Expressens vinnare av Stora journalistpriset

Publicerad

Sedan Sveriges mest prestigefulla journalistpris instiftades 1966 har det tilldelats medarbetare på Expressen ett flertal gånger.

2006 

Cecilia Hagen, Expressen 

Juryns motivering: "För att hon med språklig finess, aldrig sinande humor och med en raffinerad intervjuteknik i decennier bedrivit en lätt och obönhörligt avslöjande journalistik."

Ur arkivet: Cecilia Hagen vann Stora journalistpriset  (061130)

Cecilia Hagens samlade krönikor 

2002 

Mats Olsson, Expressen

Ur arkivet: 2002: Game, set... och Mats!  (141123)

Mats Olssons samlade krönikor

Juryns motivering: "För att han i ett ständigt samtal med sina läsare kunnigt, konsekvent och med mycket humor röjt nya vägar inom såväl musik- som sportjournalistiken."

2000 

Peter Kadhammar, Expressen

Juryns motivering: "För artikelserien ”IT-bubblan Icon”, som engagerat och med god stilistik effektivt punkterade illusioner om rikedom och snabba klipp i den nya ekonomin."

1992 

Lennart Eriksson och Robert Österlind, Expressen – delat pris

Juryns motivering: "För deras journalistbragd i avslöjandet av förre finansministern Allan Larssons och Björn Wahlströms Polen-affärer."

1989 

Hedersomnämnande (postumt): Sigge Ågren, Expressen

Juryns motivering: "För hans banbrytande insats i svensk journalistik."

1988 

Per Wendel, Expressen

Juryns motivering: "Hans rapportering om Ebbe Carlsson-affären har varit korrekt och uthållig och fått vittgående samhälleliga följder."

1984 

Göran Skytte, Aftonbladet och Suzanne Sjöqvist, Expressen – delat pris

Juryns motivering

"1984 års pris i dagspressgruppen går till två journalister, som båda genom tålmodigt arbete och varsamhet medkällmaterialet bedrivit undersökande journalistik i bästamening.

Göran Skytte har under många år regelbundet undersökt vår skattemoral. Som en följd av detta kunde han i Aftonbladet under hösten 1983 avslöja att den skattepolitiska dubbelmoralen trängt in också i regeringen. Med Göran Skyttes artiklar inleddes en ekonomisk och politisk process, som gav samhällsdebatten en ny inriktning.

Suzanne Sjöqvist har i en serie artiklar, "Varför dog Kersti?" i Expressen under hösten 1984 visat att samhällets institutioner, trots alla försäkringar om motsatsen, genom okunnighet, bristande intresse och resurser kan låta en ung människa gå under."

1981 

Ingvar Hedlund, Expressen

Juryns motivering: "För att han i en serie nyhetsartiklar systematiskt lyckades kartlägga oegentligheterna inom Telub, vilket gav eko i samhällsdebatten och fick politiska konsekvenser."

1979 

Curt Rådström, Expressen

Juryns motivering: "För hans envetna undersökande journalistik i försäkringsfrågor, där han framgångsrikt hävdat den enskilda människans rätt gentemot formalism och byråkrati."

1976 

Bo Strömstedt, Expressen

Juryns motivering: "För hans med oräddhet och konsekvens genomförda kulturjournalistik i debatter av typen Ingmar Bergman, Astrid Lindgren, Henning Sjöström."

1974 

Lennart Öjesten, Expressen

Juryns motivering: "För en kraftfull och närgången, personligt präglad, konsumentorienterad journalistik i motor och trafikfrågor. Hans självständiga och orädda hållning markerades i år speciellt under oljekrisen."

1972 

Inger Wahlöö, Expressen

Juryns motivering: "För hennes artikelserie om en kinesisk familj, som hon levde tillsammans med. Inger Wahlöö är den första västerländska journalist, som efter befrielsen 1949 lyckats få tillstånd att göra ett reportage om en kinesisk familj på detta sätt."

1971

Olle Bengtzon, Expressen

Juryns motivering: "För högklassig journalistisk bevakning av bostads- och samhällsbyggandet genom resultatgivande initiativ och kritik."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag