Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen rättar

Här rättar Expressen fel, oklarheter och missförstånd av betydelse. Expressens policy för rättelser hittar du här.

190419

Fel namn. Vid en artikel i gårdagens tidning omskrevs skådespelarna Mikael Persbrandt, Stefan Sauk och Kjell Bergqvist. Vid bilderna på de tre skådespelarna blev dock namnen fel på två bildtexter.

Victoria. I en artikel om Victoria Silvstedt i gårdagens tidning saknades bokstäver i hennes förnamn vid en förekomst.

Felstavat namn. I artikeln om Bianca Ingrosso blev förnamnet på hennes pojkvän Phillipe Cohen felstavat.

190418

Felstavat förnamn. I artikeln om Bianca Ingrosso stavade vi fel på Phillipe Cohens förnamn.

Spira. Per Solberg och Sofie Öhman blev ett par i "Bonde söker fru" 2018 men har nu separerat. I gårdagens artikel skulle det stått: "Kärleken fortsatte spira efter programmet och strax efter jul flyttade Sofie Öhman till Per Solbergs gård i Vimmerby."

Finspång felstavat. Vi berättade i går om sexåriga Ellen Andersson Lind som har en selektiv ätstörning. Där stavade vi fel på Finspång.

"På" ska bort. I artikeln om Netflix, skulle det ha stått: "Inför Netflix rapport sent i går kväll svensk tid höjde Deutsche Bank under dagen sin rekommendation för bolagets aktie från behåll till köp."

"Tillhört" inte "tillhörd". I artikeln om ovärderliga föremål som kan ha gått förlorade i branden i Notre-Dame, skulle det ha stått: "Ett klädesplagg som tillhört Sankt Ludvig ska också ha räddats."

"Hon" saknas. I en bildtext i artikeln om den mördade Emma Tikka, skulle det ha stått: "Emma Tikka plågades av pojkvännen under drygt ett år innan hon hittades död på badrumsgolvet, ihjälslagen med ett järnrör."

190417

Felstavat förnamn. I bildtexten till artikeln om systrarna och skådespelarna Asta och Alba August, stavade vi fel på deras pappas förnamn. Han heter Bille August

Ett "ta" för mycket. I artikeln om världens största flygplan, skulle det i bildtexten ha stått: "Nu ska jätteplanet ta steget ut i rymden."

"Väntade" inte "väntande". I artikeln om Meghan och prins Harry, skulle det ha stått: "Meghan, hertiginna av Sussex, och prins Harrys väntade barn kommer att få amerikanskt medborgarskap eftersom mamma Meghan är amerikansk medborgare".

"Kung" inte "kund". Vi berättade i går om katedralen Notre-Dames 800-åriga historia. I artikeln skulle det stått: "Han fick stöd av kung Ludvig VII, som ville visa att Paris var Frankrikes politiska och religiösa centrum."

190416

"För" saknas. I bildtexten till artikeln om "Svensktoppen", skulle det ha stått: "Carolina Norén, programledare för "Svensktoppen".

Innebränd. I artikeln om en misstänkt mordbrand i Vallentuna, skulle det ha stått: "– Vi kan inte utesluta att en person har blivit innebränd här, men vi vet inte i nuläget, säger Carina Skagerlind vid polisen i Stockholm."

"Anlände" saknas. I artikeln om den 24-årige man som mördades i Sätra i södra Stockholm, skulle det ha stått: "När polisen anlände kort därefter var lägenhetsdörren så skadad att den inte gick att öppna."

Fel om Yle. I artikeln i söndagens tidning om ett av Finnairs plan som nödlandade på Arlanda, kallade vi felaktigt Yle för en finsk tidning. Rätt är att Yle är Finlands public servicebolag för radio och tv.

190415

Felaktig rubrik. I söndagens artikel om vittnesmålen från de poliser som står åtalade för inblandning i dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell blev rubriken felaktig. Rubriken löd: Poliserna som sköt ihjäl Eric, 20: "Blev fruktansvärt rädd". Men endast en av poliserna är åtalad för att ha avlossat det dödande skottet. En mer korrekt rubrik hade varit: Polisen som åtalas för dödande skottet: "Fruktansvärt rädd".

Miljardmiss. I texten om glaciärer som smälter stod att 369 ton is och snö smälter bort varje år. Rätt siffra är 369 miljarder ton.

Saknades. Ett "s" tappades bort i namnet på Kristianstadsbladet på ett ställe i gårdagens artikel om en dödsolycka på järnvägsspåret.
Dubbelt. Ordet "kräver" fanns med en gång för mycket i texten om demonstrationerna i Sudan.

Fel om bygge. "Inga ändringar får göras", skulle det ha stått i artikeln om miljardären Katarina Martinson. I samma artikel skulle en mening ha börjat: "Det är möjligt att Katarina Martinson inte förstod processen".

190414

Fel numerus. I vissa upplagor av gårdagens tidning blandade vi av misstag ihop plural och singularis. I en artikel om Donald Trump borde nerryckaren ha varit: "Presidenten: Borde göra radikala vänstern 'väldigt glad'" och i texten skulle det ha stått: "Han skriver också att den radikala vänstern 'borde bli väldigt glad'".

Fel släktnamn. I gårdagens artikel om prinsessan Birgittas knep för att hålla sig alert vid 82 års ålder råkade hennes framlidne make Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen få fel släktnamn. Han var en Hohenzollern och inget annat.

190413

Ordförandeklubban. i bildtexten till artikeln om Cristina Stenbeck skulle det i bildtexten stått: "Cristina Stenbeck föreslås ta över ordförandeklubban i Zalando där Kinnevik är stor-ägare."

Felstavat efternamn. I artikeln om den bonus som går till varuhuset Gekås anställda, stavade vi i bildtexten fel på vd Boris Lennerhovs efternamn.

Fel i bildtext. Vi berättade i går att moderatledaren Ulf Kristersson anklagar regeringen för att förhala ny lagstiftning mot hedersbrott. I bildtexten skulle det ha stått att bilden till höger är på Morgan Johansson.

Fel i mellanrubrik. I artikeln om skådespelaren Krister Henriksson, skulle det i en mellanrubrik ha stått: "Började läkarutbildning".

Förtydligande. I en artikel i går om Julian Assange och hans katt, skulle det ha stått: "Den har inte varit här sedan i september, tror jag, säger en talesperson för ambassaden, enligt ryska statskontrollerade Sputnik."

190412

Ett "att" ska bort. I tv-krönikan om triangeldramat i "Paradise hotel", skulle det ha stått: "Alexandra Nord vill att Hajdar Juma ska förstå att de båda tjejerna mår dåligt av situationen."

Fibromyalgi felstavat. I artikeln om Marie Sundberg som tagit bort sina bröstimplantat, stavade vi fel på sjukdomen fibromyalgi.

Kristianstadsbladet. I artikeln om den man som misstänks vara IS-sympatisör och fått sina barn omhändertagna av socialen, stavade vi fel på tidningen Kristianstadsbladet.

"Var" inte "av". I artikeln om de nya hårdare vapenlagarna som nu antagits i Nya Zeeland, skulle det ha stått: "Beslutet var nästan enhälligt med 119 röster mot 1."

Nedskurna. I artikeln om tv-psykologen Phil "Dr Phil" McGraw, skulle det ha stått: "Nedskurna löner är inte den enda konflikten McGraw haft med sina anställda."

190411

Felplacerad bildtext. I artikeln om prins Harry och Meghan var en bildtext placerad så att den skymde en del av artikeltexten. Här är det delvis skymda stycket: "Därför kan Meghan nu hämta inspiration från prinsessan Madeleine, som publicerade en av de allra första bilderna på sitt tredje barn, prinsessan Adrienne på Instagram. Den allra första bilden kom från Hovet, men kort därefter lade prinsessan Madeleine upp den första bilden på Adrienne tillsammans med syskonen Leonore och Nicolas. Även Hovets först bild postades på Instagram."

"Medier" ska bort. I bildtexten till artikeln om podcasten "Roger & Laila" skulle det ha stått: Roger Nordin och Laila Bagge är oense i "Roger & Laila".
Fel födelsedag. I artikeln om prins Carl Philip skrev vi fel födelsedagsdatum. Rätt är att han fyller 40 den 13 maj.

Fel om syster. I en artikel i tisdagens tidning om Raoul Wallenbergs bortgångna syster Nina Lagergren skrev vi att Wallenberg hade ytterligare en syster. Det är fel, Nina Lagergren var den enda systern.

Närmare. Vi berättade i går om en kvinna som häktats misstänkt för mordet på sin make. Där skulle det ha stått: "Paret hade varit gifta i närmare 50 år."

190410

Vän. I gårdagens ledare om Israel, skulle det ha stått:"Netanyahu hyllar exempelvis Ungerns Viktor Orbán som 'en sann vän av Israel' och lovsjunger relationerna mellan länderna."

Förskrivit. I gårdagens tidning fanns en artikel om plastikkirurgen som dömdes till fängelse i tre år och åtta månader för att ha sålt droger. Där skulle det ha stått: "Det är absurt, jag har inte förskrivit så mycket läkemedel."

Fel i rubriken. Jonas Attenius (S) inlägg på debattsidan i Expressens edition GT i tisdags fick en felaktig rubrik. Det skulle ha stått: "Högerhugg mot AF skadar Angered".

190409

Fel efternamn. Det blev fel Nike i Sanna Raymans krönika "Nu måste även ministrarna ta ansvar för sin svans" på ledarsidan (6/4). Aktuellts nyhetsankare heter Nike Nylander och inget annat.

"Jag är" saknas. I artikeln om opinionsläget för riksdagspartierna, skulle det ha stått: "– Att det går bra för KD tycker jag är roligt."

"På söndagen" ska bort. I artikeln om utpressningen mot företaget Findus, skulle det ha stått: "Polisen genomförde tidigt på söndagsmorgonen en stor insats vid Findus huvudkontor i Malmö."

Fel minut. I artikeln om Henrik Larsson i "Mästarnas mästare",berättade han om finalen i Champions League 2006. Där skulle det ha stått att han byttes in i den 61:a matchminuten.

"Han har". I artikeln om sångerskan Céline Dion och dansaren Pepe Muñoz, skulle det ha stått: "Vi dansar tillsammans och han har gjort så mycket för mig."

190408

N blev v. I gårdagens EU-guide blev det fel i faktarutan om M. "Nya frihandelsavtal, en gemensam politik för energieffektivisering och bättre handel med utsläppsrätter", skulle det stått.

Ett att för mycket. I artikeln om Nordpost skulle sista stycket ha lydit: "Från den 1 juli i år ska brevlådorna nu inte längre tömmas på söndagar".

Ett s för lite. I Mitt liv-artikeln i går om Sandra som drabbats av shoppingberoende blev det en bokstav för lite i en mening. "När beroendet rasade som värst körde Sandra in på köpcentret Väla för att handla" är rätt ordalydelse.

Två fel i samma mening. I nöjets text om "Stjärnornas stjärna" blev det tyvärr två fel i samma mening. Rätt mening är "Dansbandsprofilen Peter Larssons version av 'Bailamos' av Enrique Iglesias gick också hem – åtminstone hos jurymedlemmen Mendez".

Fel titel. I gårdagens artikel om brittiska kungahuset fick hertiginnan Meghan fel titel. I gårdagens EU-guide blev det fel i faktarutan om M. "Nya frihandelsavtal, en gemensam politik för energieffektivisering och bättre handel med utsläppsrätter", skulle det stått.

190407

Ekborg äldst. I lördagens "Let's dance"-krönika stod det att Thomas Ravelli är äldst i startfältet. Det stämmer inte. Skådespelaren Dan Ekborg är äldre.

Felstavad. I texten om miljardärsystrarnas lyxbyggen hade vi stavat fel till prinsessan Madeleines namn på ett ställe.

Lärarlarm. I artikeln om det ökande våldet i skolorna blev det fel i en mening. Rätt skulle ha varit: "Hon sa även att regeringen vill öka möjligheterna att omplacera och stänga av elever som är hotfulla och våldsamma".

Saknat ord. I artikeln om elevernas inställda besök på en moské i Göteborg saknades ett ord i rubriken. Här skulle stått: "Vårdnadshavare dök upp på skolan och stoppade studiebesöket.

 

190406

Fel siffror. I en artikel i torsdagens Expressen om SVT/Novus opinionsundersökning fick KD fel siffror. Rätt är att KD i mätningen fick 10,6 procent.

Tramadol. I artikeln om den för mord dömde influencern, Abbe "Blattelito" Alsaadi, stavade vi i en bildtext fel på ordet "tramadoltabletter".

Turisterna. Vi berättade i går om popcornstranden på Kanarieöarna. Där skulle det stått: "Turisterna plockar med sig tio kilo - varje månad."

"Ifrån" inte "med". I artikeln om jämställdhetsministern, skulle det ha stått: "Åsa Lindhagen har i dag två barn med en kvinna hon nyligen separerade ifrån."

190405

Rättelse. I artikeln om Clab, mellanlagringen för svenskt kärnavfall, stod att där lagras 6,7 ton använt kärnbränsle. Rätt är att 6 700 ton använt kärnbränsle lagras.

Grammatiskt fel. I artikeln i onsdagens tidning om unga som vill ändra kön, borde rubriken ha varit: "Antalet unga som vill ändra kön ökar alltmer".

Jämte. I artikeln om senaste avsnittet av tv-programmet "Sofias änglar", skulle det ha stått: "– Jag kan inte säga vad som är värst. Aldrig få träffa honom mer, få höra hans röst, ligga jämte honom i soffan, säger Carolina i programmet "Sofias änglar".

"Göra" ska bort. Vi berättade i går att sångerskan Britt Lindroth har dött. I avslutningen på artikeln skulle det ha stått: "Hon gifte sig med konstnären och författaren Björn Lindroth (1931-99) och fick två söner, men fotsatte då och då att sjunga jazz."

190404

Från. I bildtexten till artikeln om pilotstrejkhotet på SAS, skulle det ha stått: "SAS-piloternas strejkvarsel gäller från 26 april och skulle innebära inställda flygningar."

"Sig" inte "mig". I artikeln inför gårdagens debatt mellan Jan Björklund och Jimmie Åkesson i "Bara politik", skulle det ha stått: "För Jimmie Åkesson var EU-frågan ett av de avgörande skälen att han lämnade Moderat skolungdom och anslöt sig till Sverigedemokraterna för över 20 år sedan."

Slutbetyget. Vi berättade i går om förslaget att införa skriftliga omdömen i uppförande. Där skulle det stått: "Förslaget är ett vallöfte från de borgerliga partierna som vill ha omdömen i ordning, men utan att det ska synas i slutbetyget."

Fel i mellanrubrik. I artikeln om Centerledaren Annie Lööf som uttalade sig angående dokumentären om Josefin Nilsson och krisen på Dramaten, skulle en mellanrubrik ha varit: "Hållits demonstrationer".

Felstavat efternamn. I artikeln om Barbro "Lill-Babs" Svensson, stavade vi fel på artisten Siw Malmkvists efternamn.

190403

Felöversättning av militära grader. I går berättade vi om danska kronprinsessan Mary som befordrades till kapten i hemvärnet i söndags. Hennes tidigare grader i svensk översättning var: fänrik 2009 och löjtnant 2015.

Fel lag. I måndagens sportdel skrev vi i vissa editioner om de hetaste kandidaterna till skytteligatiteln. Där skulle det ha stått att Marcus Antonsson spelade i Kalmar FF 2015 och 2016.

Polisen. I gårdagens tidning berättade vi om att en skottskadad man påträffats i Rinkeby. Där skulle det ha stått: "Polisen spärrade av platsen och inledde en sökinsats efter misstänkta gärningspersoner."

1-0. På första sidan i en del editioner av gårdagens sportdel skulle det i en av bildtexterna ha stått: "Kevin Walker ger Djurgården ledningen med 1-0."
LB07 inte Vittsjö. I måndagens sportdel skrev vi att FC Rosengård vann med 4-0 över Vittsjö i genrepet. Rätt är att FC Rosengård vann med 4-0 över LB07.

190402

Felstavat namn. I en krönika på kultursidan, 31/3, fick prinsessan Sofia sitt namn felstavat.

Uppförde. Politikern Lucy Flores i Nevada anser sig ha blivit "kysst på ett olämpligt sätt" av före detta vice presidenten Joe Biden. I gårdagens artikel skulle det ha stått: "– Inte en enda gång, aldrig, trodde jag att jag uppförde mig opassande."

Rapporterat. Vi berättade i går om den danska kronprinsessan Marys resa till USA. Där skulle det ha stått: "Danska medier har rapporterat om hur Mary tas emot som en drottning (det är väl bara att vänja sig) vart hon än åker i landet."

"Med" saknas. I gårdagens tv-krönika om tv-serien "2 1/2 män", skulle det ha stått: "Den andre huvudrollsinnehavaren, Jon Cryer, var däremot med under hela seriens gång."

"I" saknas. I artikeln där statsminister Stefan Löfven kommenterar SVT-dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson, skulle det ha stått: "– När det gäller publicering av namn måste media ta ansvar för hur man ska göra, så det tänker jag inte lägga mig i."

190401

Fel namn. Prinsessan Sofia fick sitt namn felstavat på sidan 6 i gårdagens tidning. Det stod "prinsessan Sophia", men ska förstås vara Sofia.

Saknad bokstav. "Misstänkta" stavades fel i en artikel om Daniel Husseini, 21- "Men redan samma eftermiddag får de misstänka ett besked av sina advokater", stod det i artikeln. Det ska vara "misstänkta".

Fel släktskap. Lady Gabriella Windsor är inte kusin till prinsarna William och Harry, som det stod i en artikel om Pippa Middleton och Tom Kingston på sidan 13. Lady Gabriella är dotter till drottning Elizabeths kusin prins Michael av Kent. Därmed är hon nästkusin med prins Williams och prins Harrys far, prins Charles. Prinsarna är nästkusinbarn till Lady Gabriella.

Saknat ord. I artikeln om Leonardo DiCaprios hyllning till Greta Thunberg på sidan 16 saknades ett ord. Det stod "svenskan har bland lyfts fram Hollywoodskådisen". "Lyfts fram av" ska det vara.

190331

Felstavning. I en bildtext i lördagens tidning stavades ordet "knivhögg" fel på sidan 10.

Högre, inte högra. I gårdagens tidning förekom en artikel om tjänstepension. Vid ett stycke hade ordet högre felskrivits till högra. Det skulle ha stått "högre inkomst".

Borttappat i. Bokstaven och prepositionen "i" föll bort i en artikel om artisten Lady Gaga i gårdagens tidning. Meningen skulle ha lytt "Det var i februari som kärlekssagan".

Vid, inte vi. "Bjuder man hem någon vid 18-tiden", skulle citatet från Carolina Gynning i gårdagens tidning ha lytt, dock föll bokstaven "d" bort. I samma artikel skulle en annan mening ha lytt "berättade hon att hon har träffat någon", men där föll ordet "hon" bort och "träffat" skrevs fel.

Fel i bildtext. I en bildtexten till artikeln om Sainz stöd till Schumacher framgick inte vem som var vem på bilderna. Det skulle ha stått att det var Carlos Sainz till vänster, och Mick Schumacher till höger.

190330

Felstavat förnamn. I gårdagens artikel om krisen på Swedbank, stavades förnamnet för Anders Karlsson, tillförordnad vd i Swedbank, fel på ett ställe.

Felstavat ord. I en bildtext till artikeln om krismötet på Dramaten, stavades ordet "torsdagseftermiddagen" fel. Vidare i samma artikel saknades ett "med". Där skulle det ha stått: "Expressen var under torsdagskvällen i kontakt med skådespelaren."

Sammanstötning. I artikeln om dödsolyckan vid militärövningen utanför Överkalix, skulle det ha stått: "Stridsfordonet hamnade i övningen i en sammanstötning med motståndare och valde att tillbakarycka."

190329

Lägenhetshotellet. I artikeln om explosionen på en bilverkstad i Vällingby, skulle det i en bildtext ha stått: "Sami Hautala bor på lägenhetshotellet som ligger precis intill platsen."

"Är" saknas. I ledarartikeln om falska id-handlingar, skulle det ha stått: Det har skapat ett skuggsamhälle bortom all kontroll, där det är omöjligt att veta vem som är vem, och där miljarder rullar ut från välfärdssystemen till kriminella händer."

Hunnit. I en bildtext till artikeln om razzian på Swedbank, skulle det ha stått: "'Jag har inte hunnit se vad åklagaren skriver om de nya misstankarna', sa Swedbanks inkallade stjärnadvokat Hans Strandberg till Expressens Leif Brännström."

Härförare. I artikeln om maktstriden i Liberalerna, skulle det ha stått: "– Bra resonemang om den nya dimensionen i politiken mellan det öppna och det stängda samhället och att Liberalerna bör vara härförare för det öppna samhället, säger hon."

190328

En bokstav för mycket. I ledarsticket ”När det brinner är meriter viktigare än mångfald” har det blivit ett n för mycket. Det ska stå ”när det finns meriterande sökande”, inte ”sökanden”.

Rätt inledning. Artikeln om den dråpdömda britten som flytt till Georgien borde ha inletts: ”Jack Shepherd, 31, är dömd till sex års fängelse för att ha orsakat en båtolycka där en ung kvinna omkom”.

Ett ”inte” för mycket. I går berättade vi om Judy och Will Webb i Michigan, USA. De var gifta i 56 år och dog, hand i hand, med några timmars mellanrum. ”Enligt MaryBeth orkade hans kropp inte heller mer”, skulle det ha stått i texten.

Inte ihopskrivet. ”Till slut så ringades det in”, skulle det ha stått i texten, i en mellanrubrik och i en bildtext om våldsmannen som knivmördade Albin Berg Grundemark, 27.

190327

Fel person på bild. England slog i går Montenegro med 5-1 i EM-kvalet. På bild till SportExpressens artikel om matchen var Raheem Sterling och ingen annan.

Gick. I artikeln om Johanna Villafane, som bets ihjäl av sina hundar, skulle det ha stått: "Då gick hundarna, en tik och en hane, plötsligt till attack mot henne, enligt Daily Mail."

Sammanstötning. I artikeln om olyckan där en kvinnlig soldat avled, skulle det ha stått: "Stridsfordonet hamnade i övningen i en sammanstötning med motståndare och valde att rycka tillbaka."

Hotellmagnaten. I artikeln om Petter Stordalen, skulle det ha stått: "Hotellmagnaten Petter Stordalen inget mindre än tokhyllar sin dotters val av pojkvän."

190326

Fel namn. I en bildtext i artikeln om Lidköpings firande av Villas första SM-guld i bandy, fick Jonas Johansson fel förnamn. Det skulle ha stått: "Tre generationer Johansson. 'Fiskarn' till vänster, Ludvig i mitten och Jonas till höger."

Behövde evakueras. I artikeln om räddningsarbetet runt norska fartyget Viking Sky, skulle det ha stått: "Drygt 1 300 människor behövde evakueras."

"Varit" saknades. I artikeln med rubriken "Löfvens svar om barnen till IS-terroristerna", skulle det ha stått: "Vi har varit väldigt tydliga med synen på de vuxna, att de ska straffas."

Parafraserade. I artikeln om avslutningen på Socialdemokraternas kongress, skulle det ha stått: – Fråga inte vad Sverige kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Sverige, sade Löfven och parafraserade John F Kennedy."

190325

Felstavat namn 1. I en recension av Donna Zuckerbergs bok ”Not all dead white men: Classics and misogyny in the digital age” blev hennes namn felstavat vid upprepade tillfällen.

Felstavat namn 2. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor stavar sitt namn just så. En felaktig stavning förekom i lördagstidningens krönika om S-kongressen i Örebro.

Felstavat namn 3. ”Let's dance”-programledaren David Hellenius omnämndes i en artikel om det populära tv-programmet i gårdagens tidning, dock hade hans namn felaktigt fått en extra bokstav.

Svårindrivna. I artikeln om Kronofogdens tillslag mot tidningen Metro blev ordet svårindrivna felstavat. 

Saknat ord. I gårdagens artikel om Svenska Akademien saknades en bokstav i meningen ”Anders Olsson menar att krisen började när skandalerna började rullas upp”.

190324

Fel sida. I vissa upplagor av gårdagens tidning angavs fel sidhänvisning på förstasidan för vart nyheten om Martin Timell gick att läsa.

Felstavat namn. Handbollsspelaren och "Let's dance"-deltagaren Linnea Claeson fick en bokstav för mycket i sitt namn vid en förekomst i gårdagens bevakning av det populära tv-programmet.

Säger, inte äger. Bokstaven s trillade bort vid en förekomst av stycket "säger Daniel Färm" i gårdagens bevakning kring S-kongressen i Örebro.

Påläst. I gårdagens artikel om kronprinsessan Victoria kom det in en extra bokstav i ordet påläst.

Svårindrivna. I artikeln om Kronofogdens tillslag mot tidningen Metro blev ordet svårindrivna felstavat.

Ta, inte tog. I gårdagens artikel om Pamela Andersons livsförändring blev ordet ta förväxlat med ordet tog. Meningen skulle ha lytt "började ta upp ämnet om äktenskap".

Fel efternamn. Växjö Lakers-spelaren Kris Versteeg fick fel efternamn i en underrubrik i vissa upplagor av gårdagens sportbilaga.

190323

Felstavat efternamn. I torsdagens tidning berättade vi om två medlemmar av Hells Angels som fick livstids fängelse för ett mord i Karlstad. I artikeln stavade vi på ett ställe fel på efternamnet för åklagare Stefan Wessberg.

Felstavade efternamn. I en bildtext till gårdagens artikel om "Antikrunda"-profilerna, stavade vi i bildtexter fel på efternamnet för Torgny Schunnesson och Malin Sveholm.

Felstavat efternamn. I artikeln om Kristin Kaspersen, som är en av deltagarna i "Let's Dance", stavade vi i en bildtext fel på efternamnet för hennes danspartner, Calle Sterner.

"EU" saknas. I bildtexten till artikeln om brexit, skulle det stått: "Storbritanniens premiärminister Theresa ska vara överens med EU om brexitplanen."

190322

Plats 11 inte 111. I artikeln i onsdagens SportExpressen, där experter och journalister tippade utgången av allsvenskan, kom Helsingborg på elfte plats och inget annat.

"För" saknades. På gårdagens ledarsida, skulle det ha stått: "Den tidigare bosnienserbiska ledaren Radovan Karadzic döms till livstids fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten."

Sina. Vi berättade i går om Claire Shields vars pojkvän donerade sin njure till henne. Där skulle det ha stått: "Jag blev överväldigad när Jamie erbjöd mig en av sina njurar."

Felstavat efternamn. I gårdagens tv-krönika stavades "Paradise hotel"-deltagaren Arvid Stenbäckens efternamn fel på ett ställe.

Programmet. I en bildtext till artikeln om Sanna Lundell och nya säsongen av "Let's Dance", skulle det stått: "Mikael Persbrandt ska spela in programmet "Expeditionen" för TV4 och kommer därför inte kunna vara på plats."

Fel ålder. I torsdagens artikel om Josefin Nilsson står det att sångerskan blev 48 år, hon blev 46 år.

Svullna. I artikeln om Lina Sohlin som uppmanades att söka vård efter att ha använt en hudkräm, skulle det ha stått: "Men ingenting hjälpte och hennes ben blev svullna och fulla med utslag som såg ut som små prickar."

190321

Ett "har" för mycket. I artikeln om den svenska ambassadören som misstänks för brott mot rikets säkerhet, skulle det i en bildtext stått: "Angela Gui har efter mötet på Sheraton i Stockholm berättat om hur hon kände sig pressad av de kinesiska affärsmännen att sluta prata med medier om sin fängslade pappa Gui Minhai."

Felstavat efternamn. I gårdagens tv-krönika stavade vi i bildtexten fel på efternamnet för Carola Häggkvists pojkvän, Jimmy Källqvist.

Sig. I en bildtext till artikeln Gunhild och Petter Stordalen, skulle det ha stått: "På sitt Instagramkonto visar Petter Stordalen upp bilder på sig och Gunhild som barn."

Enkel. I artikeln om kvinnan som först stoppades från att gå ombord på ett plan på grund av sin klädsel, skulle det ha stått: Emily O'Connor, 21, skulle flyga från Birmingham till semesterön Teneriffa och var iklädd en enkel topp när hon konfronterades av personal från flygbolaget i fråga, Thomas Cook."

190320

Mäns våld. I artikeln där inrikesminister Mikael Damberg vill tillsätta en utredning om vilka som ska få arbeta som väktare, skulle det ha stått: "Katarina Wennstam, författare och expert på frågor kring mäns våld mot kvinnor, tycker att det är häpnadsväckande att 120 som dömts för allvarliga brott har fått jobb på vaktbolag."

Bara. I artikeln om kronprinsessan som nyligen besökt försvarets specialförband, skulle det ha stått: "Man tar sig inte bara till platser som är farliga både fysiskt och psykiskt."

Många. Vi berättade i går om Sky Brown, tioårig skateboardåkare, som fått ett sponsorkontrakt med Nike. Där skulle det ha stått: "Många reagerade över Nikes senaste kampanj, där en 10-åring dök upp bland några av världens största kvinnliga idrottsstjärnor."

Kan. I artikeln om pensionsnivåer i tio vanliga yrkesgrupper, skulle det ha stått: "Det kan vara läge att jobba på ytterligare ett par år."

190319

Öppenhjärtigt. I artikeln om Victoria Beckham, skulle det ha stått: "Modedesignern och den tidigare Spice Girls-medlemmen Victoria Beckham, 44, berättar i en ny intervju öppenhjärtigt om sin familj."

"Ta" saknas. I gårdagens artikel om oroligheterna i Paris berättade vi att president Macron överväger att förbjuda manifestationer på paradgatan Champs-Élysées. Det skulle det ha stått: "Tidningen skriver att premiärministern Edouard Philippe ska ta sig till presidentpalatset klockan 11.30 i dag för att diskutera olika förslag."

Utreds. I artikeln om det svenskledda sjukhuset i Förenade arabemiraten, skulle det ha stått: "Omkring tio kvinnor i månaden utreds och någon enstaka blir gripen."

190318

Felstavat. Namnet på olycksdrabbade Ethiopian Airlines flight 302 blev felstavat i en artikel i gårdagens tidning. 157 människor, däribland fyra svenskar, dog i kraschen strax efter starten från Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Letande. "Efter åtta månaders letande ger myndigheten upp", skulle det ha stått i gårdagens artikel om den svenska IS-änkan.

Skulle. "Trodde Buffon skulle njuta", borde det ha stått i en rubrik på Mats Olssons söndagsuppslag i SportExpressen.

190317

Fler döda. På gårdagens ledarsida angavs ett för litet antal dödsoffer för terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland, i en bildtext.

Sitt, inte hans. "Han kom hi med hat i sitt hjärta och hat i sitt huvud", skulle det ha stått i en nyhetstext om terrorattacken.

Stor bokstav. Drottninggatan skrevs med liten bokstav i en annan text om terrordådet.

Rätt om Meghan. En mening i gårdagens artikel om den brittiska hertiginnan borde ha lytt: "Meghan vill då, enligt uppgifterna, att både pappan och systern ska få träffa deras nyfödda barn".

Felstavat. "...som ägde rum hemma på köksgolvet", borde det ha stått i ingressen om Yilaini, som födde sin dotter Lea i köket.

190316

Fel siffror. I går berättade vi att den amerikanska senaten antog en resolution som stoppar det av president Trump utfärdade nationella nödläget. Något som infördes för att kunna finansiera byggandet av en mur mot Mexiko. Rätt är att resolutionen antogs med siffrorna 59-41.

Avled. I artikeln om Cristina Stenbeck och hennes avlidne bror, Max Stenbeck, skulle det i en av bildtexterna ha stått: "Avled 30 år gammal. Max Stenbeck avled 30 år gammal i sviterna av diabetes för fyra år sedan."

Polisanmälan. Vi berättade i går om den norska justitieministerns sambo som misstänks för brott. Där skulle det ha stått: "Norska säkerhetspolisen, PST, meddelade då att justitieministerns sambo, Laila Bertheussen misstänks för att ha legat bakom branden och därefter gjort en falsk polisanmälan."

Med. I artikeln om Peter Jöback som spelar i en ny uppsättning av "Häxorna i Eastwick", skulle det ha stått: "Skulle denna gå bra skulle jag gärna hänga med några månader och spela någon annanstans om den flyttas."

"Ta sig an". I artikeln om programledaren Anna Brolin berättade hon att hon var nära en kollaps. Där skulle det ha stått: "Något som gjorde att Anna Brolin valde att ta sig an färre jobb under hösten."

190315

Flygplanstyp. I en artikel i tisdagens tidning om flygplanskraschen i Etiopien, skulle det i rubriken till faktarutan ha stått: "Två krascher med samma flygplanstyp – på fem månader".

Fel kryss. I torsdagens intervju med Rickard Sjöberg hamnade kryssen i tillägget "Rickard Sjöbergs val" på två ställen på fel plats. Rätt är att Rickard Sjöberg väljer vatten framför vin och löpbandet framför soffan.

Knivhöggs. I en bildtext till artikeln om polisens arbetssituation i centrala Stockholm, skulle det ha stått: "Polis knivhöggs."

Undersköterskorna. I artikeln om hur en äldre dement kvinna hånades och filmades av anställda på ett boende i Göteborg, skulle det i bildtexten ha stått: "nu har en av undersköterskorna fått nytt jobb i grannstadsdelen."

Styckmord. I artikeln om ett styckmord i Kalix skulle det ha stått: "Åtalad för styckmord.

190314

"Säger" ska bort. I artikeln om gårdagens debatt i riksdagen, skulle det ha stått: "Det sa Johan Forssell (M), i den hetlevrade riksdagsdebatt om återvändande IS-terrorister som hölls i riksdagen i går."

Göteborgs universitet. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, kommenterade i gårdagens tidning tvisten mellan Martin Timell och TV4. Dennis Töllborg är professor vid Göteborgs universitet.

Ärftlig. Vi berättade i går om Jenny Danielsson som lider av hypotyreos. Där skulle det stått: "Min mor hade diabetes, så jag har dessutom en ärftlig belastning."

190313

"Nu" inte "ny". I artikeln om IS-återvändarna skulle det i en av bildtexterna ha stått: "32-åringen är nu åtalad för stölderna."

Felstavat efternamn. I gårdagens stavade vi i en bildtext fel på Jill Johnsons efternamn.

"Efterlystes" inte "efterlyses". I gårdagens tidning berättade vi om häktningen av affärsmannen Max Serwin. Där skulle det ha stått: "På måndagen ställdes han inför en svensk domstol för första gången sedan han efterlystes i december 2017."

Ett "klockan" för mycket. I artikeln om svenskarna som omkom i flygolyckan i Etiopien, skulle det ha stått: "Flygledningen tappade kontakten med planet sex minuter senare, klockan 08.44."

"Förkrossade" inte "förödande". I artikeln om Amy May Shead som fick en hjärnskada efter en allergisk chock, skulle det ha stått: "Vi är fortfarande förkrossade."

190312

Populära. I en bildtext till artikeln om tv-serien "Bonusfamiljen", skulle det stått: "Den populära tv-serien pausas till förmån för ett annat program."

Felstavade namn. I artikeln om prinsessan Madeleine blev hennes namn felstavat i en bildtext. I texten var också Chris O'Neills efternamn felstavat. Där det berättades om parets flytt till Florida skulle det ha stått: "Innan dess hade familjen bott i London, men valde att flytta för att underlätta i Chris O'Neills arbete."

Felstavat förnamn. I gårdagens artikel där författaren Viveca Sten ger tips om hur man löneförhandlar, stavades hennes förnamn feI i rubrik och bildtext.

Högra hjärnhalva. I bildtexten till artikeln om vänsterhänta, skulle det stått: "Forskning visar att många vänsterhäntas högra hjärnhalva är större än genomsnittet." Vidare i artikeln, skulle det stått: "Man har kunnat se att många vänsterhäntas högra hjärnhalva är större än hos genomsnittsbefolkningen."

Körde in i Klaratunneln. I artikeln om bussolyckan i Stockholm i söndags, skulle det stått: "Bussen körde in i Klaratunneln i centrala Stockholm när den plötsligt exploderade och började brinna". Vidare i samma text: "Klara Johannessen bevittnade explosionen".

 

Tidigare rättelser hittar du här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!