230228
Fel i mellanrubrik. Det blev en extra bokstav i en mellanrubrik till artikeln ”Sergej valde fronten i stället för fängelset”. ”Sändes till fronten”, skulle det stå.
Borttappad bokstav. Det blev fel i en av rutorna om hur det gick sen efter ”Hotell Romantik”. Till artikeln om Otto Haukebö skulle det ha stått: ”Vet inte om det hade blivit någonting om vi hade blivit kära i varandra”.
En extra bokstav. I måndagens ”Det hände”-spalt blev det en bokstav för mycket på ett ställe. ”Nazisterna agerar snabbt och upphäver de flesta medborgerliga rättigheterna på obestämd tid”.
230227
Fel om land. I lördagens intervju med Lisbeth som gick från ett liv i lyx till att leva som fattigpensionär blev geografin fel. Abu Dhabi omnämndes som ett land, när det i själv verket är en stad och ett emirat i landet Förenade arabemiraten.
Felstavat. I gårdagens artikel om ”corona-hundar” som överges av sina ägare blev det fel i ett par bildtexter. ”Golden retrivervalparna fick 2021 avlivas sedan de kommit in i Skåne”, skulle det ha stått i en av dem. ”Hundstallets platschef i Alingsås, Frida Larsson” i en annan.
230226
Fel i mening. I gårdagens nöjesartikel ”Rösten som är som en gudinnas” blev det fel i vår superguide. I ruta 2 – Signe & Hjördis – blev det fel i en mening, korrekt skulle ha varit: ”Men tänk att Gullan Bornemarks barnbarn skulle visa sig vara ett Nordman för de små!”
Fel geting. I gårdagens sportdel blev det av misstag fel geting till notisen ”Spelare missar värdefull rutin”. Det skulle ha varit en sur geting.
230225
Fel i bildtext. I går berättade vi om basketspelaren Marie Söderberg som fortfarande spelar basket på elitnivå. Ett par bokstäver kastade om i en bildtext. ”Marie Söderberg spelar fortfarande i Sveriges högsta serie i bakset – som 57-åring –”, skulle det ha stått.
Felstavat. I artikeln om gruvraset i Kina stavades ordet ”räddningsarbetare” fel i en bildtext.
Extra bokstav. I artikeln om drottning Margrethe blev det fel i första meningen. Rätt skulle vara: ”Under onsdagen opererades danska drottning Margrethes rygg”.
230224
Stavfel 1. Åklagaren Claudio Gitterman fick sitt förnamn stavat på ett felaktigt sätt i några av gårdagens upplagor.
Stavfel 2. Toronto Maple Leafs svenske stjärnforward William Nylander fortsätter att ösa in poäng i NHL. I en bildtext i gårdagens tidning hade dock en extra bokstav smugit sig in i hans efternamn.
Stavfel 3. I rapporteringen om Champions League-åttondelsfinalen mellan Liverpool och Real Madrid (2–5) fanns en ofullständig mening. ”Mohamed Salahs 2–0-mål räckte inte långt för Liverpool”‚ skulle det ha stått.
230223
Fel årtal. I texten om filmen ”Änglagård” som nu blir musikal skrev vi om flera av skådespelarna i filmklassikern som gått ur tiden. På ett ställe i texten angavs att Viveka Seldahl avled 1992. Det är fel. Hon gick bort 2001.
Extra bokstav. Det blev en bokstav för mycket i bildtexten till artikeln om att polisen inte längre ska tillåta koranbränningar på grund av hotbilden mot Sverige. Rätt skulle ha varit: ”Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden”.
Felstavat. I artikeln: ”5 dolda tecken: Då kan det handla om tyst hjärtinfarkt” i gårdagens tidning blev en mellanrubrik felstavad. Här skulle det ha stått: ”Risken ökar med åldern”.
230222
Fel ålder. I artikeln om Anna Books extrajobb fick hon fel ålder. Hon är 52 år gammal.
Extra ord. I Anna Fribergs krönika om VM i skidskytte i gårdagens sportbilaga smög det sig in ett extra ord i en mening. Rätt skulle vara: ”Och förhoppningsvis får även länderna bakom, som Frankrike och Tyskland, en insikt om att skidskytte inte alls bara är Norges sport. ”
Extra bokstav. I samma krönika blev det en bokstav för mycket i en mening. Rätt skulle vara: ”En sak till, har det någonsin funnits en lika engagerad och känslofylld landslagstränare som Johannes Lukas?”
230221
Tappad bokstav. I Hanif Balis krönika på ledarsidan i går försvann en bokstav i en bildtext. Rätt är: ”Somaliska Kvinnor i Rinkeby löper mellan 300 och 400 procents högre risk att föda autistiska barn än andra, har Socialstyrelsen visat.”
Ett tecken för mycket. I artikeln med rubriken ”Är allt en komplott för att göra världen mer lesbisk?” på kulturen i går fick det höger- konspiratoriska nätverket Qanon ett extra tecken i sitt namn. Till samma artikel fick bilderna fel byline. Rätt är att bilderna kommer från ”Tucker Carlson originals”.
Fel ålder. Kung Carl Gustaf, 76, fick fel ålder vid ett tillfälle i artikeln om statschefens hjärtoperation i gårdagens tidning.
230220
Miss i bildtext. I gårdagens artikel ”Doldisprinsessans okända liv i Europa före kollapsen” stavades ordet ”uppges” fel i en bildtext.
Fel i mellanrubrik. I en del editioner av tidningen blev det fel i en mellanrubrik i artikeln om stomren Otto, korrekt skulle varit: ”Danskarna döpte stormen”.
Dubblett. I flera editioner av fårdagens tidning gick en bildtext dubbelt i artikeln ”Därför sågade Fox News profiler Trumps lögner”. Den högra bilden är på programledaren Laura Ingraham.
230219
Saknat ord. I gårdagens nöjesartikel ”Prisa gud för tvillingarna” föll ett ord bort i rutan om artisten Laurell. Den fullständiga meningen lyder: ”För med en text full av alkohol och droger känns 'Sober' mer lämplig för slappa backpackers än förskolebarn.”
230218
Felstavning. I gårdagens text av Josefine Jinder ”Det är roligt att skrika: 'Nej tack, jag bantar!” blev ordet ”skilsmässodikten” felstavat.
En bokstav för mycket. I notisen om regeringens förslag om rätt att visitera utlandsresenärer utan någon brottsmisstanke, blev det en bokstav för mycket i en mening. Rätt skulle vara: ”Det kan ju vara allt ifrån smuggling...”.
Felstavning. Tidigare utrikesminister Ann Linde fick sin titel felstavad i gårdagens tidning.
Saknades en bokstav. Det saknades en bokstav i bildtexten i artikeln om stormen Otto. Rätt skulle vara ”Stormen Otto drar in över Väst- och Sydsverige.”
230217
Saknat ord. I gårdagens artikel om SVT-profilen Staffan Lindeborg saknades ett ord i citatet i underrubriken. Lindeborgs fullständiga citat lyder: ”De allra flesta har något liknande att berätta”.
Felstavat namn 1. I gårdagens artikel om kronprinsessan Victorias besök i Australien fick guvernören i New South Wales, Margaret Beazley, sitt namn felstavat på ett par ställen.
Felstavat namn 2. I gårdagens artikel om finansmannen Lage Jonason blev hans efternamn felstavat i en bildtext.
230216
Programledare. I en bildtext till artikeln på gårdagens nöjessidor om Anders Öfvergård och hans nya program blev det en bokstav för mycket i en bildtext. Rätt skulle ha varit: ”Anders Öfvergård är aktuell i ett nytt program på Kanal 5”.
Bronshjälte. Sebastian Samuelsson Tog en ny bronsmedalj i skidskytte-VM. l en bildtext om hans succélopp blev det dock lite fel. Här skulle det ha stått: ”Sebastian Samuelsson var 'väldigt nöjd' efter loppet även om det var nära ett silver”.
Förtydligande. I artikeln om Inge Hammarström och Börje Salming i onsdagstidningen stod det bland annat att de var bland de första européerna i NHL när de kom dit 1973. Före dem hade dock flera svenskfödda spelat i NHL, allra först var Gustav Forslund 1932. Ulf Sterner, Juha Widing och Thommie Bergman hör också till dem som debuterat i ligan före duon.
230215
Fel årtal på löpsedeln. På söndagens löpsedlar på vissa håll i landet skrev vi om DNA-spåret 18 år efter mordet på Marie Johansson i Göteborg. Rätt är att DNA-spåret uppkom 17 år efter mordet. Marie Johansson mördades den 13 oktober 2005 och nu finns det en misstänkt gärningsperson tack vare en ny DNA-träff.
Saknad fotobyline. I gårdagens tidning rapporterade vi om nedskjutningarna av ”oidentifierade objekt” över USA och Kanada. Det framgick dock inte att bilden på flygplanet F-22 kom från TT.
230214
En bokstav för lite. Till artikeln ”Sundin om sista mötet med Salming” saknades en bokstav i en bildtext. ”Hockeyikonen var märkbart rörd när han svarade på frågor”, skulle det stå.
Fel ålder. Börje Salming fick fel födelseår i söndagens tidning. Han var född 1951 och inte 1952.
En bokstav för mycket. Det blev en bokstav för mycket i ledartexten ”Gråt inte över S-utredningar”. ”Ulf Kristerssons nya regering lägger ned en lång rad av de utredningar som S-regeringen under Magdalena Andersson tillsatte i fjol”.
Fel i bildtext. Det blev fel i en bildtext till artikeln ”50 000 år gamla ’pandoravirus’ kommer fram ur jorden i Sibirien”. ”Hon varnar för vad som kan hända när de gamla virusarna kommer upp ur permafrosten”, skulle det stå.
Felstavade namn. I artikeln om kvinnan som pekas ut som Putins före detta älskarinna blev både Svetlana Krivonogichs och affärsmannen Gennadij Timtjenkos efternamn felstavade.
230213
Versal begynnelsebokstav. På gårdagens kultursidor missade vi att använda versal begynnelsebokstav när vi skrev om Ukraina i en bildtext.
Väder – inte vatten. I en artikel om den nerskjutna kinesiska ballongen råkade det bli lite tokigt i en mellanrubrik. Orsaken till att den påstådda spionballongens underrede inte plockats upp ur vattnet var att vädret var hårt – och inget annat.
Tappat ord. I en bildtext till artikeln om Linda Bengtzings bröllopsplaner i gårdagens nöjesbilaga försvann ett ord i ett citat, vilket gjorde citatet svårförstått. ”Det känns som att vi redan är gifta”, skulle det ha stått.
230212
Saknat citat. I artikeln om att affärskvinnan Cristina Stenbeck lämnat Sverige, i gårdagens tidning, hade citatet ”problematiskt” – som förekom både på förstasidan och i rubriken – fallit bort i brödtexten. Det var Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, som kommenterade Stenbecks minskade engagemang i Kinnevik så här: ”Det är extremt ovanligt att en huvudägare lämnar walkover på det här sättet ... Här har vi en situation där Cristina Stenbeck av någon anledning har tagit ett steg tillbaka. Det är problematiskt”, sa han till Svenska Dagbladet.
230211
Saknad bokstav. I en bildtext till artikeln om Expressens vinst 2022 blev det fel i en bildtext. Rätt skulle vara: ”Expressens Magda Gad inne i det stängda Myanmar”.
Årsdag. I artikeln om Putins plan för årsdagen av kriget i Ukraina saknades en bokstav i en bildtext. Korrekt skulle vara: ”Flera bedömare förväntar sig en ny rysk offensiv inom kort”.
Felstavat namn. I artikeln om sabotaget mot Nord Stream blev ryska statsdumans ordförande Vjatjeslav Volodins förnamn felstavat.
230210
Fel i namnet. I gårdagens text om Gunilla von Platen köper Näsby säteri saknades ”von” i hennes namn på ett ställe.
Felstavat ord. I gårdagens text om Expressen Lifestyles resultat för 2022 blev ordet stängda felstavat i en bildtext.
Saknad bokstav. I gårdagens text om Sebastian Samuelsson och skidskytte-VM blev ordet stafetten felstavat på ett ställe.
230209
Stavfel 1. Nils Vikmång, biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna, fick sitt efternamn stavat på ett felaktigt sätt i gårdagens tidning.
Stavfel 2. Joanna Uddén, läkare och forskare på Karolinska institutet, fick sitt förnamn stavat på ett felaktigt sätt i gårdagens tidning.
Inte statsbesök. I söndagens tidning skrev vi att kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på statsbesök i Australien och Nya Zeeland. Rätt är att de är på officiellt besök. Statsbesök är reserverat för statschefer.
230208
Felaktig grammatik. I en mening i faktarutan om jordbävningen i Turkiet och Syrien blev det både fel tempus och fel böjning på ett annat ord. Rätt skulle vara: ”Det nya skalvet uppges h inträffat cirka tio mil nordost om det första epicentrumet.
Saknat ord. I bildtexten till artikeln om Manchester City som utreds för regelbrott föll ett ord bort. Rätt skulle vara ”City med tränaren Pep Guardiola föll mot Tottenham i söndags. Snart kan laget få ännu längre upp till Arsenal i Premier League-toppen.”
För många ord. I gårdagens debattartikel smög det sig in några ord för mycket i en bildtext. Det skulle ha stått: ”Hyacintaran är världens största papegojart med en längd på en meter. Handel med vilda hyacintaror är förbjuden. En fågel som är född i fångenskap kan säljas för 100 000 kronor.”
230207
Fel i bildtexter. I måndagens artikel ”Efter Bidens order: USA-plan sköt ner 'spionballongen'” försvann ett par bokstäver i bildtexten till Kinas president. Rätt bildtext skulle vara: ”Kina med president Xi Jinping i spetsen anser att USA överreagerade.” I samma artikel fick bildtexten till ballongen ett ”i” för mycket.
Felstavning. I gårdagens spalt ”Det hände” blev ordet ”rasistiska” i notisen om den amerikanska artisten Jesse Belvin felstavat.
230206
Fel i fråga. I artikeln om Petter Stordalen och Märta Elander Wistén på första nöjesuppslaget i gårdagens tidning blev en fråga i brödtexten lite fel. Det skulle ha stått ”Var kommer vi att få se er framöver?”
Fotografens namn saknades. I gårdagens artikel om Tesla-vd:n Elon Musk, som friades för sin uppmärksammade tweet, föll fotografens namn bort. Fotografen var Benjamin Fanjoy/AP.
230205
Extra bokstav. I bildtexten till artikeln om världens äldsta hund som gick i vissa editioner av tidningen smög det sig in en extra bokstav i hundens namn. Rätt skulle vara: ”Bobi, av rasen rafeiro do alentejo, har firat sin 30-årsdag. Enligt ägaren är Bobi mycket tillgiven.”
Saknat ord. I en bildtext till artikeln om att Ulf Kristersson menar att SD skadat Natoprocessen saknades ett ord. Rätt skulle vara: ”Statsminister Ulf Kristersson besöker Helsingborg och ’Operation Klöver’ där polisen och andra myndigheter samarbetar för att komma åt den ekonomiska brottsligheten.”
Faktafel. I artikeln om att Runar Sögaard släppts ur fängelset skrev vi att ex-predikanten hunnit med att skapa flertalet rubriker. Detta stämmer inte. Rätt är att han skapat ett flertal rubriker.
230204
Fel OS-stad. I Linda Jernecks ledarkrönika i går placerades vinter-OS 2018 i Pyeongchang i en annan stad.
Felstavade länder. De forna Sovjetrepublikerna Kazakstan och Tadzjikistan blev felstavade i artikeln i gårdagens tidning i artikeln på de länder som står på tur att anfallas om Putins Ryssland besegrar Ukraina.
Dubblerat ord. I reportaget om miljardärernas diskreta lyxhotell i gårdagens tidning dubblerades ordet ”också” vid ett tillfälle.
230203
Otydlig mellanrubrik. I en mellanrubrik i artikeln i onsdagstidningen om kvinnan som tog en fikabild på Ebba Busch stod det att hon tvingades radera bilden. Mellanrubriken syftade till kvinnans uttalande om livvaktens agerande. ”Hade jag inte sagt att jag är jurist tvivlar jag inte på att han tvingat mig radera bilden”, sa kvinnan om bilden hon tog.
Saknat ord. I en av bildtexterna till artikeln om Bengt-Åke Gustafsson i gårdagens sportbilaga saknades ett ord. Rätt skulle varit: ”2006 blev det ett OS-guld i Turin”.
230202
Tappad bokstav. I artikeln om att Turkiet inte kan säga ja till Sveriges medlemskap i Nato försvann en bokstav i ”Turkiets” i texten.
Fel titel. I artikeln i gårdagens tidning om att Ryssland redan inlett sin stora hämnd, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, fick Danmarks statsminister Mette Frederiksen fel titel.
230201
Ett ord för lite. I bildtexten till artikeln om Danmarks seger i Handbolls-VM fattades ett ord. ”Danmark blev första land att vinna VM-guld i handboll tre gånger i rad”, skulle det stå.
Fel förnamn. I artikeln om Wallenstamarvingen som köpte grannhuset för 21 miljoner i måndagstidningen fick Anna-Carin Wallenstams make Anders ett annat namn vid ett tillfälle.
Fel accent. I kulturartikeln om musikalen ”Sweeney Todd” i gårdagens tidning fick uttrycket ”folie à deux” accenten åt fel håll i en bildtext.
Fel namn. Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenus fick sitt namn felstavat på ett ställe i artikeln ”7 råd: Så håller du hjärnan frisk – och får ett rikare liv”.