Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens storslam – vann fyra priser

Palmes sista steg.
Chefen – Zlatan.
Min Pride.
IS: Välkommen till terrorns rike.

Expressen tog storslam på prestigefyllda European Newspaper Award med fyra priser för digitala publiceringar.

– Det digitala formatet är fantastiskt eftersom det låter oss kombinera det bästa av allt, maffiga bilder, text, ljud, tv och 3D-effekter, för att skapa det som är Expressen, berättande som berör, säger Ulrika Sturén, utvecklingsredaktör.

European Newspaper Award

European Newspaper Award är en prestigefylld designtävling för tidningar i Europa. Priset delas ut för 18:e gången i år. Vinnarna kommer från flera av de största europeiska mediehusen, bland de tidigare vinnarna finns bland annat The Guardian (Storbritannien), Público (Portugal) och Die Zeit (Tyskland).

Zlatan Ibrahimovic, lesbiska kvinnor i Libanon, terrorsekten Islamiska staten och Olof Palme. När Expressen prisas i den 18:e upplagan av European Newspaper Award är det vitt skilda ämnen som avhandlas.

– Priserna visar verkligen på bredden i vårt digitala berättande och hur vi ständigt innoverar med nya lösningar. De fyra sajterna som hyllas av juryn har olika formspråk, olika interaktiva funktioner och olika sätt att navigera, som alla lyfter fram det starka innehållet, säger Jakob Wagner, redaktionell utvecklingschef.

Expressens Quickshot-team har arbetat med samtliga fyra publiceringar som nu uppmärksammas internationellt.

– När vi arbetar fram koncepten har vi hela tiden läsaren i fokus. Teamet strävar alltid efter att hitta det lilla extra som lyfter historien och användarens upplevelse, Erik Vestlund, utvecklare i Quickshot-teamet.

Reportagesidan om Zlatan Ibrahimovic – ”Chefen” – prisades redan tidigare i år för sin design på en annan stor internationell prisgala: Lovie Awards.

– Det är ännu ett bevis för att det faktiskt går att göra högkvalitativ sportjournalistik på ett nyskapande sätt, säger Ludvig Holmberg, reporter bakom reportaget.

Bland tidigare vinnare i tävlingen finns de största europeiska mediahusen, bland annat The Guardian (Storbritannien), Público (Portugal) och Die Zeit (Tyskland).

"Lärare använt det som undervisningsmaterial"

– När det gäller ett så svårt ämne är det viktigt att hitta ett samspel mellan form och innehåll. Många har hört av sig och tackat. Inklusive lärare som själva haft svårt och förklara terrorgruppen IS och som tagit in det i skolmaterialet", säger Carl Fridh Kleberg, utrikeskorrespondent bakom IS-reportaget.

Lisa Mattisson, som både skrev och fotograferade till "Min pride":

– Jag hoppas det syns i foto och video vilken relation vi skapat med kvinnorna i reportaget. Det ska för läsaren kännas som att få komma lika nära som jag gjort.

EXPRESSENS PRISADE PUBLICERINGAR

Palmes sista steg

Prisas för: Digital & responsiv media (webbdesign för mobil och dator)

30 år sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme – följ i denna 3D-special med i hans fotspår på den sista promenaden längs Sveavägen i Stockholm.

Text och research: Claes Petersson

http://www.expressen.se/nyheter/palmes-sista-steg/

Chefen – Zlatan

Prisas för: Koncept/Digital innovation

Häng med bakom kulisserna i denna dubbelt prisade publicering i text, ljud och bild – Zlatan Ibrahimovic har tagit makten i alla klubbar han spelat i, så här gick det till.

Text: Ludvig Holmberg, bild: Anna-Karin Nilsson

http://www.expressen.se/sport/fotboll/chefen/

Min Pride

Prisas för: Koncept/Digital innovation

En treenighet av bild, video och text, allt av Lisa Mattisson, där historien tar med oss till Libanons gömda kvinnor, kvinnorna som har sin egen pride varje dag i ett land där lesbiska ”inte existerar”.

http://www.expressen.se/nyheter/min-pride/

IS: Välkommen till terrorns rike

Prisas för: Koncept/Digital innovation

Expressens Moskva-korrespondent Carl Fridh Kleberg berättar vad världen inte förstår om undergångskulten Islamiska staten, illusterat av Helén Rasmusen som tecknat terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

http://www.expressen.se/nyheter/longread/valkommen-till-terrorns-rike/