Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens fotografer prisas ännu en gång

Christoffer Hjalmarsson.
Foto: ALEXANDER MAHMOUD
Linda Forsell.
Foto: Privat

Nu prisas Expressens fotografer återigen för sitt arbete.

Christoffer Hjalmarsson och Linda Forsell, båda återkommande medarbetare i Expressen, tilldelas ärofyllda Arbetets Museums Dokumentärfotopris för år 2016.

– Jag är oerhört glad, stolt och hedrad. Eftersom det är ett pris man själv inte söker utan blir utvald till känns det extra speciellt, säger Christoffer Hjalmarsson.

Expressens fotografer har hela världen som sitt arbetsfält. De kastas mellan krig och katastrofer, men ges också utrymme och tid att arbeta med mer fördjupande och berättande bildjournalistik inom olika samhällsfrågor.

Christoffer Hjalmarsson, 28, och Linda Forsell, 34, är båda flitigt återkommande medarbetare i Expressen, och har arbetat med stora reportage som fått mycket uppmärksamhet.

Nu tilldelas de båda - tillsammans med ytterligare två pristagare - Arbetets Museums Dokumentärfotopris, som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och "stimulera samtidsdokumentation". Priset är på 20 000 kronor till vardera vinnare.

Christoffer Hjalmarsson fick i mars i år stor uppmärksamhet för sina bilder från Indien där han tillsammans med reportern Ivar Andersen dokumenterade kvinnor som utsatts för syraattacker och fått sina ansikten deformerade. Nyligen publicerades också ett längre reportage från Storbritannien med hans bilder, om konsekvenserna om landet på torsdag röstar för att lämna EU.

Christoffer Hjalmarsson: "Fantastiskt"

Han är överlycklig för sitt pris.

– Om man tittar till tidigare pristagare är det betydande namn som hjälpt till att skapa historia inom svenskt dokumentärfoto, och att hamna i denna grupp är fantastiskt, säger han.


LÄS MER: Christoffer Hjalmarsson är världens tredje bästa pressfotograf


Linda Forsell arbetade under en längre tid med en reportageserie från Guatemala som handlar om barn under 15 år som föder barn, och det sexuella utnyttjande som pågår av unga flickor. Reportaget publicerades i Expressen i februari 2015.

– Det är en ära att få Arbetets Museums Dokumentärfotopris och speciellt att belönas för mitt långsiktiga arbete i ett ämne som jag kämpat länge för. I motiveringen skriver juryn att jag drivs av "framför allt, stor respekt för de hon möter". I allt mitt arbete har jag strävat efter att möta varje person som en jämlike och återge dem på det sättet, och jag är otroligt glad att det verkar skina igenom, säger hon.

Karolina Westerdahl: "Alltid väldigt roligt"

Karolina Westerdahl är bildchef på Expressen.

– Det är alltid väldigt roligt när våra fotografer vinner prestigefulla priser. Det är viktigt att bildjournalistiken fortätter att värderas, säger hon och fortsätter:

– Motiveringarna bakom Lindas och Christoffers priser speglar den journalistik som är så otroligt viktig för Expressen. Att göra bildjournalistik som öppnar för fördjupning, och kanske förståelse. Och kanske viktigast av allt, att vi möter människor med respekt och solidaritet.

Övriga vinnare är Helga Härenstam och Eva Dahlman. Priset delas ut vid en ceremoni 15 oktober 2016.


Foto: LINDA FORSELL

Nyota är 14 år. Linda Forsell träffar henne på polisstationen i Bukavu, Kongo. Hon har blivit våldtagen och har svåra skador. Hon vilar sig i sin mammas knä i bilen på väg till sjukhuset.

I projektet Cause of death: Woman skildrar Linda Forsell våldet mot kvinnor.Foto: Linda Forsell

Heidy var 12 när hon blev gravid. Ingen hade någonsin berättat för henne om sex eller att det kunde göra henne gravid.
"Min drivkraft har varit att ge kvinnor och flickor en röst utan att göra dem till stereotyper av hjälplösa offer", säger Linda Forsell.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Linda Magnusson vill helst bara vara Linda. Eller ville, innan cancern grep tag i hela hennes kropp och så småningom släckte livet i den. Christoffer Hjalmarsson och reporter Malin Roos följde Linda Magnusson och hennes familj under Lindas sista tid.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Christoffer Hjalmarsson har bland annat dokumenterat syraskadade kvinnor i Indien. Kvinnorna straffas med att få syra i ansiktet för att ha utnyttjat sin rätt till självbestämmande. Poli Devnut, 37, var på väg till jobbet när en granne som gett henne flera inviter attackerade henne med syra.

Motivering

Christoffer Hjalmarsson får 20 000 kronor för sin starka och omskakande bildjournalistik. Oavsett om platsen är Majdantorget i Kiev eller Husby centrum hittar han alltid den tiondels sekunden som fångar världen som är. Med mästerlig närvarokänsla låter han linsen möta våldet och vår tids oro, men också det lilla livet som trots allt pågår. Christoffer Hjalmarssons bilder är ett fönster mot världen, som inbjuder till både fördjupning, inkännande och uppvisar – inte minst – orädd solidaritet.


Linda Forsell får 20 000 kronor för sitt brinnande engagemang för utsatta kvinnor och barn. Hennes projekt drivs av ett socialt patos och framför allt, stor respekt för dem hon möter. I projekt som ”Cause of Death: Woman” och ”Children Who Have Children” växer bilderna till gripande berättelser om de kvinnor och barn i stor social utsatthet. Linda Forsell lyfter – utan effektsökeri – ut dessa svåra ämnen i ljuset för oss alla att se och försöka förstå.

Dokumentärpriset

■ Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genomlångsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i Norrköping.

Källa: www.arbetsmuseum.se