Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gad och Stranne i unikt samarbete inför USA-valet

Magda Gad och Frida Stranne.Foto: PETER KNUTSON
Magda Gad bevakade protesterna i Minneapolis i juni.Foto: Magda Gad
”Vi kommer att berätta om det som en turist i USA sällan ser”, säger Magda Gad.Foto: Magda Gad
Maj 2020. En demonstrant i Detroit håller den amerikanska flaggan upp och ned, en signal för nödläge och akut kris.Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Utrikeskorrespondenten Magda Gad och forskaren Frida Stranne skildrar USA i ett unikt samarbete under hösten.

Deras berättelser och analyser publiceras av Expressen veckorna före presidentvalet.

– USA har styrt utrikespolitiken i många länder som jag har jobbat i. Att resa runt här har varit ett uppvaknande: att se att våld mot civila, enorm fattigdom och social utslagning finns även här, säger Magda Gad.

Magda Gad har tidigare bland annat belönats med Stora journalistpriset och Stig Dagermanpriset för rapportering från olika konfliktdrabbade områden.

– Vissa platser i USA skulle lika gärna kunna ligga på landsbygden i Afghanistan, så eländigt bor fattiga amerikaner, säger hon.

Nu beskriver Gad det amerikanska samhället tillsammans med Frida Stranne, krönikör, forskare och författare till boken ”Supermakten”. Fokus är på den ökade utsattheten som finns runtom i USA i dag. Berättandet sker genom reportage, tv och läsarkontakt.

– Vi hoppas kunna bidra med en viktig pusselbit, kanske framför allt avseende hur hårt det amerikanska samhället har blivit för många, säger hon.

”Reportagen tillför ny kunskap”

Frida Stranne har studerat det amerikanska samhället på djupet i nära två decennier:

– Jag har lagt mycket tid på att försöka förstå det som skiljer sig från hur vi i Sverige lever och hur vi ser på samhället, säger hon.

– Vi kommer att berätta om det som en turist i USA sällan ser. Om amerikaners sociala misär, och hur den motiveras av både folket och politiker, säger Magda Gad.

Expressens utrikeschef Emma Boëthius:

– Magda Gad och Frida Stranne belyser aspekter av det amerikanska samhället som sällan kommer fram i medier. Reportagen tillför ny kunskap, i andan av Expressens folkbildande ambition. Jag är stolt över att vi kan erbjuda våra läsare och tittare detta.

 

 

USA-VALET HOS EXPRESSEN

FÖRDJUPNINGAR

MAGDA GAD, vinnare av Stora Journalistpriset, & FRIDA STRANNE, forskare, krönikör och författare till ”Supermakten”, ger en fördjupad bild av det amerikanska samhället i analyser, tv och läsarkontakt.

REPORTAGE

NICLAS HAMMARSTRÖM, flerfaldig vinnare av Årets Bild & NINA SVANBERG, Expressens USA-korrespondent, kommer i flera reportage att berätta om landet inför presidentvalet.

KOMMENTARER

MATS LARSSON, utrikeskommentator, analyserar alla debatter och utvecklingen i kampen om världens viktigaste jobb.

Här kan du se några klipp med Magda Gad och Frida Stranne

Expresssens utrikeskorrespondenten får Stig Dagermanpriset för sin rapportering från Afghanistan och Irak.
USA-experten Frida Stranne kommenterar uppgiften om att USA's president Donald Trump har fått covid-19.
Expressens korrespondent rapporterar från Donald Trumps kampanjmöte.