Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen visar unik coronadokumentär

En dokumentär om coronavirusets offer i Sverige.
80-åriga Elsy vet inte än att det är covid-19 hon har.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Svårt sjuka Peter fann glädje i favoritbandet in i det sista.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Viruset tog år från Nikolaus kropp under tiden han låg nedsövd.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Niclas Hammarström och Magnus Falkehed har följt pandemin inifrån sedan i mars.

Lastbilschauffören Peter, 72, andas tungt, men sjunger ändå med i favoritlåten av Dag Vag. Om mindre än en vecka ska hans sambo Katarina ta farväl av honom.

80-åriga Elsys späda kropp talar sitt tydliga språk. Aptiten är borta och hon är rädd.

Efter fyra veckor nedsövd i respirator känner Nikolaos, 65, inte igen sig själv längre. Det är en vithårig åldring som tittar tillbaka mot honom i spegeln.

Vägen tillbaka efter corona har bara börjat.

Dokumentären som i kväll har premiär på Expressen TV är unik i sin närhet.

Du kan se den klockan 20.00 på Expressen.se.

I dokumentären ”Pandemin inifrån” av reporter Magnus Falkehed och fotograf Niclas Hammarström tas tittaren in i det innersta av Karolinska sjukhusets coronaavdelningar – en både ömsint och grym värld där alla inte överlever.

Vi får följa med in i bårhusen i Södertälje där pandemins döda sveps in, men också hem till de gamla och sjuka i Gustavsberg som inte ens vet om att de har smittats av viruset.

Här möter vi både pappan Esko som är smittad och isolerad i sitt hem, samtidigt som vi följer hans son Hannu som blir allt sjukare och till slut körs, nära döden, i ambulans till Södersjukhuset.

Vi får följa gravgrävarna som tvingas arbeta extraskift och när överlevarna från IVA-avdelningarna tar sina första stapplande steg under rehabiliteringen är teamet med och skildrar hur vuxna människor på nytt får lära sig att andas, att tala, äta. Och att våga sova. 

Niclas Hammarström och Magnus Falkehed på plats i Belarus tidigare i år.

Kom hem för krisen

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström har mångårig erfarenhet av att rapportera från världens olika kris- och krigshärdar.

Tillsammans har de med sin journalistik skildrat från Sverige utvisade afghaner i talibanområden, de har träffat kolerasjuka i träskmarkerna i inbördeskrigets Sydsudan eller Tchad och de har mött aidssjuka som inte längre får medicin i diktaturens Venezuela. 

I Syrien 2013 gjordes det till priset av att de togs som gisslan, något som skildrats i boken ”I dag ska vi inte dö” och i SR:s uppmärksammade dokumentärpodd ”Kidnappad” tidigare i år. 

När pandemin slog till här hemma i Sverige, med okontrollerad smittspridning och tusentals döda, var det självklart för Falkehed och Hammarström att återvända hem. Här använde de sin långa erfarenhet från världens katastrofzoner för att som inga andra skildra pandemins framfart på hemmaplan.

Dottern Belgin Dormas vid sina föräldrars grav på Tveta begravningsplats. Corona tog dem båda två.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

– Det var uppenbart att den här pandemin var nutidshistoria - någonting som våra barn skulle läsa om i framtiden. Vi ville berätta om det så nära och ärligt som bara är möjligt, säger Niclas Hammarström.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström tror att deras egen erfarenhet av att dygn efter dygn ha levt nära döden hjälpt dem i arbetet med dokumentärfilmen, och deras fem långa reportage om coronasmittan i Sverige som finns samlade på Expressen Premium.

– Som journalist måste man alltid hålla en viss distans till de man intervjuar, men här kom vi verkligen väldigt nära. De gav oss ett enormt förtroende och delade med sig av deras dödsångest, sorg och glädje på ett otroligt fint sätt. Många berättade ibland saker som vi inte kunde använda, saker som de inte ens sagt till sina närmaste anhöriga. Vi har verkligen försökt förvalta det förtroendet på bästa vis, säger Magnus Falkehed.

 

Johan Eslander är editionschef på Expressen TV. Han säger:

– Magnus och Niclas har en unik berättarröst i både tal och bild och en förmåga att skildra på nära håll som få andra. Den här dokumentären ger en väldigt god inblick i hur pandemin påverkar människor från olika delar av samhället.

Dokumentären, som har redigerats av Cecilia Anderberg, premiärvisas i Expressen TV klockan 20.00 onsdagen den 30 september på expressen.se, kan ses på onsdagskvällen och därefter när som helst av våra prenumeranter på Expressen Premium. 

LÄS REPORTAGEN I SIN HELHET HÄR: Kampen mot corona 

Regeringen öppnar för glest sittande publik om 500 personer – om smittläget tillåter det.