Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Wisemans
nya pilotprojekt

Ny krönikör. Carl Bergqvist är känd som bloggaren "Wiseman". Nu kommer han att skriva om sitt hjärteämne försvar och säkerhetspolitik varannan söndag i Expressen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Hans blogg Wiseman's Wisdoms följs av ÖB, försvarsministern och alla andra som vill hålla sig uppdaterade om försvar och säkerhetspolitik. Nu får du krönikor av Carl Bergqvist varannan söndag i Expressen.

- Jag hoppas kunna erbjuda läsvärd fördjupning, säger han.


Här kan du läsa Carl Bergqvists krönikor

Har över 1 100 flygtimmar med Jas

Namn: Carl Bergqvist.

Ålder: 36 år.

Familj: Fru och pensionerad tjänstehund.

Yrke: Major i flygvapnet. Har flugit drygt 1 100 timmar med Jas 39 sedan 2003. Går för närvarande vidareutbildning på Försvarshögskolan.

Bloggare: Driver sedan 2007 den försvars- och säkerhetspolitiska bloggen Wiseman's Wisdoms på fritiden, har haft drygt 5,2 miljoner besökare sedan starten.

Intressen: Familj, vänner, matlagning, bloggen, fritidshuset, träning.

Så blev han Wiseman: "Det 'callsign' jag en gång tilldelades av mina divisionskollegor är Wiseguy. Det missuppfattades av en brittisk pilot som började kalla mig Wiseman. Det namnet hamnade på min kaffemugg och sedan även på min blogg."

Expressen har sen tidigare en stark uppställning av fasta krönikörer med exempelvis Leif GW Persson, Cecilia Hagen, Britta Svensson, Bilan Osman och Jenny Strömstedt.

Carl Bergqvist - mer känd som Wiseman - har medverkat med både nyhetskrönikor och fördjupningsartiklar under hösten, men med start i morgon medverkar han i Expressen mer regelbundet.

"Ett stort intresse"

- Jag har fått mycket positiv respons på de artiklar jag skrivit under hösten för Expressen och det bekräftar att det i dag finns ett stort intresse för försvarsfrågor, säger han.

Carl Bergqvist kommer också fortsätta medverka med analyser vid nyhetshändelser som rör försvar och säkerhetspolitik. Precis som han gjorde under ubåtsjakten i Stockholms skärgård i oktober.

- Efter ett antal år i skymundan har försvars- och säkerhetspolitiken åter hamnat i fokus på grund av omvärldsutvecklingen, konstaterar Carl Bergqvist.

Han är Jaspilot, major i flygvapnet och går för närvarande vidareutbildning på Försvarshögskolan. Han betonar att han medverkar i Expressen som privatperson och försvarsbloggare, inte som företrädare för Försvarsmakten.

"Ett bra sätt"

- Vi är glada över att Carl Bergqvist skriver krönikor i Expressen. Hans initierade analyser kompletterar vår oberoende nyhetsjournalistik på ett bra sätt, säger Christofer Brask, reportagechef på Expressen.