Malin Roos, Matilda Nyberg och Diamant Salihu har nu mottagit det presigefyllda Wendelapriset för arbetet med reportageserien "Asylrapporten". Foto: GÖRAN JOHANSSON / FRILANSFOTOGRAFERNA / GJ FRILANSFOTOGRAFERNA.SE
Malin Roos, Matilda Nyberg och Diamant Salihu har nu mottagit det presigefyllda Wendelapriset för arbetet med reportageserien "Asylrapporten". Foto: GÖRAN JOHANSSON / FRILANSFOTOGRAFERNA / GJ FRILANSFOTOGRAFERNA.SE

Expressen fick Wendelapriset för "Asylrapporten"

Publicerad

De gav 1 691 asylsökanden runtom i Sverige en röst genom "Asylrapporten".

Nu har reportrarna Malin Roos, Matilda Nyberg och Diamant Salihu mottagit det presigefyllda Wendelapriset för arbetet med reportageserien.

– Vi står inför ett valår där migrationsfrågan kommer att vara osande het, säger Malin Roos.

”Asylrapporten” väckte stor uppmärksamhet när den publicerades i november förra året. Med reportage, krönikor och avancerad grafik och en specialdesignad sajt berättade Expressen om situationen för asylsökanden i Sverige.

På söndagen delades priset ut på Wendela Hebbes Hus i Södertälje till reportrarna Diamant Salihu, Matilda Nyberg och Diamant Salihu. Prisutdelare var Christina Jutterström, tidigare vd för SVT och före detta chefredaktör för Expressen.

– Det här priset är till Dlovan, Mohamad, Mazen, Samira och alla andra människor som släppte in oss i sina liv, berättade om allt de varit med om på vägen till Sverige och vilka drömmar de har för framtiden. Deras röster hjälper oss alla att förstå vad miljoner människor går igenom, säger Diamant Salihu.

"Mycket tid och resurser"

Grunden till hela serien är en enkät där 1 691 asylsökande runtom i Sverige besvarat Expressens frågor. Med reportage, krönikor och avancerad grafik och en specialdesignad sajt berättade Expressen om situationen för asylsökanden i Sverige.

– Att få arbeta på det här sättet, i långa processer och där man får mycket tid och resurser avsatt, är oerhört givande - och viktigt. Både för de personer vars berättelser vi vill uppmärksamma och för oss journalister personligen, säger Matilda Nyberg.

Wendelapriset delas ut till årets bästa socialreportage. 

– Vi står inför ett valår där migrationsfrågan kommer att vara osande het, inte minst hos politikerna och i tv-debatterna. För oss som representerar medierna blir det en stor och viktigt roll att inte låta frågan stanna där, säger Malin Roos.

Expressens reportrar delar priset med Jonas Fröberg och Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet, för reportageserien ”Från Raqqa till Borås”.

TIDIGARE VINNARE

2013: David Qviström fick priset för tre socialreportage om ensamkommande flyktingpojkar, publicerade parallellt i Kyrkans Tidning och Expressen april 2012–januari 2013. Han delade priset med Johanna Karlsson, i dag Expressenreporter, för reportaget ”I det svarta” som publicerades i Sydsvenskan.

 

2015: Expressenkollegerna Terese Cristiansson, utrikeskorrespondent, och Anna Bäsén, medicinreporter, delade på priset. Cristiansson berättade om en afghansk flicka som förlorade sin familj och själv blev svårt skadad i en amerikansk drönarattack. Bäsén berättade om vardagen i hemtjänsten och på äldreboenden.

 

2016: Expressen tilldelades ett hedersomnämnande ”för tidningens konsekventa satsning på socialreportaget”. Juryn lyfte särskilt fram reportern Magda Gads och fotografen Christoffer Hjalmarssons reportage från Rumänien hösten 2015, i serien ”Därför kommer tiggarna”.

DET HÄR ÄR ASYLRAPPORTEN

BERÖRANDE REPORTAGE

- Expressens reportrar 

Malin Roos, Johanna Karlsson och Diamant Salihu berättade om starka öden i asyl-Sverige. Exempelvis Maria, som vittnade om hur hon utsatts för omfattande sexuella övergrepp på ett asylboende.

 

TV-DOKUMENTÄR

- I en 17 minuter lång dokumentär kan du följa med på hela resan genom asyl- Sverige, från Vittangi i norr till Ystad i söder. En hisnande resa genom glädje och sorg, hopp och förtvivlan.

 

UNIK UNDERSÖKNING

- 1 691 asylsökande svarade på Expressens frågor om vägen hit, situationen på asylboendet och sin syn på framtiden. Resultatet är en unik kartläggning som exempelvis visade att 33 procent hade sett människor dö längs vägen till Sverige.

 

TUNGA RÖSTER

- Flera av Expressens största profiler skrev krönikor om reportagen och undersökningen. Alex Schulman skrev att ”den mest hjärtskärande siffran är 45”, vilket syftade på att hela 45 procent svarade ”jag vet inte” på frågan om de tror att de bor i Sverige om tio år.

ASYLRAPPORTEN DEL 1: VÄNTAN 

ASYLRAPPORTEN DEL 2: FLYKTEN 

ASYLRAPPORTEN DEL 3: SMÄRTAN 

ASYLRAPPORTEN DEL 4: OSÄMJAN 

ASYLRAPPORTEN DEL 5: ANDRA FLYKTEN 

ASYLRAPPORTEN DEL 6: NYA LIVET 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag