Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressenfotografer finalister i ”Årets bild”

Lisa Mattisson.
Niclas Hammarström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hanna Brunlöf Windell.

Expressens fotografer hyllas! 

Lisa Mattisson, Hanna Brunlöf Windell och Niclas Hammarström är finalister i kategorierna ”Årets fotograf”, ”Årets nyhetsbild inrikes” respektive ”Årets vardagslivsreportage utrikes” i ”Årets bild 2021”.  

– Expressen har starka traditioner i bildjournalistik och det är glädjande att satsningen på stora reportage, såväl långt bort som nära oss, uppmärksammas, säger Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen. 

De nominerade reportagen är kontrastrika.

I ”Årets bild 2022” nomineras Lisa Mattisson i kategorin ”Årets fotograf” för hennes bilder i reportaget sexkollektivet i Dalarna som hon gjorde tillsammans med Expressens reporter Anna Gullberg. 

Se några av bilderna från reportaget här:

Gruppen leker i sandtaget i Dalarna.
Foto: LISA MATTISSON
Joni lämnade Holland när hon fann kärleken i Mathias från Sverige. Nu är de gifta småbarnsföräldrar.
Foto: LISA MATTISSON
Närhet och sensualitet är viktiga beståndsdelar i gruppens liv tillsammans, sex är viktigt men inte allt.
Foto: LISA MATTISSON

Lisa Mattisson är även nominerad för sina bilder från reportaget från ”Byn som S glömde”, även det gjordes tillsammans med reporter Anna Gullberg.

Se några av bilderna från reportaget om ”Byn som S glömde”:

Fredriksberg – ”Byn som S glömde”.
Foto: LISA MATTISSON
När slaktaren Karl Gustav ”Kalle” Nilsson röstades in i kommunfullmäktige 2018 tog Kommunisterna sitt första nya mandat i en svensk kommun på 33 år.
Foto: LISA MATTISSON
Fredriksbergs pappersbruk.
Foto: LISA MATTISSON
När värmen försvann fick Sten Lambert sova med dubbla ytterkläder och skorna på.
Foto: LISA MATTISSON
Inifrån Fredriksberg pappersbruk.
Foto: LISA MATTISSON

I kategorin ”Årets vardagslivsreportage utrikes” är Expressens flerfaldigt prisade fotograf Niclas Hammarström nominerad för reportaget om virusjägarna i Sierra Leone som han gjorde tillsammans med reporter Magnus Falkehed.  

- Hedrande att vara nominerad i Årets Bild. Så många duktiga och ambitiösa bildjournalister i Sverige. Är så klart stolt att få tillhöra dem i dag. Jobbet handlar om virusjägare i Sierra Leone. Forskarna vi träffade och följde var otroligt engagerade. De är i främsta linjen mot okända virus, säger Niclas Hammarström. 

Se några av bilderna från reportaget här:

Veterinärteamet från universitetet är redo att fånga fladdermöss.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Magdalena Sannuh, 27 år, grillar bush meat i ett försäljningsstånd på gatan.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Dr Roland Suluku gör sig redo att gå ner i fladdermusgrottan.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Efter nattens fladdermusjakt ska man undersöka fångsten och ta prover. På en av fladdermössen tar man ut hjärtat.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Trots förbud mot att jaga och sälja bushmeat i Sierra Leone säljs det öppet på marknaden i Kenema. Här styckas apa, antilop, och jätteråttor. Grytor kokar fulla med köttbitar och på grillar ligger förkolnande apor och väntar på köpare. Enligt forskare kan virus som corona och ebola härstamma från bushmeat.
Foto: Niclas Hammarström

Göteborgsbaserade Expressen/GT-fotografen Hanna Brunlöf Widell nomineras i kategorin ”Nyhetsbild inrikes” för en bild under en polisinsats vid ett bombhot mot en vårdcentral i närheten av en förskola i stadsdelen Annedal. Hon gläds över nominering.

– Det känns jätteroligt så klart! Jag är glad att en bild från just det tillfället blev nominerad. Explosionen på Husargatan påverkade nog de flesta Göteborgare och jag jobbade intensivt med det från start i flera dagar. Minns fortfarande så starkt den där speciella, men hemska doften från branden.

Åsa Sjöström, frilansfotograf för Expressen, är nominerad i klassen porträttreportage för en serie som hon tagit till utställningen ”This is me”.

Mitt under jakten på den misstänkta bombmannen efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg i somras får polisen larm om ett bombhot mot en vårdcentral bara ett stenkast från platsen. En förskola befinner sig innanför avspärrningarna och oroliga blickar ses inifrån lokalen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
En av Åsa Sjöströms bilder från projektet "This is me".
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Även Joel Marklund, som återkommande gör uppdrag för Expressen, är nominerad för en bild från stormningen av Kapitolium i Washington i kategorierna ”Årets bild” och ”Nyhetsbild utrikes” samt med en bild från sommarens OS i Tokyo i kategorin ”Sportbild”. Marklunds nominerade bilder är tagna för Bildbyrån. 

Vinnarna presenteras den 17 mars.