Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gad och Barth-Kron bland de mäktigaste på Twitter

Viktor Barth-Kron, Expressens politiska kommentator.Foto: OLLE SPORRONG
Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad.Foto: PETER KNUTSON

Greta Thunberg, Carl Bildt, Zlatan Ibrahimovic – men också Expressens Viktor Barth-Kron, Magda Gad och Niklas Svensson.

När Medieakademin listar Sveriges mäktigaste på Twitter står det klart att såväl Expressen som dess profiler gör stort avtryck på mikrobloggen.

Den ideella föreningen Medieakademin sammanställer varje år Maktbarometern, som innehåller rankinglistor över vilka konton som är mest inflytelserika i sociala medier.

På listan över Twitter är Expressen – på nionde plats – det nyhetskonto som placerar sig högst upp.

På elfte plats återfinns Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron, den journalist verksam vid en nyhetsredaktion som är högst placerad.

– Lite surt att tappa två placeringar sedan i fjol – jag skyller som alla andra på coronakrisen – men det är ändå fint att ha hela SVT bakom mig på listan. Nej, men allvarligt talat så är det ett roligt kvitto på att det går att nå ut till många via Twitter, även från en journalistisk roll. Det finns en bild att det bara är bråk och skrikande debattörer som fungerar på den plattformen, men det stämmer uppenbarligen inte, säger Viktor Barth-Kron.

Hur bär man sig åt för att bli Sveriges elfte mest inflytelserika twittrare?

– Det viktigaste är nog att ha ett eget tilltal och att tänka själv, särskilt när det går undan i nyhetsflödet. Det är lätt att falla in i den kör som sjunger vid ett givet tillfälle, men den snabbaste vägen till många retweets och gillamarkeringar är inte alltid den bästa i längden.

Magda Gad rakt in på listan

Niklas Svensson, reporter och programledare på Expressen, rankas som Sveriges 23:e mäktigaste på Twitter.

Och Expressens mångfaldigt prisbelönta utrikeskorrespondent Magda Gad återfinns på plats 27 – strax före streamingjätten Spotifys konto. Hon går rakt in på listan efter att ha bytt Facebook mot Twitter.

Just Twitter skiljer sig från andra sociala medier genom att mikrobloggen i så stor utsträckning domineras av politik och samhällsdebatt. En mycket stor del av Twitters största konton är politiska.

Mediebarometern innehåller även rankinglistor över Facebook, Instagram och Youtube och en lista över vilka svenska aktörer som har totalt mest inflytande i sociala medier.

I år toppas totallistan av humortrion JLC, följt av fjolårsvinnaren Therese Lindgren. På tredjeplats: familjen Jocke och Jonna Lundell.

 

Maktbarometerns topplista för Twitter

1) Greta Thunberg, klimataktivist

2) Carl Bildt, före detta statsminister och utrikesminister

3) Hanif Bali, riksdagsledamot (M)

4) Jonas Sjöstedt, partiledare (V)

5) Ivar Arpi, ledarskribent SvD

6) Zara Larsson, artist

7) Zlatan Ibrahimovic, fotbollsspelare

8) Emma Frans, forskare

9) Expressen, nyhetssajt

10) Magus Ranstorp, forskare

11) Viktor Barth-Kron, politisk kommentator Expressen

--

23) Niklas Svensson, reporter och programledare Expressen

24) Aftonbladet, nyhetssajt

27) Magda Gad, utrikeskorrespondent Expressen