Expressen rättar – vecka 10

Publicerad

Här rättar Expressen fel, oklarheter och missförstånd av betydelse. Expressens policy för rättelser hittar du här.

130310

Fel i rubrik. På nöjessidorna i går i tidiga upplagor saknades ett bindestreck i rubriken till artikeln om Sean Banan.

 

130309

Fel citat. I artikeln "Kändisgästen", som publicerades på nöjessidorna i en del av gårdagens upplaga blev Richard Herreys citat fel. Så här ska det vara: "Vilken är din favoritrestaurang i Stockholm? - American Table. Magnus Samuelssons krog på Östra Järnvägsgatan. Jag gillar den amerikanska miljön där. Vad äter du där? - Det blir nästan alltid en stek."

 

Fel mått. Det mönstrade underlägget från Beng & Lotta i dagens Leva&Bo fick fel mått och är inte pyttelitet. Det har en diameter på exakt 21 centimeter och kostar 348 kronor!

 

Fel resultat. I gårdagens SPORT-Expressen stod det att Arsenal förlorat första mötet med Bayern München i Champions Leagues åttondelsfinaler med 3-0. Rätt ska vara 3-1 - och att returen spelas i München, inte i London.

 

130308

Trion i poddradion. I gårdagens artikel om Expressens poddradio fanns en bild på trion som gör "Kick and rush" om Premier League. Ett namn i bildtexten blev fel. Bilden visar Carl Juborg med Martin Heinius och Oscar Broström.


Noréns Demoner. I tisdagstidningen skrev vi om Johan Rabaeus som spelar på Stadsteatern samma kväll som han ska vara med i schlagerfinalen. Pjäsen han spelar i heter "Demoner" och inte "Dilemma".


Fel datum. I veckans nummer av Expressen EXTRA har det råkat bli fel datum på horoskopet. Veckans jätteastro gäller för 8-14 mars och inget annat.


Fel fot. I en bildtext till artikeln i sportbilagan i går, om målet som Sara Thunebro gjorde för fotbollslandslaget, blandade vi ihop höger och vänster. Thunebro sköt med höger fot.


Före detta klubb. I den tidiga upplagan av sportbilagan i går illustrerades hockeymålvakten Andreas Andersson i en faktaruta med fel klubbmärke. Han spelar numera i Linköping, inte HV71.

 

130307

Olika datum för bröllop. I artikeln i går om prinsessan Madeleines bröllop och väninnan Louise Gottlieb blev det fel i två bildtexter och en underrubrik. Kungakusinen Gustaf Magnuson och prinsessan Madeleines tidigare fästman Jonas Bergström gifter sig inte med sina respektive samma dag i augusti utan de har valt olika datum.

 

S, inte FP. I måndagstidningen skrev vi om diskussionen i EU om smaksatt snus. I en bildtext fick Marita Ulvskog partibeteckningen FP, vilket är fel. Marita Ulvskog har varit socialdemokratisk kulturminister och är nu EU-parlamentariker.

 

130306

Fel efternamn. I rollistan för "Mördaren ljuger inte ensam" i tisdagens Expressen skrev vi att en av skådespelarna heter Andréas Uttervoll. Hans rätta efternamn är Utterhall. Expressen ber om ursäkt.

 

Inte klassisk stil. I ett fakta över alla svenska medlajer i måndagens SPORT-Expressen angav vi fel disciplin i loppet där Johan Olsson tog silver efter Petter Northug. Loppet avgjordes över 15 kilometer i fri stil, inte i klassisk stil.

 

Fel klockslag. I gårdagens sportbilaga blev det fel i en tidsangivelse till en bild med världsmästaren Johan Olsson. Skidlandslaget nådde flygplatsen i München i Tyskland ett par timmar tidigare än vi angav.

 

Saknad bokstav. I den tidiga upplagan av sportbilagan i går hade en bokstav fallit bort i ordet comeback i en rubrik. Handbollsstjärnan Kim Andersson är nämligen tillbaka i landslaget i vårens EM-kval.

 

130305

Inte Sollentuna. I Sverigereportaget om matsvinnet i lördagens pappersupplaga nämndes några killar som tar hand om utrensad frukt och transporterar den till Hästa gård. De kommer från Rinkeby-Kista dagliga verksamheter, inte Sollentuna som det felaktigt stod i reportaget.
 

Tavlan kostade mer. I nummer 9 2013 av Leva & Bo föll en nolla bort i en prisuppgift. Tavlan målad av Olle Baertling från Mollbrinks konst kostar 650 000 kronor.
 

Fel titel. I Melodifestivalbarometern har Yohios låt fått titeln "Mystery". Den heter "Heartbreak hotel".

 

130304

Fel om kontaktförbud. I en krönika i lördagstidningen stod det att en tiondel av ansökningarnas om kontaktförbud bifalls på den åklagarmyndighet som har den lägsta siffran. Rätt ska vara 18 procent.

Expressen rättar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag