Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen Premium vinner ”medievärldens Oscar”

Linnea Källström, 23, Stockholm, om varför hon läser Expressen: ”Det är väldigt intressant att följa det som händer i USA med våldsamheter och demonstrationerna efter George Floyds död”.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen tar hem första pris i den prestigefyllda tävlingen INMA Global Media Awards för den digitala prenumerationstjänsten Premium som på bara ett år gått från 0 till 70 000 prenumeranter.  

– Vår satsning på digitala prenumerationer startade sent men är ikapp och förbi konkurrensen genom målmedvetet och modigt arbete av redaktion, analys- och utvecklingsavdelning. Och vi har bara börjat, säger Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen.

Varje år uppmärksammar International News Media Association, INMA, mediebolag om engagerar sin publik och gör något bra i en tävling som kallas ”tidningsvärldens Oscar”.

I år var det 173 finalister i 15 kategorier som nominerades. Nu står det klart att Expressen Premium tog hem förstapriset i kategorin Best New Digital Subscription Initiative or Concept för att under år 2019 ha gått från 0 till 70 000 digitala prenumeranter. 

Över 90 000 prenumeranter

Idag har antalet prenumeranter till och med passerat 90 000.  

– Expressens ledande nyhetsjournalistik och fantastiska berättande lockar allt större publik och öppnar hela tiden nya möjligheter för oss som mediebolag, säger Klas Granström.

Tävlingsjuryn tog fasta på att Expressen på kort tid lyckats locka många läsare tack vare ett gott samarbete mellan olika delar i verksamheten. Även Johanna Odlander, chef för Expressen Premium, lyfter fram det moderna arbetssättet mellan tidningens olika kompetenser.

– Vi har lyckats tack vare ett otroligt teamwork och det är kul att det uppmärksammas! Att det gått så pass bra visar också att läsarna är beredda att betala för kvalitetsjournalistik. Det är det verkligt glädjande med priset, för då kan vi göra journalistik även i framtiden, säger hon.

Expressen TV fick hedersomnämnande i klassen Best New Initiative to Enhance Corporate Culture för det redaktionella utbildningsinitiativet ”TV-skolan”. Ett internt utbildningsprogram med fokus video och rörlig bild, där det i dagsläget har utbildats drygt 200 journalister inom videoberättande.

Fem premiumjobb du inte får missa!  

Här lär föräldrarna sina barn att mörda 

Få länder i krig är lika dödliga som El Salvador, det latinamerikanska landet där de kriminella gängen styr vardagen med blod, terror och utpressning. Här lär sig barn att mörda av sina föräldrar. Expressens team Magnus Falkehed och Niclas Hammarström reste till den globala gängkriminalitetens vagga.

Farfars kropp bär spår av gängtatueringar och av knivar och kulor. Han utesluter inte att hans barnbarn blir mördare i tredje generationen.
Foto: Niclas Hammarström / Expressen / Niclas Hammarström

Boonsri flyttade till Sverige för kärleken – då började terrorn 

Kvinnorna tror att de hittat kärleken i en svensk man. Men när de flyttar från Thailand till Sverige börjar mardrömmen.

I Expressens granskning ”Fruimporten” träffade reporter Robert Börjesson och fotograferna Sven Lindwall och Anna-Karin Nilsson en rad unga kvinnor som ”importeras” till Sverige. Vissa så systematiskt att männen regelbundet byter ut kvinnorna. De berättade om en vardag av sadism och slavliknande förhållanden. Och de vet inte hur de ska få hjälp.

”Jag ville bara gråta hela tiden”, säger thailändskan Boonsri vars liv blev ett helvete när följde med en svensk man till Sverige.
Foto: SVEN LINDWALL

Dolda makthavarna under coronakrisen 

Satsningen Premium Politik riktar sig till dem som verkligen vill hålla koll på vad som händer i svensk politik och varför, oavsett om man har det som intresse eller om det hör till jobbet. Varje vecka får de som verkligen vill ha koll en djupdykning i listform i ett aktuellt ämne från Expressens vassa politikreportrar. Som denna till exempel om de dolda makthavarna under coronakrisen. 

Varje vecka får de som verkligen vill ha koll en djupdykning i listform i ett aktuellt ämne från Expressens vassa politikreportrar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Susanna Gideonsson, Maja Fjaestad och Annie Lööf är alla med på Expressens politikredaktions lista över dolda makthavare under coronakrisen.

På insidan av elitskolan i Stockholm: ”Sjuk miljö” 

Enskilda gymnasiet i Stockholm är en av Sveriges mest kända och ansedda skolor. I en rad reportage av reporter Saga Skovdahl berättade tidigare anställda om en ”sjuk miljö” med konflikter som får personal att säga upp sig – och föräldrar som hotar lärare för att barnen ska få höga betyg. Lärare och elever vittnade också om sjukskrivningar, stress och ätstörningar var vanliga bland eleverna. 

Hösten 2019 var antagningsgränsen till det naturvetenskapliga programmet på Enskilda gymnasiet 322,5 poäng.
Foto: ALEX LJUNGDAHL


På insidan av Hillsong – lockar unga till Gud

I det sekulära Sverige går frikyrkan Hillsong mot strömmen och växer. Med gudstjänster som liknar popkonserter och en hipp närvaro i sociala medier lockar de unga människor i storstäder och får dem att öppna plånboken. Men trots den moderna inramningen är teologin traditionell. Expressen besökte Hillsong utanför Stockholm, där de högt uppsatta vill styra bilden av församlingen och där ungdomarna funnit en gemenskap i sin tro. 

– Jag blev sedd och välkomnad och kände mig verkligen så älskad, säger medlemmen Rebecca Blomstrand. 

Pastor Lina Nielsen predikar på en gudstjänst hos Hillsong Church Norra i Stockholm.
Foto: STINA STJERNKVIST

Talibankrigarna som vill dö och döda för sitt land

Hur tänker en människa som beordrar en självmordsbombning? Krigskorrespondenten Magda Gad reste till Afghanistan med den frågan. 

Under hemliga möten bortom regeringens kontroll fick hon svaret av eftersökta ledare som planerar dessa attacker och unga män som är beredda att dö. 

Det här är berättelsen om den långa konflikten från den sida som vi sällan får insyn i – talibanernas. 

Magda Gad rapporterar från Afghanistan, där talibanerna fortsätter växa.
Foto: MAGDA GAD

Vad läser du helst i Expressen?

Mathilda Helenasdotter, 29, och Lisa Ljunggren, 28.
Foto: OLLE SPORRONG

Mathilda Helenasdotter, 29, egenföretagare, Stockholm och Lisa Ljunggren, 28, jurist, Stockholm:

– Jag läser mestadels nyheter eller reportage. Jag läser mycket om Black Lives Matter just nu och tycker det är viktigt att utbilda sig om det, säger Mathilda.

– Jag försöker läsa debattartiklar på kultursidorna som finns, det brukar också visas i mitt flöde. Annars läser jag nyhetsartiklar och just nu är det Black Lives Matter rörelsen, coronoapandemin och klimatet som är aktuellt. Gärna mer djupare reportage om det finns, säger Lisa Ljunggren.


Robert Bergh, 37.
Foto: OLLE SPORRONG

Robert Bergh, 37, konstnär, Stockholm:

– Jag läser helst och mest om klimatet. Klimatet är viktigt och en förutsättning för att jag ska fortsätta att läsa om du förstår mitt filosofiska resonemang och förlängningen av det svaret. Annars läser jag det mesta som går igenom flödet.

Camilia Salimian, 25, och Paulina Rhodenlind, 24.
Foto: OLLE SPORRONG

Camilia Salimian, 25, assisterande butikschef, Rissne och Paulina Rhodenlind, 24, innehållskoordinator på hotell, Stockholm:

– Jag läser helst om politik för det är intressant att följa det som händer i Sverige men även internationellt. Jag följer händelseutvecklingen i USA med oroligheterna där just nu, säger Camilia.

– Jag läste Aftonbladet ganska mycket tidigare men nu har jag gått över till Expressen för att ni har mångsidig information där man får läsa allt och många olika artiklar om olika ämnen. Jag följer vad som händer i Sverige på den politiska fronten men även dagsaktuella nyheter och om Stockholm väldigt mycket, säger Paulina.

Vad är Expressen Premium?

En digital prenumerationstjänst där du får tillgång till alla låsta artiklar, erbjudanden, hela Expressens e-tidning varje dag samt en rad livsstilsmagasin digitalt.

Premium kostar 69 kronor per månad och har ingen uppsägningstid. Första månaden är alltid gratis för att du ska kunna prova tjänsten.
Starta din prenumeration redan nu:
https://www.expressen.se/premium/kampanj/standard/