Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens och Kvällspostens fotograf får prestigefyllt pris

Åsa Sjöström vinner Lars Tunbjörkpriset 2018. Foto: AXEL ÖBERG
Unga väljare skildrades i "Svenska röster", som publicerades i Expressen. Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Elisabeth Norrgård, 18, Malung, var en av många som skildrades av Åsa Sjöström. Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Åsa Sjöström är årets vinnare av Lars Tunbjörkpriset. 

Hon har tidigare vunnit flera priser i bland annat Årets Bild, och World Press Photo – det senaste året har hon fotograferat flera uppmärksammade reportage för Kvällsposten och Expressen

– Jag har aldrig jobbat med en tidning som är så engagerad i fotografens jobb, och det är jätteroligt, säger vinnaren. 

Lars Tunbjörkpriset instiftades 2015 till minne av fotografen Lars Tunbjörk. Det delas årligen ut till en fotograf som verkar i Tunbjörks anda – och 2018 tilldelas fotografen Åsa Sjöström priset.

Åsa Sjöström har det senaste året fotograferat flera reportage för Kvällsposten och Expressen. I januari skildrade hon skånska ålfiskare i reportageserien om Östersjöns förfall. Och under sommaren träffade hon svenska väljare inför valet 2018, i Expressens reportage "Svenska röster", med Axel Öberg. 

– Det är tre tjejer som har fått priset nu och det är fantastiskt att få bära den traditionen vidare. Vi som har fått priset jobbar väldigt hårt med våra projekt och fotograferar både i Sverige och utomlands, säger Åsa Sjöström. 

– Det är jättefint och otroligt hedrande. Jag var ett stort fan av Lars Tunbjörk, som de flesta fotograferna är. 

 

Ålfiskaren Mats Andersson, i Kvällspostens reportage om Östersjöns förfall. Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

"Motiveringen var fin"

Åsa Sjöström har tidigare vunnit flera priser i Årets Bild och har vid två tillfällen vunnit pris i det prestigefyllda World Press Photo. Framöver kommer hon att synas mer i Kvällsposten och Expressen. 

– Jag har varit väldigt glad när jag jobbat där, det har varit bra kontakt och bra feedback, samtidigt har jag fått vara med från starten vilket är väldigt viktigt för mig när jag jobbar med bilder. Att kunna påverka från början. Då blir det som man vill att det ska bli, säger Åsa Sjöström.  

I motiveringen till priset skriver juryn att Sjöström ofta använder barn och kvinnor som motiv – och att hon med kameran kommer "riktigt nära". 

– Jag tyckte att juryns motivering var så fin, och jag har hört det förut. Att mina bilder vandrar mellan det konstnärliga och dokumentära. Jag blandar det och då blir det poetiskt, säger Åsa Sjöström. 

 

 

Sverigeresan längs E45 för att skildra de svenska väljarna i Expressen. Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

"Helheten räknas" 

För att kunna göra ett bra jobb behövs ömsesidig tillit mellan fotografen och människorna man möter, menar hon. Något som hon själv arbetar mycket med. 

– Jag tyckte att Sverigeresan var fantastiskt rolig att göra. Det är det största jobbet jag har gjort det senaste året och som jag känner väldigt starkt för. Jag tänker att det är helheten som räknas för mig, säger Åsa Sjöström. 

Förutom äran tilldelas vinnaren 25 000 kronor. Priset delas ut av Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse i samarbete med Lars Tunbjörkstiftelsen. Tidigare har Julia Lindemalm och Hannah Modigh fått priset. 

 

 

Juryns motivering

"Med konstnärens känsla och dokumentärfotografens driv skapar Åsa Sjöström starka bilder som berör. I hennes fotografiska värld är det kvinnor och barn som är i centrum. Med en deltagande blick använder hon kameran för att komma nära, mycket nära", skriver juryn i sin motivering.

 

Juryn består av Annika von Hausswolff, Lena Kvist, Patric Leo, Maud Nycander och Roger Turesson. 

 

SE ÅSA SJÖSTRÖMS BILDER OCH LÄS REPORTAGEN HÄR: 

Svenska röster – samhällsbärarna  

Svenska röster – familjerna  

Svenska röster vid E45 – min röst  

Den mystiska döden i Östersjön 

Säldödaren som älskar sälar 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!