Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen rättar vecka 20

Här rättar Expressen fel, oklarheter och missförstånd av betydelse. Expressens policy för rättelser hittar du här.

120520

Fel namn. I gårdagens Expressen fick en bild på Jane Fonda från röda mattan i Cannes fel bildtext. I stället för hennes namn står det Glenn Close. Vi beklagar misstaget.

Senast i dopklänningen. I dokumentet om Estelles dopklänning i gårdagens Expressen står det på ett ställe att prins Carl Philip var det sista kungabarnet att döpas i klänningen innan Estelle. Detta är fel. Den senaste att döpas i klänningen var prinsessan Madeleine som döptes 1982.

 

120519

Prinsessan Benedikte på bild. Nej, det var inte drottning Margarethe på bilden i gårdagens tidning där vi berättade om de 400 gäster som har bjudits in till Estelles dop. Bilden visade drottning Margarethes syster prinsessan Benedikte. Vi beklagar bildförväxlingen.

Fel Camilla. I gårdagens tidning angavs att tittarna som tyckte Camilla Läckberg och Kristjan Lootus var bäst i "Let's dance" skulle sms:a CAMILLAH till 72400. Detta var felaktigt. Det skulle stå CAMILLAL i sms:et. Faktauppgifterna skickas ut från TV4. Men vi borde ha uppmärksammat felet.

Inte imam. Mahmod Adam, som uttalat sig om månggifte i "Uppdrag granskning", är inte imam som det stod i en rubrik i Expressen i går. Han arbetar som social rådgivare på moskén i Stockholm.

Ingen festival i år. I magasinet "Res - sommar-Sverige" (säljs med Expressen 18-21 maj) har det blivit fel i evenemangsguiden. På sidan 102, under vinjetten Göteborg, påstår vi att festivalen "Where the action is" 28 juni får besök av Coldplay, Glasvegas, Bright Eyes och The Ark. Det stämmer inte. Det är ingen festival i år, kanske kommer den tillbaka 213, meddelar arrangörerna på festivalens Facebook-sida.

Fel motstånd. I en av texterna om hockey-VM i gårdagens SPORT-Expressen angavs felaktigt Slovakien som Sveriges motståndare i kvartsfinal. Tre Kronor mötte Tjeckien, inget annat lag.

 

120518
Felstavade namn. Skådespelaraktulla Kylie Minogue fick sitt efternamn felstavat i en faktaruta i tidiga upplagor av gårdagens tidning. I samma upplaga stavades regissören Wes Andersons efternamn med två "s".

Fel land. I en notis i gårdagens Expressen blev det fel land i bildtexten. Rätt är att oroligheterna inträffade i hamnstaden Tripoli i norra Libanon.

 

120517

Drottning begravd i Danmark. I gårdagens artikel om gravsättningen av Carl Johan Bernadotte på kungliga kyrkogården skrev vi att även att hans syskon vilar där. Men Drottning Ingrid av Danmark, Carl Johan Bernadottes syster, är begravd i Roskilde, Danmark.

Felstavat namn. I gårdagens tidning stavades prinsessan Christinas makes namn felaktigt Thord Magnusson i artikeln om Carl Johan Bernadottes gravsättning. Rätt stavning ska vara Tord Magnuson.

Kortare tid i ugnen. I leva&bo nummer 19 som kom den 12 maj fanns på sidan 65 ett recept på hallonrutor där den angivna gräddningstiden var för lång. Kakan blir klar på 20-25 minuter. Receptet saknade även exakt mått formen som användes, den ska vara cirka 20-25 centimeter.

 

120516

Rätt moské. I artikeln om "Uppdrag Gransknings" reportage om moskéerna uppgavs felaktigt att en av moskéerna som kontaktats av SVT finns i Hudiksvall. Rätt ska vara Sundsvall.

Fel Filip. Grafiken blev fel i senaste webb-tvprogrammet KulturExpressen. Programledaren och journalisten Filip Hammar har inget twitterkonto och twitteradressen @fihammar tillhör en annan, mindre känd, Filip Hammar.

Fel siffra på bollinnehav. I tisdagens tidning skrev SPORT-Expressen att bollinnehavet i den allsvenska matchen mellan Gefle IF och GIF Sundsvall var 38 procent respektive 52 procent. Rätt ska vara att Sundsvall hade 62 procent av bollinnehavet.

 

120515

Ingen Tumba. I söndagens TV4-program saknades svenska dokumentären "Sven Tumba – idolernas idol". Vi beklagar att programmet fallit bort, men vill gärna påpeka att porträttet av den store ishockeyspelaren visas igen i dag, tisdag, TV4, 15.00.

Travet går i Gävle. I gårdagens sportbilaga stod det att lördagens V75-lopp körs på Solvalla, men det stämmer inte. Gävle är rätt plats för tävlingen.

David, inte Rasmus. Det blev fel i en bildtext i gårdagens sport. Elfsborgsspelaren David Elm fick sin broders namn - Rasmus.

Gefle spelade hemma. I en faktaruta i måndagens SPORT-Expressen stod det att Gif Sundsvall och Gefle skulle spela på Norrporten Arena. Men det var Gefle som var hemmalag i går kväll, och matchen spelades på Strömvallen.

 

120514

Ja blev nej i webbfrågan. I går frågade kvp.se "Tycker du att det är bra med terapidjur i äldrevården?" Dessvärre förväxlades ja med nej i grafiken. Rätt svar ska vara att 98 procent av läsarna är för, 2 procent mot. Bilden var tagen av Larseric Lindén och undersökningen gjordes på kvp.se, inte gt.se.

Hans dotter. På Bekantas Bekanta i går publicerade Expressen en vimmelbild på författaren David Lagercrantz och hans barn Signe, Hjalmar och Nelly. David Lagercrantz är gift med Ekot-chefen Anne Lagercrantz. Signe är Davids dotter, och alltså inte hans fru, som vi olyckligt skrev i en bildtext.

Teknisk miss i tv14. En mindre del av tv- magasinet tv14:s upplaga har drabbats av ett tekniskt missöde. Där sidorna 58-59 ska ligga återfinns i stället sidan 58 två gånger.

Fel byline. Texten i söndagstidningen om kändisarna som sprang Göteborgsvarvet var skriven av Kai Martin och Stefan Nilsson.

Fel namn. I gårdagens artikel om Lars-Åke Lagrell försvann en bokstav från hans efternamn i tidiga upplagor.