Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens Magda Gad tilldelas prestigefullt pris

”Mitt jobb är mitt liv och jag tror att det märks i min rapportering”, säger en glad Magda Gad. Foto: MAGDA GAD

Expressens krigskorrespondent Magda Gad utsågs i dag till vinnare av det prestigefulla priset European newspaper award.

Hon prisas som enda vinnare i klassen för sociala medier för sin unika krigsrapportering från Irak, Syrien och Jemen på Facebok och på Expressens alla plattformar.

– Mitt jobb är mitt liv och jag tror att det märks i min rapportering, säger en glad Magda Gad.

Magda Gad har de senaste åren vunnit en rad priser för sin journalistik. Nyligen vann son TV-priset Kristallen för sin nyskapande krigsdagbok. I  i fjol utsågs hon till vinnare av Stora journalistpriset som Årets förnyare.

Magda Gad har de senaste åren rapporterat under långa perioder inifrån krigen i Irak och i Syrien. Under våren publicerade hon en serie reportage som gav en unik inblick i konflikten i Jemen, som av FN beskrivs som den i dag värsta pågående humanitära katastrofen i världen.

Magda Gads metod, att via sociala medier ta med läsare, tittare och följare till krigsskådeplatserna, och vara i ständig dialog med dem, har gett henne över 130 000 följare på Facebook.

Magda Gads är flerfaldigt prisbelönt

2015 Årets journalist.

2016 Gad Cordelia Edvardson-priset, Wendelas hederspris.

2016 Silver i Distinguished Writing Award of the European Press Prize.

2017 "Årets avslöjare" av Faktum.

2017 Per Wendel-priset

2017 Stora Journalistpriset i klassen "Årets förnyare". 

2017 Andrapris i INMA Awards ”Best Use of Social Media”

2018 Tv-priset Kristallen i kategorin "Årets förnyare".

2018 Särskilt omnämnande i European Digital Media Awards

 

Magda Gad fick beskedet om att hon utsetts till vinnare i European newspaper award under ett nytt utlandsuppdrag. Foto: Niclas Hammarström

Magda Gad befinner sig utomlands på nytt uppdrag

Kommentarstrådarna under hennes artiklar utvecklas ofta till rena folkuniversiteten där experter och insatta diskuterar med vanliga intresserade läsare.

Magda Gad fick beskedet om att hon utsetts till vinnare i European newspaper award under ett nytt utlandsuppdrag. Hon är mitt i ett stort arbete som  ännu inte börjat publiceras.

Grattis till ännu en fin utmärkelse!

– Tack!

Vad ligger bakom den här vinsten?

– Jag är beredd att riskera mitt liv för mitt jobb och jag ger inte upp förrän jag står där historien skrivs – och jag vill också skriva den, rakt och rått förmedlad till läsarna. Jag vill att läsarna ska känna och förstå hur det är att leva i dagens krig och katastrofer – allt från hur det är att vara den drabbade människan till varför krigen pågår. 

Din metod att ta med läsarna och involvera dem i din rapportering har blivit oerhört uppmärksammad och prisad. Vad är det som gör den så speciell?

– Sociala medier är en perfekt plattform för att kommunicera direkt med läsarna – både för att ge och få information. På det sättet gör jag, de drabbade och läsarna journalistiken tillsammans. Den formen av journalistik har blivit mitt eget signum och det är en speciell känsla för mig.

Vad gör du nu?

– Just nu bor jag sedan två och en halv månad på en ny plats och försöker förstå ett nytt krig. Snart kommer jag ta med läsarna hit.

Magda Gads redaktör på Expressen, Christian Holmén, beskriver henne som en värdig vinnare:

– Hon betalar ett högt pris för att följa sitt kall. Hon kommer närmare än någon annan reporter, och hon låter oss alla följa varenda steg. Oerhört välförtjänt.

European Newspaper Award

Om priset:

European Newspaper Award är en prestigefylld tävling för tidningar i Europa. Priset delas ut för 20:e gången i år. Vinnarna kommer från flera av de största europeiska mediehusen, bland de tidigare vinnarna finns bland annat The Guardian (Storbritannien), Público (Portugal) och Die Zeit (Tyskland).

 

European newspaper award 2016:

Expressen tog storslam på prestigefyllda European newspaper award med fyra priser för digitala publiceringar: “Palmes sista steg”, “Chefen – Zlatan Ibrahimovic”, “Min pride”, “IS: Välkommen till terrorns rike”.