Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen tar hem pris för ”Terrorns vittnen”

Fem personer miste livet i terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Skärmdump från den prisbelönta artikeln.
Christofer Brask, reportagechef. Foto: OLLE SPORRONG
Erik Vestlund, utvecklare i QS-teamet. Foto: OLLE SPORRONG
Linda Häggström utveklingsredaktör på Expressen med SNDS pris 2018.

Expressens digitala berättarteam fortsätter att prisas för unikt innehåll.

Under onsdagskvällen belönades publiceringen med 23 vittnen längs Drottninggatan kort efter terrordådet av SNDS i kategorin nyheter.

– Vår uppgift är som viktigast när det värsta händer. Därför känns det bra att vårt arbete uppmärksammas även i ett sammanhang som detta, säger Linda Häggström, utvecklingsredaktör på Expressen.

Society for news design Scandinavia tilldelar Expressens digitala berättarteam – Quickshot-teamet – vinsten i kategorin ”News coverage” för sin artikel ”Terrorns vittnen: 23 vittnesmål från terrorns gata”, som publicerades bara några dagar efter terrordådet förra året. Expressen är den enda svenska tidningen som prisas för ett digitalt bidrag.

I artikeln berättade 23 vittnen om sina iakttagelser och skräcken de kände när de såg lastbilen rusa fram längs Drottninggatan.

I sin motivering nämner juryn just svårigheterna med att under svårt och brinnande nyhetsläge ändå skapa unikt innehåll.

– Alla som varit med om en traumatisk händelse orkar inte berätta om det de upplevt, men många vill göra det. Det här är 23 viktiga vittnesmål om en händelse som skakade vårt land i grunden, säger Expressens reportagechef Christofer Brask.

Expressen i framkant

Expressens bidrag är det enda som får pris i kategorin nyheter.

– Vår ambition är att ligga i framkant när det gäller digitalt berättande och att erbjuda våra läsare nya sätt att ta till sig en artikel. Vi har tidigare vunnit flera priser i internationell konkurrens och det är förstås roligt att arbetet uppmärksammas även på hemmaplan, säger Christofer Brask.

Ett sätt att förstå

SNDS är ett designforum som grundades 1985 och som årligen delar ut pris till medieaktörer som lyckats med att skapa innovativa designlösningar.

– Att arbeta med så drabbande information medan den fortfarande är aktuell och förändras var extremt utmanande och hjälpte en själv bearbeta händelsen och förstå vad som hänt genom att ta fram en bild som man själv förstod, säger Erik Vestlund, utvecklare i teamet, och fortsätter:

– Nu känns det bra att ett utvecklingsfokuserat breaking news-arbete som går så fort kan fungera och bli så pass bra på kort tid att det kan vinna priser.

Artikeln kan du läsa här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!