Expressen värvar medicin- journalisten Amina Manzoor

Expressen värvar medicinjournalisten Amina Manzoor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Jag ser fram emot att fortsätta skriva om pandemin och andra medicinska frågor för Expressens många miljoner läsare” säger Amina Manzoor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressen värvar medicinjournalisten Amina Manzoor, som sedan utbrottet av coronaviruset varit en av de tydligaste rösterna.

– Det är väldigt roligt att Expressen satsar på den här typen av folkbildande journalistik, säger Amina Manzoor.

Journalisten och författaren Amina Manzoor är flerfaldigt prisbelönt. Bland annat har hon utsetts till ”Årets folkbildare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning 2016 samt prisats av Lungcancerföreningen.

Tidigare har hon rapporterat för Dagens Nyheter. 11 januari i fjol skrev Manzoor: ”Ett mystiskt virus skapar oro i den kinesiska staden Wuhan. Sedan mitten av december har 59 personer insjuknat i lunginflammation och nu har sjukdomen krävt sitt första offer, en 61-årig man”.

Från det har hon varit en av de viktigaste rösterna i den svenska coronarapporteringen.

– Under pandemin har jag jobbat hårt för att hjälpa mina läsare att förstå vad vi verkligen vet om coronaviruset och sortera i det massiva flödet av statistik, rekommendationer och studier, säger Amina Manzoor.

Nu blir hon medicinreporter och kommentator på Expressen.

– Jag ser fram emot att fortsätta skriva om pandemin och andra medicinska frågor för Expressens många miljoner läsare, säger Amina Manzoor.

Expressens redaktionschef Magnus Alselind:

– Expressen har en stolt historia av att hjälpa våra läsare med råd från experter och granska fusk i vården genom bland andra vår medicinreporter Anna Bäsén som, liksom Amina Manzoor, utsetts till ”Årets folkbildare”.

– Rekryteringen av Amina Manzoor är en del av vår utveckling i att stärka erbjudandet med Sveriges ledande journalister inom sina områden. Amina Manzoor kommer att förmedla kunskap och hjälpa vår allt större publik att förstå betydelsen av vetenskap och forskning, säger Alselind.

Amina Manzoor skriver också en bok om coronapandemin och pandemiernas historia som släpps på förlaget Fri tanke våren 2021.