Expressens kampanj för pressfrihet hyllas globalt

Om världen inte får se.
Emma Malmlöf, chef för Expressens sociala medier, var med och delade ut tidningar till intresserade läsare på pressfrihetens dag den 3 maj.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilden på den döde Alan Kurdi övertygade många att mer måste göras för flyktingarna som 2015 försökte ta sig till Europa.
Foto: Nilufer Demir /AP
Bilden togs från ett hotell på sjätte våningen. Kameran hade felinställd slutartid, men en bild klarade sig ändå.
Foto: JEFF WIDENER / AP
Nioåriga Kim Phuc fick brinnande napalm på sig, men blev räddad av fotografen Nick Ut.
Foto: NICK UT / AP/ TT
”När jag återvände till AP:s högkvarter så lade jag över bilderna till datorn och scrollade igenom dem. Det var då jag såg den”, säger Richard Drew om bilden från World Trade Center.
Foto: RICHARD DREW / AP/ TT

På pressfrihetens dag den 3 maj slog Expressen på stort för att visa på vikten av fri journalistik och pressfotografer i världen.

Nu tilldelas kampanjen det finaste priset vid prestigegalan Epica Awards.

– Det är viktigt att Expressen och svensk media sätter ribban för fri och oberoende journalistik, säger Expressens fotograf Niclas Hammarström.

Med en specialförstasida på tidningen, flera sidor inne i tidningen, en specialbilaga och flera publiceringar digitalt visade Expressen på vikten av fotografer vid avgörande skeenden i världshistorien.

Hur det gjordes? Genom att ta bort det de riktiga bilderna visar.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/sista-puff-alan/

Klicka på bilden ovan

Flyktingkrisen, Medelhavet, 2015

Bilden på 3-årige Alan Kurdi som flytt från krigets Syrien, och drunknat i Medelhavet, berörde hela Europa. Bilden orsakade massiv respons från omvärlden, för att hjälpa till i krisen. Men här har pojken redigerats bort. Kvar är bara strandbrynet.

Avgörande moment redigerades bort

Kampanjen, som fick namnet ”Om världen inte får se”, genomfördes av Expressen tillsammans med Pressbyrån och reklambyrån Åkestam Holst. Expressen publicerade historiska bilder från stora världshändelser – men avgörande moment hade redigerats bort, för att visa hur det skulle se ut utan fri press.

Nu har kampanjen tilldelats det finaste priset – Grand Prix – vid den prestigefyllda reklamtävlingen Epica Awards.

– Jag märker i mitt dagliga arbete hur klimatet hårdnar för fri press i världen, säger Niclas Hammarström, Expressens prisbelönte fotograf som rapporterar från hela världen – just nu inifrån Hongkong.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/puff-falling/

Klicka på bilden ovan

11 september-attackerna, USA, 2001

Bland bilderna som togs på Manhattan den dagen fanns de som visade personer som slängde sig från skyskraporna, mot en död för att undkomma en annan. Här har vi tagit bort en fallande man från bilden.

Specialbilaga med bildreportage

På pressfrihetens dag publicerade Expressen även en specialbilaga med Hammarströms prisvinnande bildreportage inifrån krigets Jemen.

– Det hade aldrig kunnat publiceras utan Expressens ärliga satsning på riktig journalistik. Journalistik som faktiskt kan göra skillnad, säger Hammarström.

Speicalbilagan med Niclas Hammarströms bildreportage den 3 maj.
https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/puff-stridsvagn/

Klicka på bilden ovan

Himmelska fridens torg, Kina, 1989

Den mest ikoniska bilden från demonstrationerna i Kina 1989 visar en man som ställt sig framför en stridsvagn, i protest mot våldet. Här har mannen redigerats bort.

”Världen hade sett annorlunda ut”

Jesper Ander, projektledare på reklambyrån Åkestam Holst, säger:

– Det här är en idé som hyllar bilderna som förändrade världen, och fotojournalisterna bakom dem.

– Världen hade sett annorlunda utan de här bildernas kraft. Det tycker vi är extra viktigt att uppmärksamma nu när hotbilden mot journalister växer, möjligheterna till censur via digitala verktyg ökar och allt fler dunkla krafter vill undertrycka den fria journalistiken.

Pressbyrån är också glada att viktigen av det fria ordet uppmärksammas på detta vis. 

– Vi är otroligt stolta och tacksamma att vårt årliga initiativ på Pressfrihetens dag blivit internationellt hyllat på det här sättet, säger Lennart Schultz, kommunikationschef  på Pressbyrån.

– Vår långa historia av spridandet av det fria ordet gör att det är en självklarhet för oss att uppmärksamma pressfriheten. Det gör vi på det här sättet men även varje dag där vi lyfter fram vårt breda utbud av ocensurerade publikationer i våra butiker. Expressen kändes som en självklar partner i denna viktiga fråga.


https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/puff-flickan/

Klicka på bilden ovan

Vietnamkriget, Vietnam, 1972

En avgörande bild för förståelsen för vad som pågick i kriget är den på då 9-åriga flickan Phan Thi Kim Phúc, som bränts svårt av napalm. Här har flickan plockats bort från bilden.

Journalisten Ismael Bojórquez Perea om sina granskningar om brottslighet i Mexiko:

Expressen träffade journalisten Ismael Bojórquez Perea från Mexiko i samband med Pressfrihetens dag i maj i år.