet. På samma vis rättar vi fortlöpande uppgifter i artiklar som bevakar en pågående händelse. Realtidsrapportering innebär dessvärre ofta att uppgifter om skadade, etc, kan ändras från minut till minut och då försöker vi att beskriva det så bra som möjligt i artikeln.

Om du har hittat ett fel i papperstidningen mejla oss på: rattelse@expressen.se. Vi ber dig också att uppge vad artikeln handlade om, detta på grund av att vi gör hundratals publiceringar varje dag och har en redaktion som arbetar i skift. Uppge gärna rubrik, sida, avdelning och gärna var du köpt din tidning.

Fel, oklarheter och missförstånd av betydelse rättas sedan under vinjetten "Expressen rättar" i papperseditionen. Här kan du sedan hitta de rättelser som varit införda i papperstidningen.

 

THOMAS MATTSSON

ansvarig utgivare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag