Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elevernas fråga gjorde Expressens reporter ställd

Helena Gailani, som pluggar samhällsvetenskap på Tumba gymnasiet, träffade Expressens och Kvällspostens reporter Federico Moreno som själv varit elev på skolan.Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Tuffa frågor haglade när Expressens och Kvällspostens Federico Moreno besökte sin gamla gymnasieskola.

Tumba gymnasiets elever ställde frågor om reporterns arbete med boken ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”.

– Jag hoppas flera av er blir journalister i framtiden för ni behövs, sa Moreno.

Reportrarna Federico Moreno och Johanna Karlsson har de senaste åren skrivit en rad uppmärksammade Sverigereportage.

Sju av de senaste finns publicerade i pocketboken ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”, och som ljudbok på Bookbeat.

Ett av reportagen handlar om Storvretskolan i Botkyrka, som har så stora problem att staten i år tog över skolan från kommunen.

Federico Moreno, som gick på skolan från ettan till nian, möter där nya elever och även en gammal lärare som förändrade hans liv.

Nu har reportern besökt sin gamla gymnasieskola, Tumba gymnasiet, där eleverna ställde många frågor om hans arbete.

Innan frågestunden visade Federico Moreno flera av de uppmärksammade Sverigereportage han skrivit. Några av dem handlar om elevernas bostadsområde.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Frågan som gjorde reportern ställd

En fråga gjorde journalisten ställd i några sekunder.

– Hur kan vi lita på er journalister som skriver i politiskt färgade tidningar, undrade Janett Khador och Fabian Köppler.

Gymnasieeleverna fick var sitt ex av pocketboken ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Federico Moreno svarade:

”Mitt jobb är att ta reda på hur det är, inte att skriva hur det borde vara”

– Jag har aldrig fått uppdraget att gagna ett politiskt parti eller en viss rörelse. Mitt jobb är att ta reda på hur det är, inte att skriva hur det borde vara, sa han.

”Skillnaden mellan oss och alternativa medier”

– Det är den stora skillnaden mellan oss och alternativa medier. Jag får arga mejl från både vänstern och högern. Journalister måste gilla att vara ogillade av alla politiska läger.

Federico Moreno har varit nominerad till Stora Journalistpriset och flera gånger till Guldspaden. Han har tilldelats Wendelapriset och fått ett hedersomnämnande i Röda Korsets journalistpris.Foto: MICHAELA HASANOVIC

En annan fråga handlade om huruvida Moreno har fördomar innan han besöker förorter som han skrivit om.

– Jag har självklart först en bild av hur platsen är men ”fördomen” kan förändras totalt av mitt arbete. Sedan tror jag att min bakgrund här i Botkyrka gör att jag har ett öppet sinne för hur miljonprogrammen är, att jag skalar av det ytliga fort, sa reportern.

”Ni behövs”

Eleverna fick var sitt exemplar av Federico Morenos och Johanna Karlssons pocketbok.

– Vad fick dig att bli journalist? undrade Jenna Kivilahti.

”Kände inte igen mig i rapporteringen om Botkyrka”

– Jag kände inte igen mig i rapporteringen om Botkyrka. Det var nog mediekritik som fick mig att själv vilja berätta. Jag hoppas att ni också vill bredda bilden, att ni vågar ge er in i mediebranschen, för ni behövs, sa Moreno.

”Att komma hit är som att sätta sig i en tidsmaskin. Samtidigt är det kul att Tumba gymnasiet blivit en väldigt bra skola”, säger Federico Moreno.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Så kan du läsa boken

Pocketboken, med reportage som tar upp aktuella ämnen som den ojämlika skolan och religiös extremism, finns tillgänglig som e-bok på Expressen.se för dig med Expressen Premium.

 

Du kan också lyssna på den som ljudbok på Bookbeat, genom att söka efter titeln, ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”, i BookBeat-appen eller på bookbeat.se.

Kan du berätta kort om vad du ser i din vardag?

Janett Khador, 18 år. Elev på Tumba gymnasiet.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Janett Khador, 18 år.

– Jag bor i Ronna som är otryggt och bara blir ännu mer otryggare med tiden. Jag hör skottljud och smällare men det skrivs inte mycket om området längre. 

– Det borde skrivas mer om både det positiva och negativa som sker på skolorna i området, för det kan förändras snabbt.

Helena Gailani, 17 år. Elev på Tumba gymnasiet.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Helena Gailani, 17 år.

– Just nu följer jag gärna internationella medier. Jag tycker om medier som är väldigt neutrala. Där läsaren själv får bestämma vad hon ska tycka.

Fabian Köppler, 18 år. Elev på Tumba gymnasiet.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Fabian Köppler, 18 år.

– En sak jag reagerar på är att det rapporteras mycket mer negativt om norra Botkyrka, som är fattigare, än om södra delarna, exempelvis Tullinge. 

– Jag spelade fotboll i IFK Tumba i Storvreten förut och där fanns det en otrygghet som jag inte upplever där jag bor i Rönninge.

Jenna Kivilahti, 18 år. Elev på Tumba gymnasiet.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Jenna Kivilahti, 18 år.

– Jag gick på Storvretskolan till fyran. Sen bytte jag för att jag inte tyckte det var en bra skola. Det var ett bra val av mig.

Joanna Avellán, 18 år, elev på Tumba gymnasiet.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Joanna Avellán, 18 år.

– Jag gick på gymnasiet inne i stan förut. Det var kaos. Bara för att man bor i innerstan betyder det inte att allt är bra. Men jag ville hit och lära känna fler. Det ger mig större förståelse.