Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen tillsätter en korrespondent för Centraleuropa

Utrikeskrönikören Mats Larsson jobbar nu från Budapest i Ungern.Foto: Expressen
Demonstrationer för pressfrihet i Kroatien i mars 2019.Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer mot Viktor Orbán i Budapest i december 2018.Foto: BALAZS MOHAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ungerska soldater sätter upp taggtrådsstängsel vid gränsen mot Kroatien för att stoppa illegala flyktingar hösten 2015.Foto: PETER LENDVAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.Foto: ATTILA VOLGYI / POLARIS POLARIS IMAGES

Expressen tillsätter en korrespondent för Centraleuropa.

Utrikeskrönikören Mats Larsson jobbar nu från Budapest i Ungern.

– Det finns stora orosmoln över Europa inför brexit och ett EU-val där flyktingfrågan är dominerande och polariserande; vi har ofta tittat från västperspektiv men kommer nu tillföra reportage och analyser från delar av EU där demokratin nedgraderas och från samhällen som SD sett som föregångsländer, säger Magnus Alselind, redaktionschef med ansvar för nyhetsarbetet.

Expressen öppnade tidigare i år kontor i Washington, med Tomas Kvarnkullen på plats som Vita Huset-reporter, som komplement till vår utrikesbevakning med bland andra Stora journalistpriset-vinnande Magda Gad, just nu i Afghanistan, Kassem Hamadé som senast besökte IS-fångarna i Syrien och Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, som tillsammans gjort många prisbelönta reportage.

Nu blir Mats Larsson korrespondent för Centraleuropa, med placering i Budapest.

Mats Larsson har tidigare varit korrespondent i bland annat New York, London och Peking.

”De ser det kommande EU-valet som historiskt”

Ett nytt EU-parlament ska väljas i slutet av maj. För första gången tros de två partigrupperna från center-höger (EPP) och center-vänster (S&D) inte längre tillsammans få egen majoritet. Populistiska och nationalistiska partier räknar med större valframgångar än någonsin.

”Vi har stor anledning att följa utvecklingen i Ungern och berätta vad som händer här”, säger Expressens Mats Larsson.Foto: Expressen

– Politiker som Viktor Orbán i Ungern, Italiens Matteo Salvini och Frankrikes Marine Le Pen hoppas kunna forma om EU inifrån och ser det kommande EU-valet som historiskt. Eller som Viktor Orbán säger: Europa var vår framtid en gång, i dag är det vi som är Europas framtid. Expressen kommer att vara där och bevaka, säger Mats Larsson.

”Samme Viktor Orbán leder nu Ungern åt ett annat håll”

Han var i Budapest i juni 1989 när Ungern återbegravde ledarna från upproret 1956. Den då 26-årige Viktor Orbán blev uppmärksammad för sitt tal om ett fritt Ungern och uppmanade sovjetiska soldater att åka hem. Ungern ledde tillsammans med Polen utvecklingen 1989 när muren och järnridån föll och demokratin segrade i öst.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.Foto: ATTILA VOLGYI / POLARIS POLARIS IMAGES

– Samme Viktor Orbán leder nu Ungern åt ett annat håll. Freedom House som sätter demokratibetyg på världens länder har precis nedgraderat Ungern till ”delvis fritt”. Det har inte hänt något annat land i EU. Så vi har stor anledning att följa utvecklingen i Ungern och berätta vad som händer här, säger Mats Larsson.

Ungerska soldater sätter upp taggtrådsstängsel vid gränsen mot Kroatien för att stoppa illegala flyktingar hösten 2015.Foto: PETER LENDVAI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN