Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen slår rekord igen – 5 096 000 läsare i veckan

Josefina Rickardt, marknads- och analyschef på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG
Johanna Odlander, chef för Expressen Premium.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen slår rekord igen – och har 49,4 procent av marknaden.

Aldrig tidigare har Expressen varit närmare Aftonbladet i antal läsare i mobilen under en vecka.

– I en kvällstidnings uppdrag ligger att ha en stor publik, att journalistiken når många och får stort genomslag. Så naturligtvis är vi glada för att rekordmånga läser och tittar på det Expressen producerar, säger Klas Granström, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare.

I juli nådde Expressen 5 096 000 läsare i veckan i mobilen i Sifo Orvesto för juli. Det är den näst högsta siffran någonsin.

Samtidigt tar Expressen hem marknadsandelar – och har nu 49,4 procent av marknaden mot huvudkonkurrenten Aftonbladet.

– Vi jobbar långsiktigt för att vara Sveriges ledande digitala nyhetskälla. Det kräver att ständigt vara först med det senaste, bäst på fördjupning och mest berörande i sitt berättande och Expressens nyhetsredaktion gör det extremt tuffa jobbet bättre än någon annan, säger Klas Granström.

Gapet mellan Expressen och Aftonbladet är i juli på 129 000 individer, jämfört med det tidigare rekordet på 147 000. Aldrig har glappet varit mindre.

Klas Granström, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Intensiv sommar

Almedalen, den fruktansvärda flygolyckan i Umeå där nio personer dog, mordet på småbarnsmamman Karolin i Malmö, masskjutningar i USA – sommaren har varit allt annat än lugn.

– Att vi för andra gången på kort tid är över 5 miljoner individer per vecka i mobilen, och att skillnaden till vår konkurrent är så pass liten, är ett styrkebesked för vem som är Sveriges mest relevanta nyhetsförmedlare i dag. Vi växer i alla målgrupper, säger Josefina Rickardt, marknads- och analyschef på Expressen.

– Expressen TV har verkligen varit där det händer, när det händer och nu, efter en intensiv sommar går vi mot en spännande höst, säger Bella Levy, chef för Expressen TV.

Bella Levy, chef för Expressen TV.
Foto: EXPRESSEN / OLLE SPORRONG

Vid stora nyhetshändelser har Expressen också kunnat ge fler perspektiv, inte minst under rapporteringen kring ASAP Rocky-misshandeln i centrala Stockholm.

– Expressen ska snabbt informera dig, det hörs ju på namnet. Men i en tid av polarisering är det också oerhört viktigt att Expressen rapporterar konsekvensneutralt och låter dig bilda en egen åsikt; som Johanna Karlsson gör om Sverige 2019 i reportage efter reportage utan det Stockholmsperspektiv som präglar mycket annan information, säger Magnus Alselind, redaktionschef.

Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Dubbelt så många

– I valrörelsen uppmättes att Expressen publicerade dubbelt så många artiklar om politik som konkurrenterna, samtidigt som Magda Gad, genom att möta människor på platser andra väjer för, hjälper oss att förstå de händelser i världen som ofrånkomligt påverkar Sverige.

I mobilen når Expressen 6,3 procent fler unika läsare i juli i år, jämfört med samma månad förra året. Aftonbladet ökar också, men med 5,3 procent. I exakta antal är det en ökning med 304 000 unika läsare för Expressen. För Aftonbladet handlar det om 264 000.

– Vi värdesätter att nå ut med Expressens innehåll i flera olika sociala kanaler och har här mött fler läsare som hittat till det breda utbud av alltifrån samhällsreportage, granskningar och pågående nyhetshändelser som vi publicerar och delar varje dag, säger Emma Malmlöf, sociala medier-chef.

Emma Malmlöf, sociala medier-chef på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Under sommaren har ännu fler läsare valt att bli prenumeranter på Premium – de får tillgång till unikt framtaget material på Expressen.se.

– Det är väldigt roligt att kunna konstatera att så många är intresserade av att ta del av och betala för kvalitetsjournalistik, säger Johanna Odlander, chef för Expressen Premium.