Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen värvar prisade journalisten Erik Wiman

Erik Wiman.
Foto: JONAS ENG

Erik Wiman, mångfaldigt prisbelönad reporter på Aftonbladet, går till Expressen.

– Jag ser på journalistik som historieskrivning. Det är vi som berättar historien om vår tid och det är ett uppdrag jag är ödmjuk inför, säger Erik Wiman.

På Aftonbladet har Erik Wiman, 43, belönats med såväl Röda korsets journalistpris, bland annat för rapporteringen om kriget mot IS, som Wendelapriset för reportagen om hemlösa Pekka och Matte.

Nu ansluter han till Expressens grupp för undersökande journalistik, med fokus på uppdrag i Sverige.

Christian Holmén, grävchef på Expressen:

– Erik Wiman är en mycket driven reporter och en fantastisk stilist, jag är väldigt glad att han valt att ansluta sig till Expressens grävgrupp. De egna agendasättande granskningarna är en central del i vår journalistik och vi lägger stora resurser på det på alla våra tre redaktioner, i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Jag är stolt över mitt uppdrag”

Under flyktingkatastrofen rapporterade Erik Wiman från de gula båtarna på Medelhavet, som besättning och reporter. Men också, tillsammans med fotografen Magnus Wennman, från krigets Syrien där dokumentärfilmen ”Calling Silva”, om två flickor som skilts åt av kriget, prisades internationellt i Picture of the year. Duons rapportering i ”What's on the plate”, om svältens offer, har också prisats i Sverige och internationellt.

Erik Wiman börjar på Expressen den 1 december.

– Expressen satsar på egen fördjupande kvalitetsjournalistik och det är ett innehåll som jag ser mycket fram emot att bidra till. Jag är stolt över mitt uppdrag och att få arbeta med några av landets bästa som jag har sett upp till under lång tid, säger Erik Wiman.

Expressens Magda Gad och David Baas har båda vunnit Stora Journalistpriset de senaste åren.

– Vi är en redaktion som brinner för att göra stora avslöjanden och som gärna prövar gränser, inte sällan med oortodoxa journalistiska metoder, säger grävchefen Christian Holmén.

Grävgruppens priser de senaste åren

Magda Gad: Vinnare av Stora Journalistpriset för 2017 i kategorin ”Årets förnyare” för sin krigsjournalistik. 2019 tog hon emot medaljen ”Board of Nordic Veterans Federations” för sitt arbete med att synliggöra drabbade människor i några världens värsta krigshärdar.


Niclas Hammarström: Tilldelades 2019 tre förstapriser i Årets bild: Årets bild utland, Årets bildreportage utland och Årets porträttserie.

Samma år prisades han i den internationella tävlingen ”Pictures of the year” i kategorin ”Spot News” för bilden på Mohammed, 13, som brännskadades svårt under ett flyganfall i krigets Syrien.


David Baas: Vinnare av Stora Journalistpriset 2018 för sina avslöjanden om Sverigedemokraterna och anonyma näthatare.

Tidigare i år fick han Advokatsamfundets journalistpris för sina avslöjanden.


Anna Bäsén: Vinnare av Wendelapriset 2015 för wallraffande inom äldrevården samt årets folkbildare 2008 för grävande reportage som visade hur utövare av alternativmedicin använde verkningslösa metoder.


Johanna Karlsson och Michael Syrén: Vinnare av Wendelapriset 2020 för sin journalistik om de slumområden som vuxit fram i mindre orter, bland andra Åmål och Bengtsfors.