Han har lärt upp ministrar – nu går han till Expressen

Nationalekonomen John Hassler blir fristående kolumnist på Expressens ledarsida.
Foto: OLLE SPORRONG

John Hassler har varit lärare åt både Magdalena Andersson och Anders Borg. Nu ska han skriva krönikor på Expressens ledarsida.
– Jag hoppas kunna visa att nationalekonomi är nyttigt för att förstå hur samhället fungerar och kan göras bättre, säger han. 

John Hassler, 59, är en av Sveriges mest namnkunniga professorer i nationalekonomi. Han har varit ordförande för Finanspolitiska rådet och sitter i priskommittén för ekonomipriset till Nobels minne. Nu blir han fristående kolumnist på Expressens ledarsida.

– Jag är en lagom tjock professor i mina bästa år. Jag gillar att diskutera ekonomi och politik. Mitt huvudsakliga forskningsområde är klimatekonomi så det skriver jag gärna om. Ekonomisk politik i allmänhet kommer jag också att behandla.

Är akademiker för rädda för att delta i debatten? 

– Nej jag tycker inte det. Vi får i och för sig inte så mycket cred för det i akademiska sammanhang och det hjälper oss inte i karriären. Det är en orsak till att yngre akademiker inte syns så mycket. 

John Hassler har varit lärare på forskarutbildningen i nationalekonomi för både Magdalena Andersson, S, och Anders Borg, M.

Vem har varit bäst som finansminister?

– En finansminister måste kunna hålla ordning på statsfinanserna. Det har båda kunnat. De var också jämbördiga på forskarutbildningen. I övrigt är det en fråga om politiska preferenser. 

Du har ju precis som M-ledaren Ulf Kristersson en bakgrund som gymnast. Vem av er är bäst på hjulningar och handstående?

– Jag utmanade Kristersson på handståendetävling för ett tag sedan, men han sa att han inte kände sig tillräckligt ”stabil”. Min förmåga finns det bildbevis på. 

Anna Dahlberg, politisk redaktör och chef för Expressens ledarsida, är nöjd över rekryteringen.

– Jag har länge uppskattat John Hasslers vassa analyser i samhällsdebatten. Jag är glad att nu kunna publicera honom på ledarsidan


Fotnot: John Hasslers första kolumn i Expressen publiceras på lördag.


John Hassler står på händer i en SVT-sändning om Nobelpriset i ekonomi.

FAKTA OM JOHN HASSLER:

Gör: Professor i nationalekonomi på Institutet för Internationell Ekonomi, Stockholms universitet.

Har tidigare: doktorerat på MIT i USA, varit ordförande i Finanspolitiska rådet. 

Skriver om: ekonomisk politik och klimatet

Gillar: att åka skidor: uppåt, på platten och nedåt.

Bonusinfo: gammal gymnast från Flen, med i priskommittén för ekonomipriset till Nobels minne.