Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens Nina Svanberg nominerad till Guldkrattan

Nina Svanberg har bland annat wallraffat som hyttstäderska på en Finlandsfärja. Foto: NINA SVANBERG
Nina Svanberg och fotografen Anna-Karin Nilsson på plats i Mali. Foto: Anna-Karin Nilsson

Expressens Nina Svanberg har blivit nominerad till det prestigefulla journalistpriset Guldkrattan.

Juryn beskriver henne som ”en fältreporter som krattar på ställen som de flesta helst undviker”.

– Hårt arbete lönar sig alltid, säger Nina Svanberg om nomineringen.

Hon har bland annat wallraffat som hyttstäderska på en Finlandsfärja, skildrat svenska soldater i Mali och granskat gruppvåldtäkter.

Nina Svanberg arbetar som krimreporter på Expressen – och är nu nominerad till det prestigefulla journalistpriset Guldkrattan.

– Jag blev otroligt glad för nomineringen eftersom priset står för precis det jag tror på inom journalistiken. Hårt arbete lönar sig alltid, säger hon och fortsätter:

– Jag är tacksam att få göra de jobb som innebär att jag får komma ut och nära människor. Min egen bekvämlighet kan ibland behöva komma i andra hand och så tycker jag att vårt jobb ska vara. Jag vill inte gro fast i kontorsstolen!

Svanberg har bland annat wallraffat som hyttstäderska på en Finlandsfärja – en yrkesgrupp där många kvinnor upplever sig vara utsatta för trakasserier. Reportagets syfte var att undersöka om metoo hade haft någon effekt. 

Nina Svanberg som hyttstäderska – ett av de mest utsatta kvinnoyrkena. Foto: Nina Svanberg

Nina Svanberg har skrivit en artikelserie om gruppvåldtäkter där unga offer berättade om sina trauman, samt skildrat svenska kvinnliga soldater på plats i Mali. Soldaterna som arbetade i en av världens farligaste fredsinsatser berättade om en pressad tillvaro där de flera gånger utsatts för granateld och självmordsattacker.

Under en period var de så oroliga att de bar splittersäkra västar dygnet runt – även i matsalen. Detta trots att det svenska lägret, Camp Nobel, var omgärdat av taggtrådsförsedda murar och tjocka sandsäckar.

Nina Svanberg och fotografen Anna-Karin Nilsson på plats i Mali.

Utöver det har Nina Svanberg drivit bevakningen av fall som våldtäktsrättegångarna mot Martin Timell och Jean-Claude Arnault, liksom mordet på Kim Wall i Danmark och det så kallade Arbogafallet.

Juryn: ”Krattar på ställen som de flesta undviker”

Juryn består av Hanna Frick på Dagens Media, Thomas Nilsson på Resumé och Axel Andén på Medievärlden.

”En fältreporter som krattar på ställen som de flesta helst undviker. Som wallraffande städerska på en finlandsfärja beskrev hon kvinnors utsatthet i serviceyrken efter #metoo. Tidigare har hon fått stor uppmärksamhet för sina reportage för Kit, som när hon testade att leva på sopor i 23 dagar eller när hon åkte på sexhelg i Göteborg”, skriver juryn, som i den sista meningen syftar på ett reportage om en sexklubb.

Nina Svanberg, krimreporter på Expressen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Expressen har vunnit tidigare

Övriga nominerade är Leif Granlind på Länstidningen Södertälje, Stefan Nolervik på Östersunds-Posten, Therese Cedergren på TV4 och Rolf van den Brink på Dagens Opinion.

Expressen-anställda reportrar har vunnit ”Guldkrattan” två gånger tidigare. 2004 vann Tommy Schönstedt priset, och 2008 var det dags för Ingvar Hedlund. 2006 vann nuvarande Expressen-anställda David Baas priset när han arbetade för Metro.