Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen prisas
för Fi(nurlig) etta!

Expressens etta efter EU-valet får ett prestigefyllt designpris.
Det är designorganisationen Society for News Design Scandinavia.

Fi Fan vad bra Expressen är!

Nu prisas förstasidan från dagen efter EU-valet 2014.

Det är designorganisationen SNDS, Society for News Design Scandinavia, som nu valt att prisa Expressens framsida efter EU-valresultatet i maj 2014 med ett hedersomnämnande.

Tävlingen kan liknas vid det skandinaviska mästerskapet i tidningsdesign och är det finaste priset i branschen.

Framsidan som nu belönas var tvådelad med orden Fi och Fan och speglade på ett fyndigt och kreativt sätt känslorna efter valframgången för Feministiskt initiativ, samtidigt som Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier firade sin frammarsch i Europa.

Själva formuleringen kom till, som så många gånger på en kvällstidning, genom ett lagarbete.

Ettan som Expressen får pris för

– Vi var runt åtta, tio personer. Man sitter och spånar med varandra och det ena ger det andra, nästan alla bra saker görs i stor grupp. I två ord fångades valet,säger Göran Forsberg.

Tecken på bredd

SNDS brukar i vanliga fall mest belöna morgontidningar, som redigeras i en stramare och mer luftig form. Att en kvällstidning som Expressen kniper pris i denna tävling är ett tecken på tidningens bredd och kreativitet.

Även efter riksdagsvalet i september 2014 hade Expressen en förstasida som fick stor uppmärksamhet. Då gick den i svart, en sorts sorgebesked, över Sverigesdemokraternas framgångar också i det valet.

– Våra löpsedlar och förstasidor ses av miljoner svenskar på 9 500 försäljningsställen och ska fånga en känsla vid stora händelser, vilket både "FI!Fan!" efter EU-valet och "Den svarta förstasidan" efter riksdagsvalet gjorde. Båda skapade mycket mycket diskussion i Sverige och fick även internationell uppmärksamhet, säger redaktionschefen Magnus Alselind, ansvarig för nyhetsarbetet på Expressen.

I förra veckan nominerades Expressen också till webbpriset Lovie Awards för den interaktiva reportagesajten om kvinnorna i fångenskap hos Islamiska staten. Reportaget av Terese Cristiansson och Martin von Krogh i text, bilder och tv utvecklades av Expressens Quickshot-team.