Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen nomineras till Guldspaden 2016

– Bantningsindustrin tjänar miljarder på våra drömmar om den perfekta kroppen. Men deras produkter och människorna bakom, som blir rika, granskas alltför sällan, säger Anna Bäsén.
Foto: Michaela Hasanovic
– Sveriges områdens hemligheter måste upp i ljuset om vi ska kunna förstå vårt eget land, säger Johanna Karlsson.
Foto: Expressen

Expressens undersökande journalistik nomineras till Guldspaden.

– Bantningsindustrin tjänar miljarder på våra drömmar om den perfekta kroppen. Men deras produkter och människorna bakom, som blir rika, granskas alltför sällan, säger Anna Bäsén.

– Sveriges områdens hemligheter måste upp i ljuset om vi ska kunna förstå vårt eget land, säger Johanna Karlsson.

Föreningen Grävande Journalister delar varje år ut Guldspaden till Sveriges bästa undersökande reportage.

Expressen är finalist i klassen för storstadstidningarna för "Bantningsbluffen" med Christian Holmén, själv vinnare av fem guldspadar som redaktör, där Anna Bäsén och Michael Syrén avslöjade - med dold kamera och genom att reportrarna under vetenskaplig kontroll själva ställde upp som försökskaniner - att flera av de mest populära och bästsäljande bantningspreparaten i Sverige i bästa fall är verkningslösa eller har minimala effekter. I vissa fall kan de vara skadliga. Allt medan de som äger företagen som tillverkar preparaten tjänar enorma summor.

– Det är en fantastiskt att få vara en del av en redaktion som verkligen satsar på undersökande journalistik, säger Anna Bäsén.

– De företag som gör de stora vinsterna i den här industrin var inte varit särskilt samarbetsvilliga under vår granskning. Det var som att de ville dölja sina vinster. Det var en annorlunda upplevelse att bli utkörd av vakter när vi ville ställa frågor till VD, säger Michael Syrén.


LÄS REPORTAGET Expressens Anna Bäsén: Bantningsmedlet gav mig leverskador

Berättade om 53 utsatta områden

Expressen är också finalist i klassen för nytänkande med "Utanförskapet inifrån" med Christofer Brask som redaktör där reportrar och fotografer berättade om de 53 områden i Sverige som enligt polisen präglas av utsatthet, såväl ekonomiskt som socialt.


LÄS MER OM UTANFÖRSKAPET INIFRÅN:

"Här i Örebro vill jag rycka tag i barnen och säga: Ingen mer ska till paradiset!"

Grabbarna på Seved – och staden som låter dem hållas


Unik databasjournalistik visade hur inkomstklyftorna mellan dessa områden och övriga samhället fortsatt att öka. Reportagen handlade om vitt skilda ämnen som stenkastning mot brandkåren i Rinkeby, konflikter mellan shia- och sunnimuslimer i Örebrostadsdelen Vivalla och unga män som helt öppet säljer narkotika i centrala Malmö.

– Jag gillar genomarbetade jobb där gräv är en förutsättning för sociala reportage, och vice versa. Den mixen, att våga gräva djupare i obekväma ämnen och ge sig ut på svårarbetade platser, är en utmärkt kombination. Det är i mina ögon Expressens signum, säger Federico Moreno.


LÄS MER OM KARTLÄGGNINGEN: Den växande klyftan


– I Örebro såg vi att etablerade islamister från kunnat låtsas vara volontärer genom att dölj sina familjekopplingar till religiösa maktperspektiv. Och att shiiter, sunniter och kristna har delat upp sig så att det blivit naturligt för en del att fråga efter din grupptillhörighet och trosinriktning på en vanlig anställningsintervju. Den sekterismen försöker vi beskriva, säger Johanna Karlsson.

I går nominerades Magda Gads rapportering från Irak som finalist i Inma Awards, som är ett slags VM för journalistik. I helgen prisas också Expressenfotograferna Lisa Mattisson, Niclas Hammarström, Axel Öberg och Meli Petersson Ellafi i "Årets bild".

FAKTA/HÄR KAN EXPRESSEN VINNA GULDSPADAR

Storstadstidning:

• Kommunalavslöjandet

Richard Aschberg, Aftonbladet

• Guds fifflare – skandalerna inom utlandskyrkan

Mattias Sandberg och Richard Aschberg, Aftonbladet

• Bidragsbolaget Eltechno

Jessica Ziegerer, Truls Nilsson och Marcus Svensson, Sydsvenskan

• Riksrevisorernas fall – en granskning av statens oberoende granskare

Mikael Delin, Dagens Nyheter

• Bantningsbluffen

Anna Bäsén och Michael Syrén, Expressen

Nytänkare:

• SVT Dold

Martin Sundborn och Mikaela Waxin, SVT

• Panamadokumenten

Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, SVT Uppdrag Granskning

• Utanförskapet inifrån

Anna-Karin Nilsson, Meli Pettersson Ellafi, Josephine Freje, Britta

Svensson, Claes Petersson, Magda Gad, Johanna Karlsson och Federico

Moreno, samtliga Expressen, samt Leo Wallentin och Jens Finnäs, J++ och

Julija Sidder.