Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen vinner dubbelt för bästa nyhetsdesign

Ungas liv bakom sociala mediers filter och barnen på platserna där klimatkrisen redan är en katastrof – två hyllade reportage från Expressen vinner pris i årets ”Best of News Design Scandinavia”. 

I ”Andra sidan Insta” porträtteras Amanda, Anna och Zara som alla fyllde 18 år 2018.

Hundratals bidrag från alla de största mediehusen och public service tävlar om att få utmärkelser om bästa nyhetsdesignen. I den digitala klass med hårdast konkurrens, ”fördjupning och långläsning” , tar ”På andra sidan Insta” hem ett brons. Fokus för projektet var att låta läsaren komma nära tre tjejer som alla fyllde 18 under 2018.

– Genom att anamma användarmönster som man känner igen från sociala medier så skapade vi gemensamt en upplevelse som känns både modern och lekfull. Det tror jag att både läsarna och juryn uppskattade, säger designer Emil Forsmarker.

LÄS REPORTAGET: På andra sidan Insta 

Foto: Niclas Hammarström

Hyllad klimatjournalistik

Expressens uppmärksammade reportage om klimatkrisens offer får ett brons med motiveringen ”väldigt starka bilder och presentation av dem. Tumme upp för att satsning på ämnet”. Fotograf Niclas Hammarström och reporter Magnus Falkehed reste till platser de ofta själva aldrig hört talas om för att möta världens barn och unga i frontlinjen för klimatomställningen. 

– Otroligt roligt att den här satsningen får den uppmärksamhet den förtjänar. Vårt team reste till några av världens mest isolerade och katastrofdrabbade platser för att visa vad som redan har börjat hända, säger Christian Holmén, grävchef på Expressen.

Bakom den vinnande presentationen står Expressens printchef Johanna Holmberg.

Här hittar du hela reportageserien: