Getingen firar midsommar. Foto: ExpressenGetingen firar midsommar. Foto: Expressen
Getingen firar midsommar. Foto: Expressen
Getingen firar jul. Foto: ExpressenGetingen firar jul. Foto: Expressen
Getingen firar jul. Foto: Expressen
Getingen på Pride. Foto: IZABELLE NORDFJELL/EXPRESSENGetingen på Pride. Foto: IZABELLE NORDFJELL/EXPRESSEN
Getingen på Pride. Foto: IZABELLE NORDFJELL/EXPRESSEN
Torsten Barkstedt ritade Getingen 1961. Foto: ExpressenTorsten Barkstedt ritade Getingen 1961. Foto: Expressen
Torsten Barkstedt ritade Getingen 1961. Foto: Expressen

En tidning med sting

Publicerad

Redan från starten 1944 ansågs Expressen vara en tidning med sting, men det var inte förrän 17 år senare som Getingen flög in på förstasidan. 

En grupp chefer var på studieresa i USA i början av 1960-talet. De upptäckte att en mängd tidningar där hade symboler, bland annat föreställande djur, och raskt efter hemresan togs beslutet att Expressen borde ha detsamma. Och självklart skulle en tidning med sting ha en Geting som symbol.  

Det första försöket blev inte så bra. Getingen såg arg och sur ut. Så ledningen vände sig till reklambyrån Günter & Bäck med begäran om en trevligare geting. Tecknaren Thorsten Barkstedt fick uppdraget. Han drog upp mungiporna på Getingen, symbolen godkändes och sedan den 24 augusti 1961 har den haft sin självklara plats på Expressens förstasida.  

Glad och vänlig – men farlig för den som har något att dölja.  

Carl-Adam Nycop, Expressens förste redaktionschef och ansvarige utgivare, avslöjade långt senare att han inte var helt nöjd från början: 

”Jag tyckte att getingar var osympatiska jävlar som surrade och som kunde sticka en. Men jag förlikade mig med den när den blev bättre tecknad och fick ett stänk av humor”, sa han i en intervju med Expressens Cecilia Hagen.  

Getingen är en av Sveriges mest välkända symboler och syns numera inte bara i tidningen. Vi har också “riktiga” getingar i stort format som ofta är ute och träffar läsare när det händer något spännande.  

Sedan lång tid tillbaka används getingarna i vårt betygssystem:  

 Usel  

 Underkänd

 Godkänd  

 Bra  

 Mycket bra 

 Världsklass 

Fyra gånger har vi "tvingats" gå ifrån skalan och ge sex getingar (som ju egentligen inte finns).  

Glenn Hysén sprängde betygsskalan och fick sex getingar för sin insats som mittback i VM-kvalmatchen mot England 1988 då Sverige höll nollan.Foto: Expressen


Till fotbollsspelaren Glenn Hysén efter VM-kval-matchen 1988 mot England på Wembley.   

Till fotbollsspelaren Tomas Brolin efter segern i kvartsfinalen mot Rumänien i fotbolls-VM 1994.  

Till ishockeyspelaren Tommy Salo efter att han hållit nollan i båda finalmatcherna mot Finland i ishockey-VM 1998.  

Till artisten Bruce Springsteen efter en konsert på Ullevi i Göteborg 2012.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag