Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressens journalistik hyllas fyrfaldigt på gala

Magda Gad var på plats och rapporterade från Kabul i Afghanistan när talibanerna tog över i september 2021.

Expressen är berättande som berör – och i nomineringarna till Årets dagstidning är det just det som lyfts fram.

Jenny Strindlövs granskning av parallella rättegångar, Magda Gads rapportering från Afghanistan och Expressens samhällsreportage från Sverige är alla nominerade, tillsammans med Josefina Rickardts, chef Läsaraffären på Expressen Lifestyle.

Vinnarna presenteras på Berns i Stockholm i kväll. 

Josefina Rickardt är chef för läsaraffären på Expressen Lifestyle.
Foto: OLLE SPORRONG

Årets medieledare: Josefina Rickardt, Expressen

Josefina Rickardt, chef för läsarintäkter på Expressen Lifestyle och tidigare chef för analysavdelningen har varit drivande i Expressens utveckling och hjälpt redaktionen att genom data få insikter kring publiceringar och öka tidningens konkurrensfördelar. 

Juryns motivering:

Med data, analys och frihet under ansvar har hon förändrat Expressen i grunden. Det finns ett före och ett efter: Josefina Rickardt.

Magda Gad är krigskorrespondent och rapporterade från Afghanistan när talibanerna tog över kontrollen.
Foto: Expressen

Årets bildjournalistik: Magda Gad, Expressen

Magda Gad fanns kvar när många andra lämnade Afghanistan och levererade världsunik journalistik när talibanerna övertog makten i landet. Och när talibanernas ledning gick ut på flygplatsen i Kabul och möttes av specialstyrkorna var Magda Gad med på de historiska bilderna.

Juryns motivering:

Med sin unika närvaro och sitt osvikliga mod tar Magda Gad oss med när världshistorien skapas. Genom kameralinsen låter hon oss möta människorna, rakt in i den dramatiska händelseutvecklingen.

Christofer Brask är chef för politik- och samhällsredaktionen på Expressen som gör reportage runtom i Sverige.
Foto: Olle Sporrong

Årets bevakning: Expressen berättar om Sverige

Under ledning av redaktör Christofer Brask har reportrarna Federico Moreno, Anna Gullberg, Helena Trus och Johanna Karlsson levererat samhällsreportage från runtom i Sverige. Från Norrbotten till Skåne bjuds läsarna på berättelser från vardagen och som ger läsaren fler perspektiv från Sverige.

Juryns motivering:

Bortom kvällstidningarnas klassiska fåra har de fångat in viktiga och nyanserade berättelser. Respektfullt och inkännande växer bilden fram av ett Sverige i förändring – i reportageserien Expressen berättar om Sverige.

Jenny Strindlöv är reporter på Kvällsposten och har granskat parallella rättegångar.
Foto: JENS CHRISTIAN

Årets bevakning: Kvällsposten, Parallella rättegångar

I Expressen sydsvenska edition, Kvällsposten har Jenny Strindlöv i flera reportage lyft hur parallella domstolar behandlar konflikter och brott som bara rör romer. Efter rapporteringen har anställda vid Malmö stad som satt på dubbla stolar fått lämna sina jobb.

Juryns motivering:

Med brinnande och modigt reporterdriv granskas ett ämne som är okänt för majoriteten, men livsavgörande för de berörda. En bevakning som kräver engagemang från både enskild reporter och hela redaktionen. Kvällsposten för de avslöjande reportagen om parallella rättegångar.